DOLAR 32,5170 -0.1%
EURO 34,8342 -0.11%
ALTIN 2.423,83-0,24
BIST 9.706,350,64%
BITCOIN 2141272-1,67%
Düzce
30°

KAPALI

19:56

AKŞAM'A KALAN SÜRE

FERRERO NEDEN LİSTE İLE ALIM YAPIYOR?
1105 okunma

FERRERO NEDEN LİSTE İLE ALIM YAPIYOR?

ABONE OL
09/09/2022 17:24
FERRERO NEDEN LİSTE İLE ALIM YAPIYOR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taban fiyatını 54 lira olarak açıklaması üzerine TMO piyasadan yapacağı müdahale alımını 52 lira olarak açıkladı ama bir türlü üreticiden fındık almaya yanaşmıyor. Üreticilerden TMO’ya gelen şikâyetler üzerine araştırma yapan Öncü Haber Ekibi çok çarpıcı detaylara ulaştı. Üreticiler TMO’nun istemeye istemeye alım yaparak çiftçiyi tüccara yönelttiğini kaydederken, tüccarlarsa piyasada Dünya fındık ihtiyacının yüzde 40 ını alarak tekelleşen Ferrero’nun kendilerinden ürün almadığını, alımlarını yıllardır belirli bir liste üzerinden ve azar azar yaptığını öne sürdü. Öte yandan piyasalarda, Dünya fındığının yüzde 60 ını alan diğer alıcı grubun henüz alıma başlamadığını kaydeden sektör temsilcileri; “burada asıl hedef çiftçiyi ezmek değil, çiftçi üzerinden Devleti ve Erdoğan’ı zayıflatmaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Üreticiler tarafından bin bir zahmetle toplanarak harmanlanan, kurutulan, çuvallanarak satışa hazır hale getirilen fındık; Cumhuriyet tarihinden bu yana Türkiye’nin hem ekonomik hem stratejik anlamdaki liderlik konumunu koruyor.

Fakat ne yazık ki üreticisi tarafından bin bir çile ve zahmetle kullanıma hazır hale getirilmesi piyasalarda hak ettiği değeri göremiyor. Sezon başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, taban fiyatını 54 lira olarak açıklaması, üreticileri sevindirmişti ama maalesef beklenen olmadı.

TMO, Erdoğan’ın açıklaması üzerine piyasadan müdahale alımını 52 liradan yapacağını açıkladı ama bölge yöneticileri üreticinin, kapılarına kadar getirdiği fındığı almamak ve çiftçileri tüccara mahkûm etmek için olmadık bahaneler ve gerekçelerle adeta işi yokuşa sürmüştü.

TMO HEM ALIMI ZORLAŞTIRIYOR HEM NEZAKETSİZLİK YAPIYOR

TMO’nun üreticiye karşı bu tutumuna, TMO Bölge Müdürlerinin Ziraat Odası Başkanlarına nezaketten yoksun tavırlarının da eklenmesi gündeme taşınırken Dünya Fındığının yüzde 40 ını alan Ferrero’nun 48 liradan alım yapacağını açıklaması bir anda gündemi değiştirdi.

Hem TMO’ya üreticilerden gelen şikâyetleri araştırmak, hem de dünya fındığının yüzde 70 ini üreten ülke konumunda olmamıza rağmen neden yabancı bir firmanın Türkiye’deki fiyatını belirlediğini araştırmak üzere harekete geçen Haber Ekibimiz çok çarpıcı detaylara ulaştı.

FERRERO 48 LİRADAN ALACAK AMA…

Piyasanın yüzde 40’ına hâkim olarak tekelleşen Ferrero firması 48 liradan alım yapacağını açıkladı ama Öncü Haber Ekibinin edindiği bilgilere göre Düzce’ye kurulduğu günden bu yana oluşturulan tüccar listesinin dışındaki hiçbir tüccardan alım yapmıyor.

Ferrero’nun bu tutumunun küçük esnafı ve üreticiyi devre dışı bırakma girişimi olarak değerlendirilirken, sektör temsilcileri, Ferrero firmasının bu operasyonu TMO içerisinde görev alan bazı kişiler ve Düzce’deki bazı sektör temsilcileri üzerinden yaptığını iddia etti.

TMO ÇİFTÇİYİ TÜCCARA YÖNLENDİRİYOR, TÜCCAR İSE FINDIĞI SATAMIYOR

Üreticiler TMO’yu alım yapmamak için direnmek ve çiftçiyi tüccara yönlendirmekle suçluyor. Tüccarlar ise piyasanın yüzde 40’ına tek başına hâkim olan Ferrero’nun kendilerinden alım yapmadığını, sadece liste üzerinden belirlenmiş tüccarlardan alım yaptığını kaydederek “değerinde satış yapamadığımız için değerinde alım yapamıyoruz” diyor.

PİYASANIN YÜZDE 60 I BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE ALIM YAPMIYOR

Öte yandan piyasanın yüzde 40’ına hâkim olan Ferrero’nun az da olsa alım yaptığını kaydeden sektör temsilcileri, piyasanın yüzde 60’ına hâkim olan başka bir alıcı grubun şu an bilinçli olarak alım yapmadığını kaydetti.

“ERDOĞAN’A OPERASYON ÇEKİLİYOR”

Yaklaşan seçim öncesi fındık üzerinden çok büyük bir oyun döndüğünü ifade eden sektör temsilcisi; “Ferrero piyasanın yüzde 40’ına hâkim ve alım yapacağı tüccarlar; Düzce’deki birkaç kişi tarafından listelenerek önüne konuldu, yıllardır onların dışında hiç kimseden alım yapmıyor. Bu hem küçük esnafı ve üreticiyi aradan çıkarmaktır hem de Sayın Cumhurbaşkanımıza yaklaşan seçim öncesinde elini zayıflatmak adına çekilen bir operasyondur. Bunu kimlerin yaptığını sektördeki herkes bilir. Sektörde olmasa bile aklı olan herkes görür” şeklinde konuştu.

“OPERASYON ÇOK BÜYÜK: BİR TAŞTA 3 KUŞ…”

Öte yandan başka bir sektör temsilcisi yapılan operasyonun uluslararası ve çok büyük olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “Ferrero yüzde 40’ına hâkim piyasanın ve belirli yerlerden yapıyor alımlarını bunu herkes biliyor. Ama bir de piyasanın diğer yüzde 60’lık kısmı var! Şu ana kadar hiç alım yapmadı. Bilinçli bir şekilde bekliyor. Bunlar; çiftçinin malını hemen satıp paraya çevirmek zorunda olduğunu biliyorlar, çünkü paraya ihtiyaçları var. Hemen satarsa da mecbur ucuzdan satacak bunu da biliyorlar. Aslında bir taşla 3 kuş vurmak istiyorlar…”

“ÇİFTÇİNİN ÇARESİZLİĞİNDEN YARARLANIYORLAR”

“Çiftçinin çaresizliğini de biliyorlar Sayın Cumhurbaşkanımıza olan sevgisini de… Ne yapmak istiyorlar? Biz hem çiftçiyi mağdur ederek Erdoğan’a düşman edelim, hem fındığın fiyatını düşürerek ucuza temin edelim, bir yandan da bize hizmet etmeyen küçük esnafı bitirelim… Bir taşta 3 kuş derken bunu kastediyorum…”

 

 

 

 

 

 

 

 

,


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.