Düzce’de sık yaşanan balık ölümlerinin en başlı nedeni olarak fabrika atıkları gösterilirken, bu konuda bakanlıktan önemli bir hamle geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Atık Laboratuvarı”, şüpheli atığın kullanıldığı alanları tespit edip işletmelerden alınan numunelerle eşleştirerek “çevre katilleri”ni yakalayacak.
https://youtu.be/hmViJ3o7Tyc
Düzce’de de büyük sorun
Yıllardır ilçelerin atık su arıtma tesisine kavuşmayı beklediği Düzce’de sulak alanların kirlilikle karşı karşıya olduğu haberlere konu olmaya devam ediyor.
İstanbul’un 2071 yılına kadar su ihtiyacı karşılayacak Melen Barajı Projesi’nin kaynağı olan Melen Çayı, Düzce sınırlarından Sakarya’ya doğru uzanırken, çayı besleyen derelerde zaman zaman baş gösteren kirlilik gözlerin sanayi kuruluşlarına çevrilmesine neden oluyor.
Meclis gündemine de taşındı
Özellikle ana muhalefet milletvekilleri Düzce’ye gelerek yerinde yaptıkları incelemeler sonucu hem çöpün vahşi depolanmasından kaynaklanan hem de atıkların yol açtığı su kirliliğini meclis gündemine taşıyor.
Çevreyi kirleten artık izini kaybettiremeyecek
İşte bu çevre katliamına ‘dur’ demek isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önemli bir çalışmaya imza attı. Bakanlığın Çevre Referans Laboratuvarı’nda faaliyete geçen ‘Atık Tanımlama ve Teşhis Laboratuvarı’, çevreye duyarsız işletmeleri tespit etmek üzere hayata geçirildi.
Atık Tanımlama Sistemi ile çevreye bırakılan atıkta bulunan madde ya da maddelerin, internet üzerinden uluslararası 540 değişik bilgi bankasında yer alan 1 milyonu aşkın tanımlanmış madde ile karşılaştırılacak.
Bir başka ifadeyle, kimyevi maddenin kullanıldığı alanlar tespit edilip daha önce numune alınan ve şüpheli durumundaki işletme ile atığın içerdiği madde arasında eşleme yapılacak. Bu sistem, güvenilir yazılım altyapısı ile yanlış sonuç verme olasılığını sıfıra indiriyor.
Çevreye zarar veren fabrikalara yaptırım uygulanacak
Atık Tanımlama ve Numune Analiz sistemleriyle atıklarını denizlere ve sahillere bırakan gemiler ve akarsuları kirleten fabrikalar hızlı bir şekilde tespit edilecek. Çevreye zarar veren gemilere ve fabrikalara gerekli uyarılar yapılacak, yaptırım uygulanacak.
Çevreye bırakılan sahipsiz ve türü bilinmeyen atıkların içeriği, toksisite ve ekotoksisite adı verilen deneylere gerek kalmadan tespit edilebilecek. Zehirli atıkların türünün hızla belirlenebilmesi, gerekli tedbirlerin daha çabuk alınmasına ve halk sağlığını tehdit eden etkenlerin kısa sürede ortadan kaldırılmasına olanak sağlayacak.