Geçmişte Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz ve iş ortaklarının da arazi almak için talipli olduğu Esentepe Kordon bölgesinde inşaata izin verilmesi konusunda hedef gösterilen eski Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, “Esentepe Kordon’u imara açan ben değilim! O bölgedeki binaları da ben yapmadım, kimlerin yaptığı çok net ortada!” dedi.
Akçakoca’da şu günlerde imar tartışmaları ile gündeme gelen Esentepe Kordon Bölgesi, eski ve yeni belediye başkanlarını karşı karşıya getirdi.
Esentepe Kordon Bölgesi’nin geçmişi
1985 Yılı Akçakoca İmar Revizyon Planı’na imara açık bir bölge olarak işlenen Esentepe Kordon eski Belediye Başkanı Erol Solak döneminde belediye meclisi tarafından alınan imar planı değişikliği kararı ile yeşil alana çevrilmişti.
Mustafa Vural ihale ile satın aldı
Uzun yıllar arazi üzerinde hak sahibi olanlar arasında sürüp giden hukuki süreçler sonrasında turizm ve inşaat üzerine faaliyet gösteren bir şirketin sahibi olan Mustafa Vural 2000 yılı nisan ayında Hacı Yusuflar Mahallesi’nde bulunan 8955 m2’lik taşınmazı Akçakoca İzaleyi Şuyuu Memurluğu’nca yapılan ihale ile satın aldı.
Taşınmazı, bir kısmının imarlı bir kısmının ise yeşil alan içerisinde kaldığı bilgisiyle satın alan Vural, daha sonra yaptığı araştırmada, taşınmazın imar durumunda revizyona gidildiği ve tamamının yeşil alana bırakıldığını öğrendi.
Mahkeme ‘İmarlı’ dedi, soluğu belediyede aldı
Bunun üzerine önce mahkemeye başvuran ve burada arazinin ilk plandaki gibi imara açık bir bölge olduğu onayını alan şirket sahibi Mustafa Vural, ardından soluğu Akçakoca Belediyesi’nde aldı.
Eski Başkan Çiloğlu ile Vural arasında protokol
2008 yılında Akçakoca Belediyesi’ne müracaat ederek satın aldığı arazinin 1985 Yılı Akçakoca İmar Revizyon Planı’na göre düzenlenmesini isteyen Vural’ın talebini mahkeme kararları ışığında değerlendiren belediye bir protokol hazırladı.
Dönemin Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu ve şirketin yönetim kurulu başkanı Mustafa Vural arasında imzalanan 10 maddelik protokolle alanın imara açılması ile hak ve taleplere ilişkin kararlar alındı.
Her şey inşaat ruhsatının verilmesi ile başladı
Tarihler 2018’i gösterdiğinde ise Vural’a ait şirket tarafından satın alınan Esentepe Kordon olarak anılan bölgede inşaat yapılması için belediyeye müracaat yapıldı ve başvuran firmaya yerel seçimler öncesi inşaat yapma ruhsatı verildi.
Yeni Başkan Yanmaz ve ortakları da talip olmuştu
Yerel Seçimler sonucunda Akçakoca Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmaya hak kazanan MHP’li Okan Yanmaz ise imar planına göre imara açık bir bölge olması nedeniyle eski yönetimce inşaata izin verilen Esentepe Kordon için halk oylaması yapacağını duyurdu.
Söz konusu bölge İzaleyi Şuyuu Memurluğu’nca satışa çıkarıldığında talipliler arasında Yanmaz ve iş ortaklarının da bulunduğu Esentepe Kordon için Garanti İnşaat isimli firmaya inşaat ruhsatı verdiği için tepkinin odağına yerleştirilen AK Partili eski Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici ise yaptığı açıklamada, “Esentepe Kordon’u imara açan ben değilim!” diyerek hedef gösterilmesine eleştirdi.
“Benim verdiğim bir imar yok! Binaları kimin yaptığı ortada!” Yemenici, “
”Arazi bugün değil 1985 yılından da önce 5 kat olarak verilmiş. Bugün verilmiş bir imar yok. Daha sonra bu alan Erol Solak zamanında yeşil alana çevriliyor. Arazi belli hukuki süreçlerden geçiriyor. Sonrasında Mustafa Vural araziyi mahkeme yolu ile imarlı olduğunu tescil ederek satın alıyor. Belediye yeşil alana çevirse dahi mahkeme eski imarını gözeterek imarlı olduğuna hükmediyor ve imarlı satışına onay veriyor. Mustafa Vural belediyeye başvuruyor mahkeme kararları ile “Mağduriyetimi giderin” diyor. Nazmi bey (Eski Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu) döneminde de mahkeme kararına dayanılarak mağduriyet gideriliyor. Olan bundan ibaret. Benim verdiğim bir imar yok. O bölgedeki binaları da ben yapmadım kimlerin yaptığı çok net ortada!” ifadelerini kullandı.