DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20892641,15%
Düzce
24°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

949 okunma

Akçakoca’da geniş katılımlı iklim krizi etkinliği

ABONE OL
20/03/2021 09:21
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Küresel iklim krizine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için Akçakoca Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri tarafından, Akçakoca Belediye Meclis Salonunda bir sunum yapıldı. Sunum ve basın açıklamalarına çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını yapan HAYTAP İl Temsilcisi ve Yeşil Sol Parti MYK ve PM üyesi Neşe Perihan Kulak, 70’li  yıllardan bu yana bugünleri öngören çevrecilerin, bilim insanlarının çevre antlaşmalarından söz ederek acil önlemler alınması konularında çağrılarına yeterince kulak kabartılmadığını söyledi.

Türkiye’nin Paris İklim Antlaşması’nı imzalaması ve tüm dünya ülkeleriyle birlikte gereklerinin yerine getirilmesini istediklerini belirten Kulak, aksi taktirde küresel ısınmanın artmasının başta yoksul devletleri vuracağını, milyonlarca mülteci halkların oluşacağını, insanca yaşama dair hiç bir hak güvencesinin kalmayacağını, yeni ve çok daha tehlikeli hastalıkların, virüslerin ortaya çıkacağını, su ve gıda yokluğunun tüm ülkeleri ve canlıları tehdit edeceğini, milyonlarca türün yok olacağını, okyanus tabanındaki metan gazının, buzulların erimesi ile atmosfere karışacağını, bunun da kendiliğinden oluşacak büyük yangınlara neden olacağını söyledi.

Kulak ayrıca, çok yönlü hava olayları ve tehlikelerin önüne geçilmesi için acil olarak önlem alınması gerektiğini de sözlerine ekledi. Fosil yakıtların (petrol, doğalgaz vs) sınırlandırılması, yenilenebilir ve temiz enerjilere geçilmesi, ormanların, su havzalarının, derelerin, onlardan yaşam bulan biyoçeşitliliğin yok olmaması için korunmasını  ve bu alanların çoğaltılmasının önemine değinen Kulak, kapitalist kâr odaklı sistemden vazgeçilmediği taktirde doğanın zaten vazgeçireceğinin önemine vurgu yaptı.

Kulak’ın konuşmasının ardından iklim krizini çok boyutlu ele alan bir video izlendi.

Etkinlikte sırasıyla şu isimler de söz alarak iklim krizinin geldiği tehlikeli boyutu anlattı. Temsilcilerden Nimet Akın Kaya (Belediye iş sendikası), Sibel Özkan Koç (KESK Kadın Meclisi), Derya Yamak (Tüm Emekliler sendikası), Saadet Yüncel (CHP Kadın Kolları Başkanı), Derin Akın (Öğrenci), Refik Atik (Emek Partisi), Erol Karadaş (Eğitim sen Düzce), iklim krizi içeriğini farklı boyutlarıyla ele alan konuşmalar yaptılar.

Saadet Güncel CHP’nin iklim krizi için önlem politikalarını okudu. Refik Atik Akçakoca yereline dikkat çekerek balıkçı barınağı ve balık avcılığının sürdürülebilirliği konusunda konuşma yaptı. Derin Akın genç öğrenci gözü ile bakış açısını aktararak ‘bize yaşanabilir bir dünya bırakın’ dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Yazgan, Adalet ve Kalkınma Partisi, Refah Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisinden katılan yöneticiler ve katılımcıların teşekkür ederek ayrıldıkları sunum saat 19.00’da sona erdi.

Etkinlik sonunda, Akçakoca Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri (HAYTAP, Eğitim-sen, Tüm Emekli Sen, KESK Kadın Meclisi, CHP, Yeşil Sol Parti, Sol Parti, Emek Partisi) adına Neşe Perihan Kulak, bütün katılan siyasi parti yöneticilerine, izleyicilere, ayrıca pankart, video ses düzenleri hazırlamada katkı sunan Ahmet Kaya, Ali Kulak, Bahar Ünnü ve Fikret Önen’e teşekkür ederek platform olarak resim çektirdiler.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.