Düzce’de 2. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Eski Sanayi Çarşısı alanında lüks konut ve AVM’ler yükselecek olmasına esnaftan tepki geldi. Düzce Belediyesi tarafından hayata geçirilecek proje, Bakanlar Kurulu’nun önüne gelmeye hazırlanırken, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, boşalan sanayi alanlarının yeşil alan ve park olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, yeni AVM yapımına asla izin verilmemesi gerektiği çağrısı yaptı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, geçtiğimiz nisan ayında Düzce’nin de aralarında bulunduğu bazı illerde şehir içinde kalmış sanayi sitelerini şehir dışına taşıyacaklarını açıkladı. Bu açıklama sonrası, boşalacak arazilere lüks konut ve alışveriş merkezlerinin yapılması gündemde gelirken, bu durumdan rahatsız olan esnaf kesimi, belediyelere ‘Kent dışına taşınan sanayi sitelerinin yerine esnaf yerleştirilsin.’ şeklinde seslendi.
2. dönüşüm projesinde de konut ön planda Düzce’de yıl içerisinde taşınma işlemlerinin tamamlanacağı açıklanan Eski Sanayi Çarşısı alanında Düzce Belediyesi tarafından 2. Kentsel Dönüşüm Projesi uygulamaya konacak. İlk dönüşümü TOKİ işbirliğinde Camikebir Mahallesi’nde uygulayan Düzce Belediyesi, konut odaklı projesinden umduğunu bulamadı. 350 bin TL’den başlayan yüksek fiyatlardan satışa çıkarılan konutlara tek bir alıcı çıkmadı.
İlk dönüşümde elde kalan konutlara karşılık 2. dönüşüm de 800’e yakın konut hedefiyle projelendirildi. Düzce’ye 5 yıldızlı otel ve AVM’ler yapılacak Bakanlıktan izin çıkmaması sonucu bölgedeki spor tesislerinin dönüşüm alanından çıkarılması nedeniyle revizyon edilerek Bakanlar Kurulu’na sunulacak Düzce’nin 2. dönüşüm projesi, yüzlerce konutun yanı sıra 5 yıldızlı otel ve AVM’leri içerisinde barındırıyor. D-100 Karayolu’nun Uzunmustafa ve Kültür mahalleleri kesiminde 21.640 hektarlık alanda hayata geçirilecek projenin konut ve AVM’lerden oluşması TESK’i harekete geçirdi.
“İhtiyaçtan fazla AVM yapılması esnafa zarar veriyor”
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kent içinde kalan sanayi sitelerinin kent dışına taşınmasıyla boşalan yerlere AVM yapılmaması gerektiğini belirterek, ‘Yerleşim alanlarının dışına taşınması muhtemel 135 sanayi sitesinde bulunan 63 bin 649 adet iş yeri var. Bu işyerleri ve boşalan alanların yerine AVM yapılması yerine esnaf getirilmeli. Yeni esnaf çarşıları ve mahalleleri oluşturulmalıdır. Çünkü, ihtiyaçtan fazla AVM yapılması esnafa zarar veriyor.’ dedi.
‘Sanayi alanlarından boşalan yerler esnaflara verilmeli’
Boşalan işyerleri ve alanların toplumun faydasına başta yeşil alan ve park olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Palandöneken, “Yeni AVM yapımına asla izin verilmemelidir. Yeşil alan ve parkların yanı sıra toplu konut ve benzeri yapılaşmalarda cadde mağazacılığının cazibesi arttırılmalı, caddelerin üzerinde dükkanlar yapılmalıdır.’ diye konuştu. Hem görüntü hem hava kirliliği ortadak kalkacak Sanayi sitelerinin taşınması ile kapasitelerinin de artacağını bildiren Palandöken şunları söyledi: ‘Sanayi işletmelerinin yerleşim alanı dışına taşınması için taşınma masrafları kredi ile desteklenecek. Bu taşınma, şehirlerin hem görüntü olarak hem hava kirliliği olarak rahatlaması açısından ve sanayi esnafı yönünden iyi bir adımdır. Sanayi sitelerinin kapasitesi de arttırılmış olacak. Boşalan yerler en uygun şekilde değerlendirilirse ekonomimiz adına da büyük gelişmeler sağlanır. Lüks konutlar ya da büyük alışveriş merkezleri yerine buralara esnafımız getirilmeli.’