DOLAR 32,5753 0.26%
EURO 35,0119 0.09%
ALTIN 2.461,191,04
BIST 9.883,681,72%
BITCOIN 20983651,41%
Düzce
16°

HAFİF YAĞMUR

16:55

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

SEÇİM GELMEDEN ANKET BORSASI AÇILDI
4289 okunma

SEÇİM GELMEDEN ANKET BORSASI AÇILDI

ABONE OL
20/11/2022 15:56
SEÇİM GELMEDEN ANKET BORSASI AÇILDI
2

BEĞENDİM

ABONE OL

2023 genel seçimleri, şayet bir sıra dışı gelişme olmazsa, seçim takvimine göre Haziran 2023’te yapılacak. Olağan seçimlere 7 ay gibi kısa bir süre kala, henüz aday adaylarıyla ilgili olarak ortada bir veri olmamasına rağmen, sosyal medya mecralarında seçimlere dönük anketler yapılmaya başlandı bile.

Bazı sosyal haber siteleri, anket yaptırma yetkileri olmamasına rağmen, sözde anket sonuçlarını paylaşarak kamuoyunu yanıltma operasyonuna giriştiler bile.

Olmayan anketlere veya anket yapma yeterliliğine sahip olmadan yapılan sözde anketlere vatandaşın dikkatini çekmek ve halkımızın bu tür algıların kurbanı olmamaları için haberimizin afişini benzer bir çarpıcılıkla hazırladık.

Yaptığımız bir anket ya da benzeri bir kamuoyu araştırması olmadığı gibi, afişteki çarpıcı ifadeleri okurlarımızın dikkatini celbetmek üzere hazırladık. Anlayacağınız, bir anketimiz ve onun sonucu elimizde olmadığı gibi, tepede iddia edilen adayla ilgili olarak da elimizde herhangi bir veri yok. Yapmaya çalıştığımız şey tam olarak şu; anket yalanlarıyla oluşturulmaya çalışılan algı operasyonlarına sakın ha kurban gitmeyiniz!..

Seçimler öncesinde anket borsasını açan bazı sosyal mecra yöneticileri, kafalarına göre belirledikleri adaylar arasından yaptıkları sözde anketler üzerinden, seçim sürecini para kazanmanın fırsatı olarak değerlendirmekteler.

İşin ehli firmalar tarafından yapılmayan anket çalışmalarında amaç, vatandaşın tercihini öğrenmekten ziyade, seçmen tercihlerini istedikleri gibi yönlendirmek vaya kendilerine daha fazla para kazandıran adayları cilalamak çabası olabilir.

Önüne gelenin birilerini kesin milletvekili adayı imiş gibi haber yapmasıyla, birilerinin hangi kriterlerle seçildiği belli olmayan kimi figürleri aday listelerine yerleştirmesi arasında esasen bir farklılık yok. Her iki gayretin altında yatan ortak şey, seçmen tercihini öğrenmeye çalışmaktan ziyade, seçmenin tercihini belirli adaylara kanalize etmek ve bu işlemin sonunda daha fazla para kazanmak olabilir.

İlçe halkının bu tür anket çalışmalarına biraz mesafeli durmasında fayda var. Çünkü, anket işi oldukça ciddi bir iştir ve ehil olmayan kişi ya da kurumlar tarafından yapılmasına öncelikle yasalar cevaz vermez. Bir diğeri, küçük denek grupları arasında yapılan anketin ‘genelin’ eğilimiymiş gibi gösterilme çabası -gerçek bir anket firması değilseniz-tamamıyla aldatıcılıktır.

Kamuoyu araştırmaları adı altında yapılan operasyonların en tehlikeli yanının, seçmenin eğilim ve dikkatini farklı olay ya da kişilere yönlendirmek olduğunun bilinmesi lazım.

Yasalarla belirlenmemiş ve denetim organları tarafından kontrol edilmeyen firmaların yaptığını iddia ettiği sözde anketler aracılığıyla seçmenin bilmediği, tanımadığı bir ismin anket birincisi yapılması mümkün. Yasal boşluklardan faydalanan bu çevrelerin sokaktaki vatandaşın tercihini etkilemesi daha kolay. Bu açıdan anket firmalarının yasal yeterlilikte olup olmadıklarından emin olmak gerek.

Bu uyarıyı yapmamızın nedeni, vatandaşımızın bu saatten sonra anket adı altında sosyal medya manüplasyonlarına çokça maruz kalacağı endişemizden kaynaklıdır. Her yapılan sözde anketin sonucunu gerçek bir anket sonucu olarak peşinen kabul etmek yerine, yapılan işin kolay yoldan para kazanma ya da belli isimleri bilerek öne çıkartma gibi bir algı operasyonu olabileceği endişemiz maalesef yerini korumaktadır.

Halkımızın anket işlerine bir de bu gözle bakmasında fayda olduğunu düşünmekteyiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.