Akçakoca İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Cenk Doğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 10 Ekim’de Kurukavak köyünde Metin Yılmaz ve Christian Letalik ile birlikte yaptığı teknik incelemeler sırasında, analiz amacıyla aldıkları fındık zurufu (çönçi) materyalinin, Agrolab kuruluşunda yapılan analizinin sonuçlarının kendilerine ulaştığını belirtti.
Cenk Doğan’ın sonuçları oldukça önemli tespitlere yol açan paylaşımının devamı ise şu şekilde:
”Analiz sonuçlarını tahlil ettiğimizde Fındık zürufumuzda önemli miktarda Kalsiyum, Fosfat, Potastum ve Mağnezyum olduğunu gördük. Bu mikro ve Makro besin elementlerinin tamamı fındık verimi ve kalitesinde yüksek öneme sahiptir.
Ayrıca analiz yapılan zürufumuzda yaş halinde bile %67,6 olan organik madde oranının kurutulduğunda %89,2 çıktığını gözlemledik.
Her gün biraz daha çölleşen, verimsizleşen dünyamızda bu oranda organik madde içeren bir materyalin heba edilmesi dünyamız, ülkemiz ve ilçemiz adına büyük bir kayıptır.
Topraklarımızın verimsizleşmesinde en büyük etkenin organik madde oranının azalması olduğu tüm teknik elemanlarca bilinmektedir.
İlçemize hammaddesi Fındık zürufu ve budama artığı fındık dalları olan Organamineral gübre fabrikası açılması için sarf ettiğimiz çabanın tek gerekçesi de yakılarak heba edilen bu materyallerimizin ilçe ve ülke ekonomisine katkı sağlaması ayrıca Ülkemiz tarımsal üretiminin artırılmasında bir damlada olsa fayda sağlaması içindir.
Lütfen budama artığı fındık dalları ile hasat artığı fındık zürüflarını yakarak hem çevreyi ve toprağı kirletip hemde heba etmeyin. Bir şekilde fermantasyonunu yani kimyasal olarak çürümesini sağlayın kompost elde edin ve tarımsal üretimde kullanın.
Üreteceğiz ama her gün daha verimli daha karlı üreteceğiz ki gelecek nesillerimiz için endişe etmeyelim.