DOLAR 32,4513 0.11%
EURO 34,5075 0.02%
ALTIN 2.469,00-0,56
BIST 9.540,68-1,44%
BITCOIN 2057991-3,94%
Düzce
29°

AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

485 okunma

ŞEHR-İ MISIRA HOŞ GELDİNİZ .

ABONE OL
14/03/2021 06:44
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde Belediye’nin Akçakoca’yı sezona hazırlama çalışmalarındaki gayret dikkat çekiyor.

Tabiki turizm merkezli kentlerde sahil kordonları yerel halk ve misafirlerin ortak buluşma noktaları olmakla birlikte, güzel vakit geçirmenin adresi olarak Akçakoca sahil bandımızın üzerine bir yer de tanımam.

Sahil bantları, eşsiz deniz ve doğa manzaraları, birbirinden ilginç eğlence mekanlarıyla esnaflar ve turizm girişimcileri için de vazgeçilmez gelir kapıları oluşturmakta.

Belediye bütçesine katkıları tartışılmaz olan bu gözde noktalar üzerinde yapılacak olan ticari faaliyetlerin ise titizlikle seçilmesi gerekiyor.

Belediye yönetimimiz bu yaz sezonu öncesinde kapısını her çalana neredeyse bir işyeri tahsis etmiş.

Sahil bandı üzerinde mevsimlik iş yapan öteberi satıcısı dükkan sayısında bu sene adeta bir patlama yaşanıyor.

Seçim öncesinde verilen sözlerin etkisiyle birlikte her belediyeye çıkan ve yer isteyene, ne tür bir iş yapacaklarına fazlaca dikkat edilmeksizin yerler verilmiş.

Belliki Belediyemiz ‘dondurmacının yanına dondurmacı, mısırcının yanına mısırcı mı olur’ diye sormamış, metrekare üzerinden elde edeceği gelire bakmış.

Konuşulanlara bakılırsa, sahil bandı yürüyüş yolu üzerine kurulan dükkanlar için, talep edenlerden metrekaresi 3 bin liradan kira bedeli alınmış.

Toplam uzunluğu birkaç yüz metre olan Çınar caddesinde bir sürü mısırcı ve dondurmacı yan yana iş yapıyor. Birkaç bin lira gelir için nezih bir yürüyüş yolunu bakımsız bir kasaba caddesine çevirdiler ne yazık ki. 

Esnaf sayısındaki bu patlamadan pek tabii olarak, öteden beri bu işten ekmek yiyen esnaf da şikayetçi. Yıllardır bu işi ailesiyle birlikte yaparak evlerini geçindiren kişiler şimdi kara kara düşünüyor. Hem artan yer parası hem de azalan işlerin etkisiyle ne yapacağını bilemez halde.

Şimdi bazılarınız rekabet iyidir diyerek İngiliz iktisatçıların internette dolaşan sözleriyle bana cevap vermek isteyebilir, tombaladan muhalefet yapabilirsiniz.

Amenna… Lakin şu bir gerçektir. Bu insanları, yani sabahtan akşama kadar güneşin altında üç tekerlekli kazanın dayanılmaz ısısıyla ekmek kazanmaya çalışan bu insanları, birer kazanç nesnesi olarak görürseniz, onları aileleriyle birlikte nafakalarını çıkaran insanlar değil de vahşi rekabetin kurallarına göre hareket etme lüksüne sahip girişimciler olarak görürseniz, vicdan sahibi insanlar olma meziyetinizi kapının eşiğinde bırakmışsınız demektir.

Şehr-i mısır haline gelen Akçakoca’da mısırcılık yapan esnaf kan ağlıyor. Taahhüt ettikleri yer parasını ödeyemeyecek olanlar ise tezgahı kapatmak üzereler. 

Belediyenin her meslek koluna sınırlı sayıda yer vermesi gerekirdi. Konumlanma düzenleri birbiriyle rekabet etmek zorunda olmayacak şekilde belirlenmeliydi.

Bu sene olmadı, burası kesin. Kiralayanın da kiracının da memnun kalmadığı bir sezon oldu. Lakin bu huzursuzlukları seneye yaşatmamak için ne yapmanız gerektiğini artık biliyorsunuz.

Şayet hâlâ bilmiyorsanız, bir akşam sahil bandında gezintiye çıkmanız yeterli olacaktır.

 

 

 

.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.