DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BIST 9.724,50-0,42%
BITCOIN 34275440,61%
Düzce
10°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

BATI KARADENİZ ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ PLATFORMU KURULDU!
2628 okunma

BATI KARADENİZ ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ PLATFORMU KURULDU!

ABONE OL
11/12/2024 13:09
BATI KARADENİZ ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ PLATFORMU KURULDU!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı’ya sınır olan Akçakoca’nın birçok köyüne sınır olan 1774 hektar ormanlık alanda Mavera Maden şirketinin altın aramak için ruhsat alması sonrası Kdz. Ereğli, Alaplı, Akçakoca Çevre Gönülleri tarafından başlatılan mücadele başka boyuta taşındı. Altın aranmasına ‘dur’ demek için daha etkin şekilde hareket edilmesi amacıyla Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu.

Alınan bilgiye göre; Alaplı, Devrek ve Akçakoca’da altın madeni aranması, işletilmesi yönündeki girişimlere karşı insan sağlığının, çevrenin, ekolojik yaşamın ve tarihi, kültürel yapının korunması için yapılabilecek mücadelenin tartışıldığı ve Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu’nun kurulduğu toplantı geçtiğimiz gün Alaplı’da gerçekleştirildi. Toplantıda, çevre halk ve gönüllerin katettiği ilerleme ve gelişmeler kaydedildi. Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu’nun kurulduğu toplantıda vahşi madenciliğin çevreye ve doğaya vereceği zararlar detaylı olarak anlatıldı.

YABANCI ŞİRKETLERİN PAYI YÜZDE 50’DEN FAZLA!

Özellikle Zonguldak bölgesinde altın madenciliğiyle ilgili birden fazla arama ruhsatı verilmesinin ‘biri olmazsa diğeri olur’ düşüncesiyle verildiğinin altının çizildiğinin toplantıda, Türkiye’de altın madenciliğinde yabancı şirketlerin payının yüzde 50’den fazla olduğu, bu şirketlerin devlete yüzde bir pay verdiği öne sürüldü.

Altın madenciliğinin gündeme geldiği alanların genellikle tarım arazisi ve su havzalarından oluştuğu da iddia edilen toplantıda, çok sayıda köyün su ihtiyacını bu alanlardan karşıladığı, dünyanın en yaşlı ağaçlarından biri olan porsuk ağacının bu alana çok yakın bir noktada bulunduğu, Alaplı’daki ormanların tarihi ormanlar olduğu ve 1. ve 3. derece SİT alanı olduğu hatırlatıldı.

Devrek’te belirlenen maden arama alanında ise Bizans dönemi tarihi kalıntılara sahip olduğu, dereler, su mağaraları ve ekolojik yapısıyla bazı alanların SİT alanı olduğu belirtilirken, yine bu alanda Filyos Projesi kapsamında bu alana bir gölet yapımının planlandığı ve su ihtiyacının buradan karşılanacağı, bu yanıyla Alaplı, Devrek ve Akçokoca’yı kapsayan vahşi altın madenciliği girişimlerinin Çaycuma’yı da etkileyeceği vurgulanarak Zonguldak’ta Valilik ve İl Özel İdaresi’nin ‘Su Birliği’ çalışmasının da izlenmesi gerektiği da ifade edildi.

BÜYÜK TEHLİKE: SİYANÜR

Akçakoca’da altın madenciliği için seçilen sahanın tarım ve orman alanı olduğu, köylülerin su ihtiyacını sağlayan gölete 700 metre mesafede, Akçakoca’ya su sağlayan Sarıyayla Barajı’na bitişik bulunduğu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin su ihtiyacını karşılayan Melen Çayı’na çok yakın olduğu vurgulanırken, altın madenciliğinde 1 ton malzemeden 1 gram altın elde edildiği ve siyanür kullanıldığı vurgulanarak bunun engellenememesi durumunda söz konusu alanın insan sağlığı açısından yaşanamaz hale geleceği, doğal yapıyla birlikte tüm çevrenin tahri

olacağı, hatta fındık üretiminin ve tarımın biteceği, ekolojik yıkımla beraber köylülerin mülksüzleşeceği vurgulandı.
Filyos Vadi’sinde, Zonguldak Çatalağzı’nda termik santrallerin yarattığı çevre sorunlarının, Ereğli’de Erdemir’in yarattığı hava kirliliği ve cüruf atıkları gibi sorunlarının ve genel olarak Batı Karadeniz’de yaşanan ekolojik sorunların da masaya yatırıldığı toplantıda çevre tahribatlarına karşı bölge halkı olarak ortak bir mücadelenin hedeflediği ifade edildi.

MÜCADELE DEVAM EDECEK

Toplantı sonunda ise alınan karar gereği kurulan Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu ile hem Devrek, hem Alaplı hem de Akçakoca’da ki vahşi madencilikle ilgili mücadeleye en etkin şekilde devam edileceği açıklandı. Platformun şimdilik, Zonguldak merkez, Ereğli, Alaplı, Akçakoca, Devrek, Çaycuma temsilcilerinden oluştuğu ve önümüzdeki süreçte çevre sorunu yaşanan diğer yerleşim bölgeleri ile iş birlikleri aranacağı kaydedildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ