DOLAR 32,5117 0.19%
EURO 34,8417 0.31%
ALTIN 2.487,481,03
BIST 9.574,210,46%
BITCOIN 1994262-3,31%
Düzce
24°

AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

378 okunma

Belediye, imar revizyonundan oluşan değer artış hesaplamasını eksik buldu, kabul etmedi

ABONE OL
28/01/2021 13:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediyesi, Eylül 2020 tarihli yeni kanun üzerine,  imar değişikliği sonrası oluşan değer artışından faydalanmak istediği iki projede, kamusal kazancın yeterli oranda oluşmadığı ve bağımsız firmaların yaptığı hesaplamanın şekil ve teknik yönden eksikliklerini öne sürerek iade etti.

15 Eylül 2020 tarihli kanuna göre, imar değişikliği sonrası bir değer artışı ortaya çıkarsa, bu değerin bir bölümü mal sahibine, bir bölümü belediyeye, büyük orandaki bölümü de Hazine’ye kalacak.

15 Eylül 2020 tarihi sonrasında Akçakoca’da Belediye tarafından yapılan imar revizyonu sonrasında, biri sapak bölgesi bir diğeri de Flamingo caddesinde olmak üzere satışı yapılan arsalarla ilgili devamında yapılan imar değişikliğinden bir değer artışı ortaya çıktı.

Bu değer artışının ne kadar olduğu ise sözkonusu arsa sahibi firmaların bağımsız hesaplama firmalarına yaptırdığı hesaplama sonrası ortaya çıktı.

Kanun gereği, artık değer artış hesaplamalarının bağımsız firmalar yerine SPK lisanslı ve Devlet’in gösterdiği sorumlu firmalara yapılması istendiğinden, Akçakoca Belediyesi’nde bu iş için kurulan komisyon, arsa sahiplerinin sözkonusu özel firmalara yaptırdıkları hesaplamayı yerinde bulmadı.

Belediye Komisyonu ayrıca, teknik eksiklikler oluştuğu için yeniden değerleme yapılması için, Kanun’un işaret ettiği firmalara bu işin verilmesi yönünde karar alarak süreci başlattı.

Yapılan değer artış hesaplamasının usül ve şekil yönüyle yetersiz görüldüğü Komisyon kararı sonrasında, Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Yılmaz sorularımızı yanıtladı. Yılmaz yaptığı açıklamada, kanuna uygun bir süreç izlendiğini, en doğru şekliyle yürütülen bu çalışmaların sonunda oluşacak değer artışından hem Devletin hem de belediyenin yararlanacağını, bu konuda harfiyen mevzuata uyulduğu ve sürecin hiç bir endişeye mahal vermeyecek şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Yılmaz ayrıca, Belediye’nin ilçe kamuoyunun beklentileriyle aynı minvalde bir beklentiye sahip olduğunu, bu konuda vicdanlarda ve akıllarda soru işareti bırakmayacak bir sonucu elde edeceklerinden şüphe duymadıklarını söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.