DOLAR 34,2515 0.08%
EURO 37,1079 0.2%
ALTIN 3.006,950,50
BIST 8.654,39-1,58%
BITCOIN 2312874-2,12%
Düzce
13°

PARÇALI BULUTLU

12:54

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Düzce’den Akçakoca’ya Bir Ambargo Daha!..
4979 okunma

Düzce’den Akçakoca’ya Bir Ambargo Daha!..

ABONE OL
28/10/2021 17:37
Düzce’den Akçakoca’ya Bir Ambargo Daha!..
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçen hafta içinde Antalya’da gerçekleşen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda Akçakoca’ya yer verilmezken, Düzce Valiliği ve MARKA’NIN (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı) desteğiyle katılımın sağlandığı fuarda, Düzce’yi temsilen ağırlıklı olarak Yığılca balı ve kestaneye yer verildi.

Türkiye’nin yöresel ürünlerinin sergilendiği YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda Akçakoca’ya yer verilmemesi ilçe halkının tepkisini çekerken, bu durum kendini Düzce’nin sahibi olarak gören siyasetçileri ve bürokratların, Akçakoca’ya karşı besledikleri duyguları bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

Düzce’nin yöresel ürünlerinin tanıtıldığı ulusal ölçekli bir fuara, farklı ürün yelpazesi ile fuarlarda göz dolduran Akçakoca neden davet edilmez?.. Bakalım buna cevap verecek birileri çıkacak mı.

Akçakoca’nın Melengüççeği Tatlısı, Mancarlı Pidesi ve Sarı Fındığı gibi ünü ülke çapında yaygın olan ve coğrafi işaret almış yöresel ürünlerinin bu fuarda sergilenmesine imkân tanınmaması, sadece Akçakoca’ya değil Düzce’nin tanıtımına da hasar verdi.

Akçakoca’nın zengin ürün yelpazesi ile yer bulamadığı YÖREX fuarında Düzce’nin büyük ölçüde Yığılca balı ve kestane ile tanıtım yapması, standa olan ilgiyi de azaltırken, edinilen bilgiler, bu organizasyonu planlayan Düzce ve plan dışı tutulan Akçakoca arasında yaşanan bir krizi de ortaya çıkardı.

Edinilen bilgiye göre, Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) yönetimi fuara katılma talebini Düzce’deki yetkililere iletiyor. Bu fuar kapsamında gerekenleri yapmaya hazır olduklarını belirtiyor. Düzce Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü ise cevaben finansman sıkıntısı nedeniyle fuara katılınmayacağını belirtiyor. Hal böyle olunca ATSO yönetimi de Akçakoca hazırlıklarını askıya alıyor. Ancak her ne oluyorsa kısa bir süre sonra MARKA’dan sağlanan destekle  fuara katılma kararının alındığı söyleniyor. Ardından ATSO yerine Tar. Mah. Der’e (Akçakoca Tarihi Mahalle Pazarı) bilgi veriliyor. ATSO bertaraf edilmek suretiyle tabiri caizse Akçakoca’ya bir çelme atılarak fuara katılımı engelleniyor.

Düzce ili genelindeki yaklaşık on tane coğrafi işaretli ürün arasında, Akçakoca Melengüçceği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pidesi ve Akçakoca Sarı Fındığı ürünleri ile yer alan Düzce’nin en büyük ilçesi Akçakoca’ya yapılan bu saygısızlığı kabullenmek mümkün değildir.

Düzce’nin çıkarlarını ön planda tutarken Akçakoca’nın önünün kesilmesi, yok sayılması yeni bir davranış olmadığı gibi bu tavır tahammül edilemez boyutlara ulaşmıştır.

Düzce siyasi bürokrasisi, Akçakoca’nın ülke geneline hitap eden organizasyonlarda yer almasından, sesini farklı kesimlere duyurma çabasından, kalkınma hamlesi ve gelişme mücadelesinden neden rahatsızlık duyar, akıl alır gibi değil.

Bolu vilayetine bağlı iken dağın önü ve dağın arkası olarak yaşatılan bölünmede Akçakoca, Düzce ilçesi ile birlikte mağdur edilen, ikinci planda tutulan bir ilçe olmasının acısını çok çekti. Düzce’nin vilayet olmasıyla makus talihinin değişeceğine inanan Akçakoca maalesef bu kez Düzce bürokrasisi ve siyaset elitleri tarafından ikinci plana itiliyor.

Bu ayrımcılıklara artık son verilmelidir. Akçakoca’sız bir Düzce’nin düşünülemeyeceğini kavrayamamış olan Düzce elitleri, Akçakoca’nın Zonguldak’a falan mı bağlanmasını istiyor gerçekten.

Düzce’nin yöresel zenginliklerinin tanıtılacağı bir ulusal fuarda Akçakoca’nın yer almamasının ne denli büyük bir eksiklik olduğunun farkında olduğunu düşündüğümüz sayın valimizin ya da vilayet bürokrasisinin bu konuda bir açıklaması olacak mı, onu da merakla bekliyoruz.

 

 

 

 

.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ