Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla Düzceli arıcılar, uzmanların bal ürünlerinin tüketilmesi tavsiyesi üzerine yoğun caba göstererek kestane balı üretimi için hazırlık yapmaya başladı.
Hazırlıklarını tamamlamaya çalışan arıcılar, kovanlarını yenileme, katlama yapma gibi işlerini yapıyorlar.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Üyesi Cafer Kaba, kestane balı üretimi için arıcılar bu günlerde hazırlıklarını tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.
– Arı ürünleri tüketimi arttı
Kaba, virüse karşı bal ürünlerinin tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak,” Tüm ülkelerin yaşadığı sıkıntı bağışıklık sisteminin güçlendirmeyle ilgili. Yeni bir virüs olduğu için kimse ne şekilde tedavi edileceğini bilmiyor ama bağışıklık sistemi güçlendirdiği taktirde bu virüsü yenebileceğimizi söylemi var. Arı ürünleri ama sadece bal değil. Propolis ,arı sütü, polen gibi ürünlerimiz var bizim.Bunlarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu dönemde çok önem arz etti. Satışlarımız arttı.Üretimi artırmak için çalışmalar yaptık. Tarım bakanımızda bizim üretim yasağımızı kaldırdı. Bu üretime devam ediyoruz. Arı ürünleri bağışıklık sistemini güçlendiriyorsa bizde tüm Türkiye’ye bu hizmeti vermek istiyoruz.” dedi.
– 240 bin arıcıdan kişiden sadece 7 kişide virüs görüldü
Arı ile uğraşan arıcılarımız virüse karşı dayanıklı olduğunu vurgulayan Kaba,” Bu virüs ile bir istatistik yaptık.Bakanlığımı ile birlikte. Türkiye genelinde bizim 60 bin üyemiz var. 4 ile çarparsak 240 bin nüfus ediyor. Sadece 7 kişi virüse yakalanmış. Bunlarda yaşlı arkadaşlarımız. Bunun çok önemli olduğu bakanlıkça da teyit edildi. ”
– İthalatın önünü keseceğiz
Türkiye’ni bal tüketimi ihtiyacını karşılamak için üretimi hızlandırdığını ifade eden Kaba,” Bal, İthal geliyordu. Ama bundan sonra bu ithalatın önünü kesmiş olacağız. Kendi yerli ürünümüzü piyasaya arz edeceğiz. Şimdi yeteri kadar üretim yapıyoruz zaten. Her gecen günde bu önem arttığı için bu üretimi hızlandıracağız. Daha çok üretim yapacağız. Şu anda bizim bölge olarak kestane balı hazırlığımız var. Haziranın ilk haftasında başlıyoruz. Şu anda kestane balı için hazırız biz. Düzce zaten kestane balı üretimin de en fazla üreten il. Zaten biz proje çalışması yaptık. Bu proje de ardışık 3 yıl sürdü. Bunun sonunda coğrafi işaretler alma duruma geldik. İnşallah Akçakoca’nın coğrafi işareti alınmış olacak. Düzgün ve güvenilir bir bal olması anlamında bir damı daha atmış olacağız.” diye konuştu.
Arılardan Ali Uygun’da, kestane balı için hazırlıkların yapıldığını belirterek,” Günlük arılarımızın bakımı için ormana geliyoruz. Kestane balına hazırlamaya çalışıyoruz. Bal için olması gerekenleri yapıyoruz. Şurup, ham petekleri, katları atma işlemi yapıyoruz. Hazırlıklarımız tamamlamaya çalışıyoruz. 150 kovanımız var bizim. ” dedi.