DOLAR 32,5192 0.29%
EURO 34,6184 0.28%
ALTIN 2.499,990,69
BIST 9.548,09-1,36%
BITCOIN 20466270,81%
Düzce
29°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

493 okunma

KAZDIKÇA TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

ABONE OL
06/09/2018 11:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarihi Ceneviz kalesinde yürütülen restorasyon çalışmalarında Kale’nin asıl giriş kapısı bulundu.

Aslına uygun olarak restore edilmesi için Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne devredilen ve iki yıldır restorasyon çalışmalarının sürdüğü Akçakoca’nın tarihi Ceneviz Kalesi’nde çalışmalar ilerledikçe toprak altından tarih fışkırıyor.

Çalışmaların uzaması ve Kale’nin kapalı kalışı nedeniyle kamuoyunda bazı eleştirilere neden olan Tarihi Ceneviz Kalesi’ndeki gecikmelerin nedeninin kazılar ilerledikçe ortaya çıkan yeni bulgular ve arkeologlar nezaretinde yapılan kazılarda gösterilen titizlik gösteriliyor.

Yapılan çalışmaları yerinde inceleyen ve müteahhit firmanın temsilcisinden bilgiler alan Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, çalışmalarda aksama veya sarkma diye bir durumun söz konusu olmadığını, çok önemli bir bulguya eriştiklerini belirterek, “Ceneviz kalesi çalışmalarında, bazılarının iddia ettiği gibi bir aksama ya da sarkma sözkonusu değil. İşimiz tüm hızıyla devam ediyor. Biz burada bahçe duvarı örmüyoruz. Burada bir tarihi eser restore ediliyor” dedi.

”Bugün benim de ilk defa gördüğüm ve birçok insanın da ilk defa gördüğünü düşündüğün bir gelişme yaşadık” şeklinde konuşan Başkan Yemenici, sözlerine şöyle devam etti:

”Kazılarda Kale’nin giriş kapısı olduğunu düşündüğümüz yeni bir kapı ortaya çıktı . Şu anda arkeologlar bazı noktalarda kazı çalışmalarını tamamladılar. Fakat bu arada Kadınlar plajı tarafında yeni bulgulara rastlandı. Buralarla ilgili proje revize edilerek Kurul’a sunulacak ve Kurul’un onayını bekleyeceğiz. Ama şu ana kadar planladığımız program çerçevesinde çalışmalar tamamlandı. Ancak yapılan çalışma süresince her aşamasında önümüze bazen engeller çıkabiliyor. Yüklenici firmanın müteahhiti de yanımızda. Kendisi ile uyum içerisinde, çok hızlı bir şekilde çalışmaları yürütüyoruz. İşlerin aksaması sözkonusu değil. Ne ödenek problemimiz var, ne de müteahhitten kaynaklanan herhangi bir sorunumuz var. Bürokrasiden kaynaklı bir problemimiz zaten yok. Yalnızca zamana ihtiyacımız var. Bu tarz tüm tarihi eser restorasyonlarında birkaç yıl gecikme olabiliyormuş. Onun sebebi de kazılar sırasında yeni bulguların ortaya çıkması. Tahminimiz bugün Kale’mizin sağ tarafında ortaya çıkan kazı derine doğru indikçe, yeni bir giriş kapısının ortaya çıktığı yönünde. Tabi buna uzmanlar karar verecek, bugünden bir şey söyleyemeyiz. Fakat her şeye rağmen tarihi SİT alanı olan Ceneviz kalesindeki kazı ve restorasyon çalışmalarımız son hızla devam etmekte. Programlanan şekilde çalışmalar devam ediyor. Hedefimiz çalışmayı yıl sonuna kadar bitirmek. Ve yeni yılda iç temizliği ile birlikte oturma alanları, yürüyüş yolları, seyir alanları tamamlanarak tarihi Kaleyi yeni silüetiyle Akçakocalılara ve misafirlerimize tekrar kazandıracağız. Kesinlikle iş durmuş falan değil. Bu tür söylemlerin aslı astarı yoktur.“ 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.