DSİ 55. Şube Müdürlüğü ile AFAD teknik elemanlarınca “Ortak Etüd çalışması” yapılarak 2021 yılı Temmuz ayında Jeoloji Etüt Raporu hazırlamıştı.

Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığının kararı ile Uğurlu, Yenice, Esmahanım, Dilaver ve Küpler köyleri Genel hayata Etkili Afet Bölgesi sayılarak, Cumhurbaşkanı kararı alınmış ve 5 köy alanı Afete maruz bölge , yani yapı ve ikamete yasaklı bölge ilan edilmişti.

Cumhurbaşkanlığının “Afete maruz bölge” kararı doğrultusunda DSİ nin hazırladığı ve dere yataklarından her iki yöne 100 metreyi bulan bölgelerin terki ve  buradaki taşınmazların yıkılmasını öngören 11.07.2021 tarihli jeolojik etüd raporu  doğrultusunda ;Düzce  Valiliği Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü, nün  Esmahanım, Uğurlu Dilaver köyü muhtarlıklarına gönderdiği  tebligat  büyük bir endişe ve huzursuzluk yaratmıştı.

Söz konusu köy muhtarlıklarına gönderilen ve şaşkınlık yaratan tebligatta; Düzce ilinde 17 Temmuz  2019  ve 06 Temmuz 2021  tarihlerinde meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle Esmahanım’da 104, Uğurlu’da 126, Dilaver’de 32, Küpler’de 14 ve Yenice köyünde 8 adet olmak üzere, toplamda 286  konutun ve diğer taşınmazlarla birlikte 498  taşınmazın  yıkılması kararı alınmıştı.

Sosyal medyadan kendilerine gönderilen tebiligatı paylaşan ve ne yapacaklarını bilemeyen Akçakoca köylüleri ise  tepkilerini her platformda dile getirmiş, MHP Düzce milletvekili Ümit Yılmaz ve CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal konunun parlamentoda ele alınması için TBMM’ye taşıyacaklarını söylemişlerdi.

Düzce Valisi Cevdet Atay’ın bugün Akçakoca’da bu mağduriyetin giderilmesi için DSİ bölge müdürlüğü ile revizyon sürecine girileceğini söylemesi sonrasında yüreklere adeta su serpildi.

Sözkonusu köylerimizin yapı ve ikamete yasaklı bölge kapsamından çıkartılmasıyla diken üzerinde olan köy halkının mağduriyetten kurtarılacağı aşikar. Köylerimizin niteliği ile ilgili yeni bir tanımlama yapıldıktan sonra, derelerin ıslah edilmesi kararının alınması ve yürütülecek çalışmalarla köylerin potansiyel afet tehlikesinden uzak tutulması bekleniyor.

 

 

 

 

 

 

.