DOLAR 32,5724 0.09%
EURO 34,9444 0.18%
ALTIN 2.425,370,11
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2095011-3,06%
Düzce
29°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

Düzce ve ilçelerinin ziraat odaları başkanlıklarından fındık tekeli firmaya karşı açıklama
3187 okunma

Düzce ve ilçelerinin ziraat odaları başkanlıklarından fındık tekeli firmaya karşı açıklama

ABONE OL
29/09/2021 16:25
Düzce ve ilçelerinin ziraat odaları başkanlıklarından fındık tekeli firmaya karşı açıklama
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Değerli fındık üreticileri, Değerli Basın mensupları

Ülkemiz tarımsal ihracatında önemli bir yer tutan fındık üzerinde bugün büyük oyun oynanmaktadır.

Bunun muhatabı fındık üreticisinin ve Türk fındığının içine adeta bir kurt gibi yerleşmiş ferroro firmasıdır.

Üreticilerimizin alın terini ve bir zaman kendisine tanınan imtiyazları kullanarak bugün tekel olan bu malum firma, kurmuş olduğu sömürü düzeniyle dünyanın en zengin firmaları arasında yerini almıştır.

Bu firmanın üreticilerimize adaletsiz ve ticari ahlaka sığmayan sömürüsünün önüne acilen geçilmelidir. Bu firma haddini aşmakta , bilinçli bir şekilde Fındığımız ve üreticilerimiz başta olmak üzere, tüccar, fabrikacı, ihracatçı ve nihayetinde devletimiz üzerine baskı kurmaya çalışmaktadır.

Bunu ifade etmekten hiç memnun olmamakla birlikte tüccarlarımızı, ihracatçılarımızı baskı altına alarak adeta kendisinden habersiz ticaret yapmalarına engel olma çabası içerisine girerek iç piyasadaki alıcıları üreticinin ürününü almaktan korkar hale gelmiştir.

Acilen Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları rekabet kurulunu göreve çağırmalı ve bu firmanın ülkemizdeki ürün alımı ve ihracat yapma yetkisini iptal için girişimde bulunmalıdır.

Yetkililerimiz artık devletimizi hiçe sayacak kadar ileriye giden tekel olan bu firmaya gerekli yaptırımı acilen uygulamalıdır.

TMO Toprak Mahsülleri Ofisi bu süreçte üreticilerimize karşı daha yakın olmalı, koymuş olduğu katı kuralları esnetmeli tüm üreticilerimizin TMO’ nun imkanlarından daha çok yararlanmasını sağlamalıdır. Dekar başına verime dayalı kota uygulamasından acilen vazgeçilmelidir.

Üreticilerimizin Toprak Mahsülleri Ofisine ulaşmaları  kolaylaştırılmalı fındık üretimi olan her ilçede alım yapmalıdır.

Bir firma tarafından baskı altına alınmış piyasada üreticin yanında olduğunu net bir şekilde göstermelidir. Almış olduğu ürünün parasını en kısa sürede ödemelidir.

Ziraat odaları olarak bu konuda beklentimizi ve ısrarımızı sonuna kadar sürdüreceğimizin kamuoyu tarafından bilinmesini istiyoruz.

Bazı kişi ve çevreler tarafından yapılan açıklama yorum ve haberlerle her zaman üreticinin yanında olan ve haklarını korumak için çaba sarf eden Ziraat Odalarını karalamaya çalışmakta mesnetsiz iddialarla üreticilerimiz üzerinde kafa karışıklığı yaratmaktadırlar.

Bugüne kadar yapmış olduğumuz hiçbir mücadele de yanımızda görmediğimiz kişiler ferroro seviciliğine soyunmuş alakalı veya alakasız her konuda ziraat odalarını karalamaya çalışmaktadır.

Bugün TMO’nun fındık alımı yapması, Alan bazlı desteğin halen daha devam ediyor olması Ziraat Odaları Birliği  ve Odalarımızın gayretleri ve çalışmaları sonucudur. Tüm bunları  bilerek Ziraat Odalarını görsel  basın ve sosyal medyada çirkin kampanyalarla Yıpratmaya çalışanlarla mücadelemiz devam edecektir.

Değerli Basın mensupları ;

TMO bu süreçte üreticimizin yanında olduğunu daha etkin göstermelidir.

TMO alım noktalarını arttırmalı üreticinin depolara ulaşımını kolaylaştırmalıdır.

Üreticinin yaşadığı bu zor süreçte alım kriterlerini tekrar gözden geçirmeli kapısına gelen üreticiyi katı kriterleri ile geri göndermemelidir.

Fındık Üreticisi mali açıdan zor durumdadır. Üreticilerimizin teslim ettiği ürünün bedelini  mümkün olan en kısa sürede ödemelidir.

Ziraat Odaları  olarak son dönemde Üreticilerimizin yaşadığı olumsuzlukları ve beklentilerimizi sizler aracılığıyla  buradan paylaşıyor Başta Rekabet Kurumu olmak üzere  Yetkililerden gerekli müdahaleyi yapmaya davet ediyoruz.

Yetkililerimize, Üreticilerimize ve

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.