Akçakoca Yaşlılar Konukevi’nde sosyal psikoloji uzmanı olarak çalışan, bir dönem de vekil müdürlük yapan Dilek Aydoğan Direk’in, mesleki deneyimleri ışığında hazırladığı yüksek lisans (master) tezi, üniversitenin akademik kurulu tarafından onaylandı.
Sosyal psikolog Dilek Aydoğan Direk’in mesleki deneyimleri ışığında hazırladığı tezin konusu ise ”huzurevinde kalan yaşlıların yaşam doyumu” üzerine oldu.
Yaşam doyumu ise bilimsel tanımıyla, kişinin beklediği (istediği) yaşam ile sahip olduğu yaşam arasındaki uyumu ifade eden bir terim.
Literatür çalışmaları, huzurevinde kalan yaşlıların yaşam doyumlarının daha düşük olduğuna işaret ederken, ev ortamında ailesi ile yaşayan yaşlıların daha mutlu, daha doyumlu olduğuna vurgu yapıyor.
Oysa Direk’in Akçakoca Huzurevi’nde yürüttüğü saha çalışması, tersi bir durumun da mümkün olabileceğini; uygun şartların oluşması durumunda huzurevinde kalan yaşlıların ev ortamından bile daha mutlu olabileceklerini, dolayısıyla yaşam doyumlarının daha yüksek olabileceğini kanıtladı.
Çünkü Akçakoca Kızılay Huzurevi’nin nitelikleri, hizmet kalitesi, personelin yaşlılık alanına hakimiyeti, psikososyal destek faaliyetlerine verdiği önem ve yaşlıların bağımsızlıklarını desteklemesi konularındaki başarıları, Direk’in bilimsel tezini güçlendiren farklılık alanları olarak öne çıktı.
Akçakoca Yaşlılar Konukevi’nde kalan yaşlıların ‘özel’ durumlarını önceleyen özgün yaklaşımlar, kaliteli hizmet ve etkinlik çeşitlilikleri sonucunda, huzurevi sakini yaşlılarımızın yaşam doyumunun, Akçakoca’da aile ortamında yaşayan yaşlıların yaşam doyumundan anlamlı derecede yüksek çıkması bilimsel olarak kanıtlanmış oldu.
Direk’in bilimsel araştırması, 2011-2012 yıllarında Akçakoca Yaşlılar Konukevi’nde kalan yaşlılara dönük çalışmaların ışığında ortaya çıkarken, bu çalışmalara paralel olarak yapılan birçok bilimsel testin sonucunda, yaşlı konuklarımız yaşama daha bağlı ve yüksek doyumlu çıkmış.
Sosyal psikolog Direk’in tez çalışmasının önemli bir yanı da bilinen huzurevi algısını yerle bir eden bilimsel bir çalışma olması.
Tez çalışması, farklı huzur evlerinde farklı sonuçlar alınabileceğine işaret ederken, kurumsal bakımın önemine özellikle vurgu yapıyor. Fakat en önemlisi, uygun şartlar oluşturulduğunda huzur evlerinde yaşam doyumunun kesinlikle arttırılabileceğini gözler önüne seriyor.
Dilek Aydoğan Direk, Akçakoca Huzurevi’nde yaptığı özgün çalışmalar ve huzurevi sakinleri ile kurduğu güçlü bağ nedeniyle, kurumda çalıştığı uzun yıllar boyunca herkesin taktirini kazanan bir yöneticiydi.
Çalışmalarını master tezi haline getiren Direk, Ankara Üniversitesi’nde girdiği tez sınavını başarıyla geçerken, Direk’in huzur evleri algısına ışık tutacak olan bu çalışması, akademik kurul tarafından kabul edildi.