DOLAR 32,5170 -0.1%
EURO 34,8342 -0.11%
ALTIN 2.423,83-0,24
BIST 9.706,350,64%
BITCOIN 2141272-1,67%
Düzce
30°

KAPALI

19:56

AKŞAM'A KALAN SÜRE

767 okunma

HAYVAN KATLİAMINA KARŞI TÜM TÜRKİYE’DE EŞZAMANLI EYLEM

ABONE OL
11/11/2018 15:51
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu, sahipsiz hayvanlar için katliam, sürgün ve ölüm içeren maddelerin konulduğu kanun tasarısına hayır demek için bugün  saat 14.00’te Cumhuriyet meydanında bir basın açıklaması yaptı.

Bugün tüm Türkiye’de eş zamanlı olarak yapılan açıklamaların Akçakoca ayağını gerçekleştiren Delegasyon ise, Akçakoca Dohaycan derneğinin de içinde yer aldığı, toplamda 300’den fazla STK, hayvansever grubu, dernek ve platformdan oluşuyor.

Basın açıklamasına yaklaşık 80 kişi katılırken Tülay Çakmak Yaman tarafından okunan basın metni ise şu şekildeydi:

“Değerli basın mensupları ve hayvan dostları…

Şu anda saat 14.00’te yurt çapında 69 şehirde yapılmakta olan eş zamanlı basın açıklamasında, hayvanların duyulmayan çığlığını duyurmak için binlerce can dostu ile birlikte meydanlardayız ve hep birlikte Can veririz ama canlarımızı vermeyiz diye haykırıyoruz.
Geçmişte hayvanlar için vakıflar kuran , birçok dünya ülkesinden önce hayvana şiddete yaptırımlar getirmiş olan, hayvana Merhamette dünyaya nam salmış olan toplumsal belleğimizi yok sayarak, adeta toplumumuza ihanet edermişçesine, hayvanları sürgün, esaret ve ölümleri mahkum eden belediyeler tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile sürdürülüyor.


Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın hayvanlara yönelik şiddet ve içkinin işkencelerin artması karşısında, yasanın TCK kapsamına alınması ve hayvanlar için daha iyi koşulların sağlanması bağlamında ‘bu yasa hala neyi bekliyor, bir an önce çıkartın’ talimatını fırsat bilen Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratları, yine harekete geçip sokak hayvanları için katliam maddelerini; Hayvanları Koruma Kanunu’nu değiştirmek için tasarılarına eklediler.
Bırakın Anadolu’yu Ankara’da bile bir tek belediyenin ölüm kampı barınağına gitmemiş olan, uygulamalardan ve ölüm koşullarından habersiz bakanlık bürokratları, kapalı kapılar ardında STK’lardan ve kamuoyundan gizleyerek, bu katliam kanun tasarısını ölüm maddeleri ile Cumhurbaşkanlığına ve TBMM’ye sunma hazırlığındalar.


Belediye bütçelerine rağmen zehir ve kıyma parası konarak sokaklardaki hayvanların zehirlenerek öldürüldüğü ülkemizde, 2004 yılında çıkartılan Hayvanları Koruma Kanunu ile, sokak hayvanı sayısını zehirleyip öldürerek değil, bilimsel ve tıbbi koşullarda kısırlaştırma operasyonları ile kontrol altına alınması hükme bağlandı. Fakat Ankara, İstanbul ve İzmir gibi en büyük belediyeler bile kanunu uygulamadıkları gibi büyük önem taşıyan 6. Madde hükmü olan kısırlaştırmayı yapmadılar. Hayvan sayısı artıp vatandaş şikayet ettikçe hayvanları toplayıp, öldürüp yok ettiler. Ölüm barınaklarında esir ettiler; Dağa-taşa, ormanları ve başka ilçelere attılar.


Tarım ve Orman Bakanlığı uygulanmayan kanunu uygulatmak ve görev yapmayan belediyelere görev yaptırmak yerine hayvanlara şiddet ve vahşetin durması için kanunun TCK’ya alınması her gündeme geldiğinde, 6. maddeyi değiştirip, sürgün – katliam maddelerini tasarıya ekleme çabasına girmektedirler.
Önce yüz binlerce hayvanı toplayıp ormanlarda oluşturulacak dev açık hava hapishanelerine doldurma ve sonraki dönemde yine yüz binlerce hayvanı şehir dışındaki beslenme alanlarına sürgün etmeyi içeren tasarılar, o dönemde Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile durduruldu.
Şimdi ise izle – denetle kılıfı altında yüzbinlerce hayvanın devasa toplama kamplarına kapatılmasını içeren yasa tasarısının katliamlar getireceğini ve bunun yanında sokak hayvanı sayısında da artışlara sebep olarak kırsalda yaşayan halktan gelen şikayetleri çözmekten ziyade büyüteceğini Sayın cumhurbaşkanımıza duyurmak istiyoruz.
Önerilmesi bile insanlık suçu olan Sürgün ve Katliam yasasına karşı 300’den fazla STK, grup ve platformdan oluşan Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu olarak, tek yumruk olarak meydanlardayız.

Bu yasa tasarısının TBMM’ye sunulmaması için ”katliam yasa tasarısına hayır. Can veririz canlarımızı vermeyiz” diye bir kez daha haykırıyor,  tasarının STK’ların görüşlerinin de alınarak hazırlanmasını. Anadolu’nun merhamet geleneğine uygun, çağdaş ve dünyaya örnek bir hayvan hakları kanunu için taleplerimizi kamuoyuna sunuyoruz.


TALEPLERİMİZ…

1- Kanun, Türk Ceza Kanunu kapsamına alındığında işkence, tecavüz, öldürme suçlarının cezaları 2 yıl 1 ay dan başlamalı.

2- Sahipsiz hayvanların kısırlaştırılması ve alındığı yere bırakılmasını esas alan 6. madde kesinlikle değiştirilmeli, belediyelerce uygulanması sağlanmalı.

3- Kanunu uygulamayan belediyeler üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın idari yaptırımı olmalı ve hayvana şiddet, vahşet uygulayan belediye görevlileri de TCK’ya göre ceza kapsamına alınmalıdır.

4 – Hayvanat bahçeleri, sirk, yunus parkları, deney laboratuvarlarında esir edilen ve yük taşıtma, dövüş, avcılık gibi amaçlarla kullanılan ve her türlü insan menfaati amacıyla sömürülen hayvanlar üzerindeki vahşetlere ve zulme son verilmeli, internet, pet-shop, üretim çiftliklerinden hayvan üretim ve satışları en az 5 yıl süreyle yasaklanmalı, evcil – yaban hayvanlarının ithalat ve ihracatı durdurulmalıdır.

5 – Tehlikeli olarak tanımlanan hayvanların kısırlaştırılıp belediyelere kayıtları yapılarak sahiplerine verilip düzenli kontrolü sağlanmalı, üretim ve dövüşlerde kullanılan köpeklerde kısırlaştırılıp oluşturulacak özel bakım evlerinde rehabilite edilmeli ve uygun durumda olanlar yuvalandırılmalıdır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.