Akçakoca Nazmi Çiloğlu Barajı ile Akçakoca içme suyu arıtma tesislerinin her biri, ilçemizi komşu il ve ilçelerden daha üst konuma yerleştiren projeler olarak gurur abidesi gibi duruyorlar.
Bu önemli projeleri Akçakoca’ya kazandıranları ilçe halkı her zaman hayırla yâd edecek. Çünkü bu iki sağlam proje ile ülkenin her yerinde içme suyu konusunda sorun yaşansa dahi Akçakoca’da en az 150 sene bu sorunlar yaşanmayacak.
Lakin madalyonun bir de diğer yüzü varki, orası trajik bir öykü.
Gözde tesisin açılışında belediye başkanı Okan Yanmaz’ın içtiği bir bardak su ile çekilmiş fotoğrafı hatırlarsınız. Aslında o fotoğraf, ülkemiz dahil tüm dünyanın damacana ve plastik şişelerde satılan suya yöneldiği zaman diliminde Akçakoca’nın bu kaderi tersine çevirdiğini, artık bizim için musluklardan kana kana su içmenin herhangi bir risk taşımadığını, başka yerlerde yaşayan vatandaşların sahip olmadıkları bu imkâna sahip olmakla ne kadar şanslı olduğumuzu gösteren bir fotoğraftı.
Ama gelin görün ki o fotoğrafta içilen bir bardak suyun Akçakoca’ya toplam maliyetinin 80 milyon lira olduğunu öğrendik. Meğer, baraj ve temiz su arıtma tesisimizin 80 milyon liralık maliyeti Akçakoca Belediyesi’nin borç hanesine yazılmış ve meğer her sene 3 milyon lira dolayında bir ödeme yapması koşuluyla belediyemiz 30 taksitlik bir borcun altına sokulmuş.
Devletin, resmî programlarla açılışını yaptığı bu projelerin maliyeti belediyeye yüklenince, personel maaşlarını ödeme güçlüğü çeken Akçakoca Belediyesi’nin sırtındaki yük de çekilir bir yük olmaktan ölümcül yüke doğru çıkmış.
DSİ’den (Devlet su İşleri) Belediye’ye son gelen ihtar yazısıyla, bu taksitlerin Mart ayı sonuna kadar ödenmemesi durumunda İller Bankası ödeneğinden kesinti yapılacağı uyarısında bulunulmuş. Yani zaten kesintiler nedeniyle elinde avucunda bir şey kalmayan Belediye bütçesi, bir de DSİ kesintileri yaşarsa, başta maaş sorunu olmak üzere birçok sorun kangrene dönüşür, çözümsüzleşir.
Su sorunu tüm dünyada temel insan hakkı sorunudur. Bu alanda yapılmış olan Devlet yatırımlarının merkezi hükümet bütçelerinden karşılanması gerekir. Akçakoca belediyesine yüklenen DSİ taksitleri bir an önce silinmeli, bu imkânla Akçakoca belediyesi maaş ödeme ve hizmet yapabilme noktasına getirilmelidir.
Cumhur İttifakı’na bağlılık sadece fotoğraf çektirmekle olmaz
Akçakoca’da son zamanlarda Cumhur İttifakı’na bağlılık konusunda açıklamalar ve çeşitli ziyaretler yapılıp durmakta. Fakat Cumhur İttifakı’nın Akçakoca’da asıl yapması gereken şey, Belediye’yi iş yapacak şekilde rahatlatmak olmalı.
Belediye’nin harcama ve maliyetleri konusunda söyleyecek çok şeyi olan ve de olması gereken Ak Parti teşkilatları ve esas olarak da Hükümet, ittifak ortakları olan MHP belediyesinin elini kolunu bağlayacak borç kalemlerinin ertelenmesi ya da silinmesi konusunda elini taşın altına koymalı.
Hoş ittifak ortağı olmasa bile, Akçakoca’yı herhangi bir partiden belediye yönetse dahi vatandaşın hizmet almasını, çalışanın maaş almasını zora sokacak tüm engellemelere karşı Hükümet bu hassasiyetle davranmak zorunda ama özellikle Akçakoca Belediyesinin sırtına yüklenen yeni bir 80 milyon borç için zaman kaybetmeden çözüm paketi açılmalı.
Siyasi çekişmelerin, kapalı kapılar ardında yapılan türlü hesapların mağduru asla hizmet alamaz duruma sokulan Akçakoca halkı olmamalıdır. İttifak, kendi önceliklerden daha evvel bu halka karşı sorumludur çünkü.
.