Akçakoca Belediye Meclisi’nde alınan bir karar, yerel siyasetin nasıl bir ideolojik körlüğe dönüşebileceğini açıkça ortaya koydu. Belediye Başkanı Fikret Albayrak’ın, ilçede faaliyet gösteren S.S. Akçakoca Bakır Tencereliler Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ne üyelik ve iş birliği protokolü yapabilmesi için yetki talebi, Belediye meclisinde sayısal çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.
Bu karar, sadece bir önerinin geri çevrilmesi değil; Akçakoca’da üretmek isteyen, emek vermek isteyen kadınlara sırt çevrilmesi olarak görüldü. Belediye Başkanı’nın tüm açıklamalarına rağmen —ki ısrarla bu desteğin maddi bir yardım değil, proje bazlı bir iş birliği ve teknik destek olduğunu belirtmişken — Ak Partili meclis üyeleri, sanki kamu kaynakları fütursuzca dağıtılacakmış gibi bir algı oluşturmaya çalıştı.
Bu algı operasyonu, kadınların toplumsal üretime katılmasını itibarsızlaştırmaya yönelik bir adım olarak görüldü. Özellikle kadın girişimcilerden tepkiler gecikmedi. Ak Partili meclis üyelerinin bazılarının vatandaşlarca telefonla defalarca aranarak yaptıkları bu hatadan geri dönmelerinin istendiği öğrenildi.
Başkan Albayrak meclis oturumunda açıkça şunu söyledi:“Bu bir bütçe desteği değil. Gerekli olduğunda teknik, eğitimsel ya da altyapı anlamında destek vermek; proje üretiminde belediyeyi ortak etmek.”
Ancak siyasi hesaplar, bu açıklamayı duymadı bile. Amaç, kadınları güçlendiren bir oluşumu desteklemek değil, siyasi rakibe zarar vermekti. Bu da açıkça gösteriyor ki bazıları için kadın emeği değil, koltuk savaşı daha kıymetli.
AK Parti meclis grubunun kadın derneğine verilecek desteğe ‘ret’ oyu kullandıktan sonra bir diğer gündem konusu olan kadın kooperatifine destek vermeyi de reddeden bu kararı, Akçakoca’da kadın kooperatifleriyle var olmaya çalışan kadınlara verilmiş yanlış bir mesajdır. Bu zihniyet, “kadınlar üretmesin, gelişmesin” demenin kibarlık folyosuna sarılmış halidir.
Bu karar; vizyonsuzluğun, politik kıskançlığın ve ‘topal ördek’ siyasetinin maalesef Akçakoca’da da 4 yıl boyunca kendisini açık edeceğine bir delalettir. Ancak ilçe halkı ve üreten kadınlar, siyasi dar grupçuluk namına ilçenin vicdani değerlerinden kopartılması ve ekonomik kalkınmasının geciktirilmesi çabası olarak değerlendirilebilecek bu ‘vetoları’ görüyor. Kadınlar, gençler, üreticiler mutlaka bu ‘hayır’ oylarını not ediyor.
Unutulmasın: Kooperatifçilik bir ekonomiden daha fazlasıdır. Bir dayanışmadır, bir yaşam kültürüdür. Onu sırf siyasi inatla reddedenler, halkın karşısında kaybetmeye mahkumdur.
.