İki gün önce Ege Denizi açıklarında meydana gelen 6,3 büyüklüğünde deprem sonrasında gözler, deprem kuşağında yer alan Düzce’ye çevrildi.
Ege depremi, İzmir’in yanı sıra Marmara Bölgesi’nde de hissedilmiş, sarsıntılar İstanbul’da da paniğe neden olmuştu.
Söz konusu depremin Düzce’ye ve dolayısıyla Akçakoca’ya etkilerinin ne olduğunu TMMOB (Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği) Jeoloji Mühendisleri Odası Düzce Temsilcisi olan Akçakocalı Kayhan Yıldırım’a sorduk.
Kayhan Yıldırım, ‘’İzmir açıklarında meydana gelen ve İstanbul’da hissedilen depremin Düzce’ye herhangi bir etkisi beklenmemektedir’’ dedi.
30 sene içinde 7’nin üzerinde bir deprem olacak
Batı Ege fay sistemi ile Düzce’yi etkileyen Kuzey Anadolu fayı arasında bir etkileşimin olmadığını belirten Yıldırım, bölgemizde 1999 depreminden sonra 30 sene içinde yüzde 65 ihtimalle 7 şiddetinden daha büyük deprem olma olasılığının var olduğunu da sözlerine ekledi.
‘’Deprem dünya için sıradan ancak bize göre olağanüstü bir hadisedir. Depremler her zaman olacaktır. Bize düşen ise can kaybı vermeden bu depremleri atlatmaktır’’ şeklinde konuşan Kahyan Yıldırım, ‘’1999 depreminden sonra inşaat mevzuatı değişmiştir. Depremde pasta olmuş diye tabir ettiğimiz binalar gördük, yerin içine bir iki kat gömülen binalar gördük. O dönemde dükkanım daha geniş gözüksün diye kolon kesen insanlar vardı ve ciddi anlamda yapı imalatı ve kontrolü yoktu’’ dedi.
Binalar hasar görecektir, önemli olan binadan canlı çıkabilmektir
Yıldırım, 1999 depremi sonrasında ise yeni mevzuatla inşaatın her aşamasının kontrol edildiğini ifade ederken, ‘’Gelecek depremde tüm mimar ve mühendisler, yapı denetimi firmaları, müteahhitler, kalfalar, belediyeler vesaire inşaatın her aşamasındaki herkes büyük bir sınav verecektir. Deprem neticesinde illaki binalar hasar görecektir ancak önemli olan bina içinden canlı olarak çıkabilmektir’’ dedi.