DOLAR 32,6071 0.34%
EURO 34,8135 0.21%
ALTIN 2.494,210,40
BIST 9.455,73-0,72%
BITCOIN 21088075,45%
Düzce
15°

HAFİF YAĞMUR

16:52

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

İTALYAN FİRMA KANCAYI BU KEZ KESTANEYE TAKTI
3284 okunma

İTALYAN FİRMA KANCAYI BU KEZ KESTANEYE TAKTI

ABONE OL
30/09/2021 14:44
İTALYAN FİRMA KANCAYI BU KEZ KESTANEYE TAKTI
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Sonbahar-kış aylarında sokak lezzetleri arasında en çok sevilenlerin başında gelen kestane pazara indi. Meşhur Düzce kestanesi tezgâhlardaki yerini aldı. Öte yandan fındıkta üreticinin alın terini ucuza almak için oyun üstüne oyun kuran İtalyanlar kancayı Türk kestanesine de taktı. Geçtiğimiz yıl 4 kestaneden 3’ünü İtalyan alırken, 1’ini ise diğer 33 ülke paylaştı.

Türkiye’de sonbahar-kış aylarında sokak lezzetleri arasında en çok sevilenlerin başında gelen, şekerleme, pastacılık ve unlu mamuller sektörlerinde de yoğun olarak kullanılan kestanenin hasatı başladı.

Meşhur Düzce kestanesi pazara indi

Doğada organik olarak yetişen ve Düzce’nin dağlarından toplanan kestaneler ülke geneline gönderiliyor ve ‘kestane kebap’ veya suda haşlanmış olarak tüketiliyor. Pazara inmeye başlayan kestanenin kilosu 45 TL’den tüketici ile buluşuyor. Önümüzdeki günlerde kestane miktarının artmasıyla fiyatların da aşağıya inmesi bekleniyor. Meşhur Düzce kestanesi için Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün coğrafi işaret tescili başvuru sürüyor.

Kestanede rekolte artacak

Bölge olarak Ege, il olarak ise en çok Aydın’da üretilen kestaneyle ilgili açıklamalarda bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Türkiye 2020 yılında 76 bin 45 ton kestane üretmişti. Kestane rekoltemizin 2021 yılında yüzde 10 civarında daha yüksek olmasını bekliyoruz. Kestane kalitesi ihracat için son derece elverişli.” dedi.

İtalyan bu kez gözünü kestaneye dikti

Öte yandan Türkiye’nin tek başına dünya üretiminin yüzde 70’ini yaptığı stratejik tarım ürünü fındığı tekeline geçiren İtalyanlar bu kez gözünü Türk kestanesine dikti. Fındık sektöründe tekel hale gelerek istediği gibi at koşturan İtalyanlar, son olarak kalitesiyle vazgeçilmez olan Türk kestanesine de kanca attı. Birlik tarafından açıklanan verilere göre İtalyanlar, 2020 yılında 24 milyon dolarlık kestane ihracatının, 17,5 milyon dolarlık kısmını İtalya talep etti ve aldı.

4 kestaneden 3’ü İtalya’ya, 1’i diğer 33 ülkeye

Çikolatanın hammaddesi olan fındığı ham madde olarak ucuz fiyat politikasıyla alarak mamul madde halinde tüm dünyaya pazarlayarak milyarlarca lira kara geçen İtalyanlar, 2020 yılında Türkiye’den ihraç edilen kestanenin yüzde 73’ünü tek başına satın aldı. Kestanenin 4’te 3’ünü alan İtalyanlardan sonra Lübnan’a 1,8 milyon dolarlık kestane ihraç edilirken, Almanya 1,5 milyon dolarlık Türk kestanesi aldı. 2020 yılında toplamda 34 ülkeye kestane ihracatı yapıldı .Bu yılsa kestane ihracatından 50 milyon TL gelir bekleniyor.

Fındıkta üreticiye kan kusturuyor

Son dönemde de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasayı dengeleme rolünü iyi oynayamamasını fırsat bilerek fındık fiyatlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 26.50 TL’nin 3 lira 75 kuruş kadar altına çekerek bazı tüccarları da devre dışı bırakan İtalyanlar, bir yıllık emeği ucuza almak için oyun üzerine oyun kurarak fındık üreticisine kan kusturuyor.

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.