DOLAR 32,4949 -0.16%
EURO 34,9535 0.26%
ALTIN 2.437,780,62
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2074748-1,45%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Prusias Ad Hypium Antik Kenti tiyatrosu 2000 yıl sonra seyircisiyle buluştu…
1436 okunma

Prusias Ad Hypium Antik Kenti tiyatrosu 2000 yıl sonra seyircisiyle buluştu…

ABONE OL
25/05/2022 10:17
Prusias Ad Hypium Antik Kenti tiyatrosu 2000 yıl sonra seyircisiyle buluştu…
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün en önemli projelerinden birisi olan ve başlatılan kazılar sonrası gün yüzüne çıkan tüm bunlarla birlikte tarihi M.Ö 3. Yüzyıla dayanan Prusias Ad Hypium Antik Kenti Tiyatrosu 2000 yıl sonra Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü öğrencilerinin sergilediği Aristofanes’in “Kuşlar” adlı oyunuyla seyirciiyle buluştu.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, seçildiği günden itibaren Konuralp’in tarih turizmine kazandırılması için büyük çabalar harcadı. Özlü’nün sayesinde yıllardır atıl halde duran ve Kırk Basamaklar olarak bilinen Prusias Ad Hypium Antik Kenti tiyatrosu gün yüzüne çıktığı gibi seyircisi ile buluştu.

Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde Düzce Üniversitesi ve Düzce Belediyesi işbirliği ile kazı çalışması başlatıldı. Kazılar sonrasında bir çok tarihi eser gün yüzüne çıkarken, ayrıca M.Ö 3. Yüzyılda yapılan bir tiyatroya da rastlandı. Kazılarla birlikte tiyatro sahnesi tamamen gün yüzüne çıkarılırken Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü öğrencileri 2000 yıl sonra açılışı Antik Dönem’in ünlü tiyatro yazarı Aristofanes’in “Kuşlar” adlı tiyatro oyununu sergileyerek yaptılar.

Düzceli sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği tiyatro oyununu 2000 yıl sonra ilk oyun olması nedeniyle 2 bin kişi izledi.

Oyun hakkında bilgiler veren Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Başkanı Öğretim Üyesi Süleyman İnceefe, heyecanlı olduklarını belirterek “Düzce Üniversitesi, Düzce Belediyesi ve Konuralp Müze Müdürlüğü işbirliği ile burada devam eden kazı çalışmaları vardı. Sona yaklaştı. Açılışı da buranın doğal dokusuna uygun antik komedya ile Aristofanes’in komedyasıyla taçlandırmaya çalıştık. Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sahne sanatları öğrencilerinin bir çalışması. Bende hocaları olarak kendilerine elimden gelen desteği verdim. Hep birlikte coşkulu bir geceyi paylaşıyoruz. Çok heyecan verici bir durum. Takriben 2000 yıl sonra kendi dokusuna uygun bir işlevle seyircisi ile buluşuyor. Bu bizi çok umutlandırdı ve coşkulandırdı. Pandemi sonrası İnsanlar bu tür etkinliklere susamışlar. Sağ olsunlar geldiler” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.