Belediye icraatı ile ilgili yaptığı bir eleştiri konuşmasında ‘bal tutan parmağını yalar’ demişti CHP ilçe başkanı Tuğrul Abanoz. Gerçekten de dediği gibi yürüyor bazı işler. İzledik, sorduk baktık ki bazı yerlerde durum kesinlikle öyleymiş.
Flamingo Caddesinin girişinde yer alan Flamingo Sitesi’nin karşısında yapılmaya çalışılan inşaat bize pes dedirtti. Önceleri Yeşil Alan olan arazi imar tadilatına kurban giderken arsayı büyütmek adına yoldan çekme yapmak yerine hak sahipleri neredeyse yolun yarısına kadar girdiler. İmar tadilat projesine bakan uzman çevreler ise yapılan işlem karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.
Yapılan projenin eski hali
projede Tükenmez kalemle çizili alanda arsa payından yanlardan 3 er metre çekilmesi gerekirken Alttaki yeni projede bırakın çekmeyi yolun yarısına girdiler.
Yeni projede yolun yarısını aldılar
Düz olan yol yeni projeyle beraber yol da düz biçimden yamuk bir biçime sokuldu. Bu İmar tadilatıyla istenilen daire artışı da yapılmış oldu.
Akçakoca’da Osmaniye ve diğer mahallelerde yıllardır inşaat alanına dönüştürülemeyen yerler son dönemde imar düzenlemeleri yapılmak suretiyle, gerek yollar daraltılarak gerekse de ayrık nizam yerler bitişik nizam hâline sokularak inşaat alanına dönüşüyor. Bu işler nasıl oluyor diye sorduğumuzda ise uzman çevreler şu yanıtları veriyorlar:
Bir kere yapılan uygulama hatalarının yasal olarak suç teşkil ediyor olduğu yaklaşımı hâkim yaklaşım. Suça konu İmar Kanunu açık ve net şekilde yazıyor: Yeşil Alanlar ve yollar daraltılamaz, kaldırılamaz, imara açılamaz ve satılamaz. Ada bazında tadilatlarda ise kesinlikle komşu parsellerden tadilat için imza alınmadan konu Belediye meclisinde görüşmeye açılamaz, dilekçe kabul edilemez. Ama gelin görün ki Akçakoca Belediye Meclisinin bazı gündem maddelerinde bu genel prensiplerin çok dışına çıkılarak, neredeyse şahsa münhasır imar uygulamalarının hayata geçirildiğini görüyoruz.
İmar konularında uzman olan çevreler ise bu durumun sürdürülebilir olmadığını, bu konularla ilgili olarak kesinlikle İdare Mahkemeleri, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bakanlıklar nezdinde şikayetlerin olabileceğini söylüyorlar. Hatta Akçakoca’da belediyenin bazı imar düzenlemeleriyle ilgili olarak bazı kişilerin yargı sürecini başlatmış olduğu da edinilen bilgiler arasında.
Söz konusu alanlardan biri ise tam da bu konulara örnek oluşturacak tarzda önümüze düştü. Burası neresi derseniz, burası Osmaniye mahallesi 117 ada 123 parseller birleştirilerek konut inşaatı yapılacak olan alan. Bu alanda yapılan düzenlemeler sonucunda hak sahibi inşaat firmasının 24 konut yapmasından bahsediliyor.
Asıl soru şu: Bugüne kadar yapılamayan bu tadilat ve yol daraltmaları şimdi nasıl oluyor da kolaylıkla yapılır hale geliyor.
Sözkonusu inşaatı yapacak olan firmanın Piramit İnşaat olduğu, bu inşaatın ortaklarının ise belediye başkanı Okan Yanmaz’ın kardeşi olan Alp Gökhan Yanmaz ve Hakan Köse oldukları biliniyor. Mehmet Topuz’un da bu firmanın ortağı olduğu fakat son dönemde ortaklıktan ayrıldığı konuşuluyor.
İnşaat sektörünün dar odalarında konuşulan iddiaya göre, başka bir firma sözkonusu olduğunda bu imar tadilatının yapılamayacağı görüşü hakim.
Üstteki resimde görüldüğü üzere Serçe Sokak’ın yolu yamulduğu gibi yolun yarısına kadar da imar tadilatı giriyor. Yani vatandaşın kullandığı yol, daire artışı için daraltılıyor.
Şimdi buradan söylüyoruz… Vatandaşın son günlerde bir hayli konuşur olduğu imar tadilatı meseleleri ‘biz yaptık oldu’ anlayışıyla daha fazla sürdürülemez. Belediye yöneticileri özgür bir biçimde alacaklar, satacaklar, değiştirecekler tabi ama kasten yapılan suistimaller, rant alanı oluşturacak kimi hamleler ve kişiye özel imar düzenlemeleri gibi netameli konular arkada iz bırakacak konular. Bu izler, kötü niyetli belediyeleri birgün mutlaka ele verir. Üzüntü verecek olan ise bilmeden bu hatalara düşme durumudur. Vatandaşların yapacakları şikayetler neticesinde belediye yöneticileri, görev süreleri bitmiş olsa dahi yargılanmaktan kurtulamıyorlar. Bunu önceki dönem belediyeciliklerinde gördük. Genel müfettişler ya da idari mahkemelerin yapacağı incelemeler sonucunda kamu zararı içeren birçok konuda hesap vermekten kurtulamıyor suç işleyenler. Bunun da iyi bilinmesini isteriz.
Akçakoca daha neler görecek yaşarsak göreceğiz. Fakat kimse kusura bakmasın, Türkiye’nin neresinde olursa olsun, belediye bizim elimizde diye kafalarına göre imar düzenlemelerini yapanlar tarihe hesap vermekten kaçınamazlar. Belediyelere ait taşınır – taşınmaz mülkleri yasalara aykırı bir biçimde alıp – satmak, istediği yeri istediğine vermenin koşullarını oluşturmak, imarsız alanları imara açmak, tüm bunları da yandaş çevreler için rant imkanına çeviriyor olmanın mutlaka bir bedeli olur, olmalıdır.
Akçakoca belediyesinin en tepe noktasında, kişisel zenginliği ve yaşam tarzı açısından istismar ve rant düşkünlüğü yapmasına ihtimal verilmeyen bir belediye başkanının olması, bu konularda vatandaşın tek tesellisi. Fakat yandaşlar tarafından kuşatılmış bir belediye yönetiminin mevcudiyetinde, başkanın rantla ilişkilendirilen konularda çok daha hassas ve dikkatle hareket etmesi bekleniyor.
Zira, etrafında olanların kimi icraatı ve son dönemde yolu kendisiyle kesişenlerin ortaya çıkardığı kokular burunlara hiç de hoş gelmiyor.