DOLAR 32,5968 0.35%
EURO 34,8094 0.14%
ALTIN 2.508,690,99
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20977212,61%
Düzce
14°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

241 okunma

O TARTIŞMA YENİDEN ALEVLENDİ

ABONE OL
17/01/2018 12:29
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son günlerde yeniden alevlenen aşı tartışmaları medya üzerinden devam ederken, Düzce Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Önder Kılıçarslan, bebek ve çocuk sağlığında önemli bir faktör olduğunu vurguladığı rutin veya özel aşıların hepsinin yapılması yönünde açıklamada bulundu. Ancak aşıların yan etkisi olmadığı yönünde açıklama yapmanın ise mümkün olmadığını vurguladı.

“Yararlı mı, yoksa zararlı mı?”

Aşı hakkındaki “Yararlı mı, yoksa zararlı mı?” tartışmaları bir kez daha tartışmaya açıldı. Son olarak grip aşısının tehlikeli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’ın, “Aşıların içinde alüminyum var. Alüminyum alzheimer nedenidir. Aşı vurulmaya gerek yok. Bunun yerine D vitamini kullanımı çok önemlidir” sözleri aşıyı savunan uzmanlardan büyük tepki almıştı.

Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Önder Kılıçarslan da yaralı olduğunu savunduğu aşının hakkında açıklamalarda bulundu.

Aşılamayı temiz su kullanımından sonra insan hayatına kazandırılmış en önemli ve en değerli toplum sağlığı aracı olarak nitelendiren Yrd. Doç. Dr. Kılıçarslan; aşılama ile bebek ve çocuklarda korunabilir hastalıkların ortaya çıkmasının engellendiğini, bu hastalıklardan kaynaklanan ölüm, sakatlık, iş ve okul gücü kayıplarının önlenerek tüm toplumun sağlığının korumasının amaçlandığını vurguladı.  

“Rutin ya da özel aşıların hepsi çocuklarımıza yapılmalı”

Her aşının etkisinin güçlü olabilmesi ve hastalıktan koruyabilmesi için uygun aşılama zamanları ve sürelerinin Sağlık Bakanlığı’nca belirlediğini kaydeden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, rutin veya özel aşıların hepsinin yapılması yönünde açıklamada bulundu.

“Elbette ki bazı yan etkileri vardır”

Kılıçarslan, aşıların yan etkisi olmadığı yönünde açıklama yapmanın ise mümkün olmadığını ifade ederek, “Elbette ki her kimyasal gibi aşıların da bazı yan etkileri vardır. Sıklıkla görülenler; aşı yerinde şişlik, kızarıklık ve ağrıdır. Diğer ciddi yan etkiler ise; hastalığın kendisi ile karşılaştırıldıklarında göz ardı edilebilecek kadar nadir ve hafif görülürler.” şeklinde konuştu.

“Aşıda ‘civa-otizm’ iddiası bilimsellikten uzak”

Civalı aşıların otizm yaptığı yönündeki yanlış algılara değinen ve bu iddianın 1998 yılında yayınlanan bir makale yüzünden ortaya çıktığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kılıçarslan, makalenin bilimsellikten uzak olduğunun altını çizdi.

“Mültecilerin, aşı takibinin kayıt altına alınması önemli”

Son yıllarda ülkemize giriş yapan çok sayıda mültecinin, aşı takibinin kayıt altına alınmasının önemli olduğunun ve bu konuda yaşanacak bir sıkıntının bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya bırakacağını belirten Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çalışmaları olduğunu anımsattı.

 “Kulaktan dolma bilgilere hemen inanmayın”

Aşı karşıtlarının ortaya çıktığı ve itibar gördüğü her dönemden sonra ciddi salgınlarla karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Önder Kılıçarslan, açıklamasını; “Ailelerimiz internetten, sosyal medyadan, televizyondan elde edilen, bilimsellikten uzak kulaktan dolma bilgilere hemen inanmasınlar. Çocuklarımızın sağlığı için, toplumsal sağlımız için bilimsel verilere, aşı konusunda uzmanlaşmış hekimlerimize ve aşılara güvensinler.” ifadeleriyle sonlandırdı.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.