DOLAR 32,2207 0.04%
EURO 35,3294 0.3%
ALTIN 2.518,210,72
BIST 10.643,583,14%
BITCOIN 2147854-0,57%
Düzce
23°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

ÖZGÜR ÖZEL’İN GENEL BAŞKANLIĞI AKÇAKOCA’DA ADAY DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK
3556 okunma

ÖZGÜR ÖZEL’İN GENEL BAŞKANLIĞI AKÇAKOCA’DA ADAY DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK

ABONE OL
07/11/2023 11:51
ÖZGÜR ÖZEL’İN GENEL BAŞKANLIĞI AKÇAKOCA’DA ADAY DENGELERİNİ DEĞİŞTİRECEK
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi’nin hafta sonu yapılan 38. olağan kurultayında genel başkan koltuğuna oturan Özgür Özel’in CHP’nin başına geçmesiyle birlikte Akçakoca’da da dikkatler, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde CHP’nin belediye başkan adayının kim olacağı sorusuna çevrildi.

13 yıldır CHP’nin başında olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yenilgisiyle mevcut dengelerin değişeceğine kesin gözüyle bakılmakla birlikte, yerel ölçekte cevabı merak edilen soru ise bu değişimin Akçakoca’ya yansımasının nasıl olacağı yönünde.

Bilindiği üzere CHP’nin belediye başkan aday adayları arasında ismi geçen çok sayıda isim var. Ahmet Kaya, Hamdi Deniz, Erol Solak, Mustafa Yıldız, Fikret Albayrak, Tuğrul Abanoz, Abdülkadir Pandul bunlardan bazıları. Aday adaylığında ismi geçenlerin tüm hesaplarını Kılıçdaroğlu’nun genel başkanı olduğu ve Düzce milletvekili Talih Özcan’ın önemli bir karar verici pozisyonunda görüldüğü CHP yapısı içinde yaptıklarını biliyoruz. Oysa son kurultayın ortaya çıkardığı değişimle birlikte kartların yeniden karılıp dağıtılacağı bir siyaset masasının tüm ülkede olduğu gibi Akçakoca’da da oluştuğunu görmek gerek.

ADAY ADAYLARI NE DURUMDA?

Eski belediye başkanlarımızdan Erol Solak’ın CHP kurultayından çok daha öncesinde kendisini aday adaylıktan geri çektiği biliniyor. Akçakoca kamuoyunun kendisini son bir kez belediye koltuğunda görmek istemesi Solak’ın duygularını okşamakla kalmamış, efsane başkan Erol Solak, 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta iki turlu olarak yapılan genel seçimlerde CHP’nin bu seçimleri kazanması olasılığına bağlı olarak adaylık fikrine sıcak bakmıştı. Ne varki Cumhurbaşkanlığını Erdoğan’ın kazandığı, Cumhur İttifakı’nın da milletvekili çoğunluğunu elde ettiği genel seçimlerin ardından, Erol Solak da belediyeyi kazanma ihtimalini zayıf görmüş olmalı ki zaman içinde adaylık konusunda ısrarından vazgeçtiği görüldü.

Ahmet Kaya, Mustafa Yıldız ve Hamdi Deniz’in aday adaylıkları ise ilçe kamuoyunun çok fazla dikkatini çekmedi. Bu isimlerin adaylıkları çarşıda pazarda çokça tartışılmadı. Bu aday adayları içerisinde bilgi birikimi, siyasi donanımı ve hitabet yeteneği açısından diğerlerinden oldukça ileri düzeyde olan Hamdi Deniz’in son ilçe kongresinde ilçe başkanlığına aday olup Abanoz’a yenilmesi sonrası adeta sessizliğe gömülmesi, adaylık fikrinden vazgeçtiği yorumlarına neden oldu.

CHP’nin aday adayları arasında ismi en çok konuşulan Abdülkadir Pandul’un ise aday adaylığından vazgeçmediği fakat Düzce milletvekili Talih Özcan ile yaşadığı bazı sorunlardan ötürü adaylık durumunu fazla dillendirmediği fark ediliyor. Pandul’un Akçakoca halkı tarafından diğer adaylardan daha çok seviliyor olması işin bir yanı ama diğer yandan parti içi çekişmelerden beslenen, taraflı hareket eden, kişisel hırs ve ikballeri uğruna parti genel merkezlerini ikinci adresi haline getirmiş klasik siyasetçiler gibi olmayışı adaylık şansını azaltıyor. Üstüne bir de milletvekili Talih Özcan’la yaşadığı iddia edilen bir sorun ve partizanca hareket eden dar bir bir grubun kendisini ‘CHP’nin içinden çıkmamış olmakla’ eleştirmesi, Pandul’un heyacanını azalttı ve kendisini adaylık yarışlarından refüze etmesine yol açtı.

Aday adayları arasında isimleri son ikiye kalan Tuğrul Abanoz ve Fikret Albayrak arasında ise parti tabanının isteğiyle genel merkez yönetiminin Abanoz’u aday gösterme ihtimali oldukça yüksek. Üstelik Ankara’da yapılan son büyük kurultayda Abanoz’un kürsüye çıkarak ateşli bir konuşma yapması, konuşmasında değişimin gerekliliğine özellikle vurgu yapan cesur çıkışının Akçakoca’da karşılıksız bırakılmayacağı aşikâr.

Fikret Albayrak ve Tuğrul Abanoz arasında öteden beri süregelen soğuk savaşın birkaç kez kazananı olan Tuğrul Abanoz, CHP’nin mahalle delegelikleri seçimleri ve iki ilçe kongresinde elde ettiği başarılarıyla Albayrak ve destekçilerini yeniden yeniden mağlup ederken, CHP’nin Akçakoca seçmenleri nezdindeki itibarının ve oylarının artmasını da sağlamıştı.

Parti tabanının sevgisi kadar, cesur çıkışları ve halkçı söylemleriyle ilçe halkının gönlünde de taht kuran Tuğrul Abanoz’un elini güçlendiren son etmen ise CHP kurultayı sürecinde değişim söyleminin ve değişim hareketinin aleni sözcüsü olmasıydı. Abanoz’un CHP genel merkezi nezdindeki bu imtiyazlı konumu, kendisini Akçakoca’daki belediye seçimlerinde CHP’nin adayı yapmaya yeter de artar bile.

Geriye kalan son isim olan Fikret Albayrak’a gelince… Albayrak’ın aday gösterilmemesi sonrasında nasıl hareket edeceğine yönelik tevatürler bile Albayrak’ın güvenilirliği konusunda endişelere işaret ediyor hâlâ. Albayrak’ın zaman zaman parti içerisindeki seçimlerde taraflı hareket etmesi, ilçe kongrelerinde partiyi bölen tavır ve tutumların baş aktörü olarak görülmesi bile 31 Mart seçimleri için adaylığını zorlaştıran etkenler. Üstelik CHP’den aday gösterilmemesi durumunda DSP’den aday ya da bağımsız bir aday olarak seçimlere girecek olması yönündeki endişelerin hâlâ diri olması, kendisiyle CHP seçmeni arasındaki güven bunalımının devam ettiğini gösteriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ