DOLAR 34,6491 0.26%
EURO 36,4387 0.36%
ALTIN 2.931,270,47
BIST 9.594,64-0,68%
BITCOIN 3184626-5,66%
Düzce

HAFİF YAĞMUR

17:46

AKŞAM'A KALAN SÜRE

312 okunma

YEŞİL ALANA DURAK YAPARKEN HALKA NEDEN SORMADINIZ?

ABONE OL
07/05/2019 13:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz’ın Esentepe Kordon’daki araziye inşaat yapılıp yapılmamasını halkoyuna sunmasını yerel demokrasinin bir göstergesi olarak çok önemsiyorum.

Kordon’da yer alan bir özel mülkle ilgili olarak ilçe halkının referanduma gitmesi, bundan sonra da benzer uygulamaların Akçakoca’da yaşanacağına, bir yerde bir çalışma yapılacaksa o bölgede yaşayan halkın tercihlerine öncelik verileceğine yönelik bir inancı ortaya çıkardı.

Aslında bu algıyı güçlendirecek adımı Okan Yanmaz atmıştı. Sayın Yanmaz seçim öncesinde her ortamda yaptığı konuşmada, Akçakoca’yı halkla birlikte yönetme iddiasında bulunurken, özellikle Kordon’daki özel mülk için halkoylaması yapacağını da açıkça ilan etmişti.

Yerel düzeyde gerçekleşen halkoylamaları, aslında ‘yerinde yönetimin’ hayat bulması ve demokratik teamüllerin yerel ölçekte uygulanabilmeleri açısından son derece önemlidir ve sürekli uygulanmasında her zaman fayda vardır.

Akçakoca halkının yaşadığı sokak ya da mahalleye nelerin yapıldığı, nelerin yapılmaya çalışıldığıyla ilgili fikirlerine danışmak ve bu fikirleri sandık seçeneğiyle ortaya çıkartmak ‘katılımcı demokrasinin’ de vazgeçilmez unsurudur.

Katılımcı demokrasinin kadük kalacağı alan ise çifte standart uygulamasıdır.

Akçakoca Belediyesi tarafından Kordon’a kurulan çadır ve sandık vasıtasıyla katılımcı demokrasiyi işletmek, yerel halkın tercihinin ne yönde olduğunu bilmek ne kadar önemli bir adımsa, benzer bir uygulamayı Çuhallı çarşısının sahile yakın bölümüne taksi durağı yaparken halka danışmamış olmak da bir o kadar tehlikeli ve çifte standart kokan tutumdur.

Eğer bir yere yapılacak bir şey halkın tepkisine neden oluyorsa, sorunun çözümüne giden yollardan biri olan halkoylaması adımını atmak doğrudur. Fakat aynı uygulamayı başka sorunlu bölgeler için hayata geçirmiyorsanız işte orada sınıfta kaldınız demektir.

Akçakoca belediyesi, referandum uygulaması konusunda samimiyet testini geçememiş ve sınıfta kalmıştır. Çünkü Çuhallı halkı ve bir bütün Akçakocalılar, bin bir emekle yapılan sahil bandındaki yeşil alana beton dökülmesine de, 50 metre geride olan taksi durağının sırf seçimlerde söz verildi diye plajın sıfır noktasına yapılmasına da karşıdır.

Mevcut Belediye yönetimi bunu test edebilmek için Çuhallı çarşısına neden bir sandık koymadı acaba?

Hani Okan Yanmaz Akçakocalılarla birlikte kenti yönetecekti. Ne oldu peki?
Şehri birlikte yöneteceğiniz halk kategorisi içine Çuhallı ve Osmaniye girmiyor mu?
Yoksa siz Akçaocalıların Esentepe’ye duydukları hassasiyeti Çuhallı çarşısı için göstermeyeceğini mi düşünüyorsunuz.

Çuhallı merkezine koyun sandığı bakalım. Katılımcıların yüzde yüzü kesinlikle o yeşil alana beton dökülmesin, durup dururken o alanda yapılaşma olmasın diyecektir. Buna emin olabilirsiniz.

Bu ilçeyi halkla birlikte yönetecekseniz, ayrımsız bir şekilde yapmalısınız. Referandumsa her sıkıntılı bölge için yapacaksınız.

Tabi eğer gerçekten halka danışmak, onların fikirlerine önem vermek gibi bir düşünceye sahipseniz.

Yoksa bu çifte standartla daha yolun başındayken çuvalladınız demektir.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ