DOLAR 32,5590 0.02%
EURO 34,8826 0.01%
ALTIN 2.426,75-0,12
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2091334-3,37%
Düzce
29°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çevreye Zararlı Olduğu İddia Edilen Zehirli Maddeyi Belediye Ekipleri Toprağa Seriyor
4548 okunma

Çevreye Zararlı Olduğu İddia Edilen Zehirli Maddeyi Belediye Ekipleri Toprağa Seriyor

ABONE OL
27/08/2021 08:56
Çevreye Zararlı Olduğu İddia Edilen Zehirli Maddeyi Belediye Ekipleri Toprağa Seriyor
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’da faaliyet gösteren orbital isimli firma, Erdemir’in sanayi atıklarından olan curufu işleyerek ondan maden elde ediyor. Curufla ilgili kimyasal atık olduğu ve doğaya zararlı olduğu yönünde iddialar orta yerde duruken, zehirli olduğu belirtilen curuftan geriye kalanının Belediye projesinde toprak zemine serilmesi endişelere yol açıyor.

İçerisinde çok sayıda zehirli madde ihtiva ettiği ileri sürülen demir çelik atığı curufun Sapak bölgesindeki bir tesiste işlenmesi sonrasında çevre dostu kesimler bu tehlikeye dikkat çekerek kamu otoritesini göreve davet etmişti.

Curuf, ruhsatsız işletme tarafından işleniyor

Erdemir’den alınan atık madde olan curufu işleyen Orbital isimli firmanın Belediye’ye ruhsat başvurusu yaptığı fakat henüz ruhsatı alamadığı öğrenildi.

Ruhsat başvurusunu yapan firmaya gerekli şartları yerine getirmesi için Belediye tarafından süre verildiği öğrenilirken, bu şartları yerine getirmeden üretime başlayan firmanın, eksikleri gidermemesi halinde üretiminin durdurulacağı bilgisine ulaşıldı.

Belediye, curufu toprak zemine seriyor

Orbital firması tarafından işlenen curuftan arta kalan malzemeyi ise Akçakoca Belediyesi, Doğancılar yolu üzerindeki projede kullanıyor.

Zehirli olduğu ve içeriğinde çok sayıda kimyasal atık barındırdığı iddia edilen curufun serildiği zemin ise derenin yanı başında olması nedeniyle endişeleri artırıyor.

Belediye ekiplerinin toprak zemine serdikleri curufun yağmur suyuyla birlikte toprağa ve dere kanalıyla denize karışması kesin. Eğer zehirli madde iddiaları doğruysa curuf içindeki kimyasallar Akçakoca’nın toprağını ve suyunu zehirleyecek.

Ereğli ve Zonguldak’ta kapatılan tesisler Akçakoca’yı mı gözlerine kestirdi 

Daha önce Ereğli ve Zonguldak bölgesinde benzer biçimde faaaliyet gösteren curuf işleme tesisileri, sivil toplum kuruluşları ve çevre dostu kişilerin girişimleriyle kapatılmıştı.

Zehirli madde ve kimyasal atık içerdiklerinden mevzuata uygun bir biçimde eleme yapılması istenen curufları işleyebilmek için son derece güvenli tesislere ihtiyaç var.

Akçakoca’da kiralanan tesisin ise sözü edilen mevzuata uygunluğu şu günlerde bile tartışmalı. Zira, henüz belediyeden ruhsatını dahi alamamış firmanın kullandığı tesisi kiraya veren mülk sahibi ile kiracılar arasında tesisin boşaltılması konusunda ihtilaflar yaşanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.