DOLAR 32,4319 0.22%
EURO 34,9986 -0.22%
ALTIN 2.327,150,33
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22970012,07%
Düzce
22°

AZ BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

273 okunma

GÖREN:”İHRACATÇI FINDIK FİYATININ DÜŞMESİNDEN YANA DEĞİL”

ABONE OL
11/11/2018 09:41
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, fındık ihracatçılarının fındığın fiyatının düşmesinden değil, yükselmesinden yana olduğunu söyledi.

Fındığın rekoltesinin artışının fiyatlarda düşüşe neden olabileceği iddialarının gerçekliği yansıtmadığına vurgu yapan Gören, ihracatçıların yeni talep pazarları oluşturması, üreticinin de kaliteli ve verimli ürün çıkartması sonucunda hem fındık fiyatlarının yükseleceğini hem de ülke ekonomisine daha fazla döviz gireceğinin altını çizdi.

”Üretimde hedeflerin altındayız”

“Bizim 2023’e yönelik hedefimiz 550 bin ton iç fındık ihracatıydı. Şu anda üretim 500 –  600 bin ton kabuklu fındık seviyesinde. Oysa 800 bin ton kabuklu fındık yapmamız gerekiyor” şeklinde konuşan Gören, ”150 – 200 bin ton da iç piyasada fındık tüketiyoruz. Demek ki bana 1 milyon ton kabuklu fındık gerekiyor. Ben 1 milyon ton fındığı tüketebilecek pazara ve piyasaya haizim, benim böyle bir potansiyelim var” dedi.

Başkan Gören konuşmasına şöyle devam etti:

”Bahsedildiği gibi iyi tarım uygulamaları, verimlilik, zararlılarla mücadele, modern tarımcılığın uygulanması halinde, biz üreticiye söz veriyoruz, devlete söz veriyoruz. Bizim görevimiz daha fazla ihracat yapmak, daha fazla döviz getirmek, Türk ekonomisine fayda sağlamak”

”Fındık rekoltesi yüksek olursa fiyatlar düşer mantığı doğru değil”

”Fındıkta yüksek rekolte olursa fiyat düşecek. Böyle bir mantık söz konusu olabilir mi. Ne kadar çok ürün olursa o kadar çok tüketilebilecek pazarlar açmak yeni pazarlar bulmak bizim işimiz. Biz kendi gücümüzle, Türk ihracatçısı olarak ekip, ekipman, vizyon, misyon ve tüm bilgimiz ile tüm dünya pazarlarında fındığı rahatlıkla pazarlayabilecek nitelikteyiz” ifadelerini kullanan Gören şöyle konuştu:

”Şu anda eksik olan ürünün kalitesi, ürünün rekoltesi. Bizim bunları düşünmemiz gerekiyor. İhracatçıların hiçbir zaman fiyatla ilişkilendirilmemesi kanaatindeyim. Çok ve verimli fındık olması lazım. Bizim görevimiz daha fazla fındık satmak, daha fazla talep oluşturmak. Ki, talep oluştuğu zaman fiyatla paralel olarak üreticinin sosyal refahını oluşturacak bir noktaya gelinecektir.”

”Dünya pazarında satılan ürünümüzü neden düşürelim?”

”Biz ticaret yapan ihracatçılar, sanayiciler her birimiz 300’er 500’er kişiden oluşan istihdamlarla bölgeye katma değer oluşturuyoruz. Bölgeye bir katkı sağladığımızın kanaatindeyim. Düşünebiliyor musunuz? Mesela bir ürün alacağız biz, ürünün daha ucuza satılması için baskı yapıp dünya pazarında fiyatı düşüreceğiz. Yani bugün çok üzülerek tekrar tekrar ifade ediyorum; ben dünya pazarındaki ürünümü neden yüzde 85’ten yüzde 60’a düşüreyim.”

”Bugün İtalya, Azerbaycan, Gürcistan, Slovakya, Bulgaristan, Amerika… Yani ben bu fiyata satarken onlar benden yüksek fiyata satmıyorlar ki. O nedenle temel nokta olarak üreticiyi, maliyetleri düşürücü tarımcılığa yönlendirmemiz gerekiyor. Neden ihracatçı fiyatları düşürsün?.. Ticaret nedir? Bir ticaret adamı, sanayici, ihracatçı bir ürünü alır, idaresini koyar, fiyatını koyar, kârını koyar ve satar. Bir ürünün değişen dünya pazarında fiyatını alım satım oranı belirler.”

”Size şu soruyu sorayım ben… Ben Türkiye ihracatçısı olarak bugün 5 ya da 5 buçuk dolar fiyatına satarsam bugün Amerika’daki, İtalya’daki üretici 8 buçuk dolara mı satıyor? Veya farklı bir fiyata mı satıyor? Bunları global olarak düşünmemiz gerekiyor.”

”Fındığımız fazla olursa yeni pazarlarda daha fazla ihracat yapacağız”

”Bu yüzden fiyata dayalı politika, bu şekilde karalamalarla, bu şekilde tamamen probleme dayalı kamuoyu bilgilendirmelerle fındığımızın tehlikede olduğu kanaatindeyim, bunlardan uzak durmamız gerekiyor.”

”Coğrafyaya baktığımız zaman bizim ihracatımızın yüzde 60-65’i Avrupa birliği ülkelerine. Avrupa’dan başka ülkeler de var. Türkiye Tanıtım Grubu olarak faaliyetlere başlıyoruz. Her geçen yıl Avrupa Birliği’ne bağlılığımızı azaltıyoruz. Elbetteki fazla fındığımız olursa Amerika’ya, Rusya’ya, Gürcistan’a daha fazla ihracat yapacağız. Talep yarattığımız sürece elbetteki fiyat artacak. Dolayısıyla ne kadar fazla ürün olursa o kadar fiyat azalacak düşüncesinin çağ dışı olduğu kanaatindeyim”


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.