DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BIST 9.549,891,94%
BITCOIN 3372314-1,30%
Düzce

KAR YAĞIŞLI

17:48

AKŞAM'A KALAN SÜRE

473 okunma

KABUS ERKEN GERİ DÖNDÜ

ABONE OL
06/06/2018 13:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Geçtiğimiz yıl tüm Düzce’ye yayılarak bahçelere büyük zararlar veren Amerikan Beyaz Kelebeği’nin yeniden ortaya çıkması ile uyarı üstüne uyarı gelmeye devam ediyor.

Bu kez Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz fındık üreticilerine zararlı ile mücadele konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Diğer taraftan Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri de Akçakocalı fındık üreticileriyle bir araya gelerek fındık hastalık ve zararlıları ile mücadele yöntemlerini anlattı.

Düzce Üniversitesi, fındıkta verim düşüklüğüne yol açan Amerikan Beyaz Kelebeği’nin önceki yıllar gibi geç kalan önlemler yüzünden yayılmasını önlemek için işe koyuldu ve dört koldan üreticileri bilgilendirmeye başladı.

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelede yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Bahçeler sürekli kontrol edilmeli

Amerikan Beyaz Kelebeği’nin ilk çıkış zamanını belirlemek için kurdukları ışık tuzaklarında kelebeği tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Öztemiz, mücadele zamanının yaklaştığı bu kritik günlerde fındık üreticilerinin bahçelerini sürekli kontrol etmeleri gerektiğini önemle vurguladı.

Amerikan Beyaz Kelebeği’ni fındıktan önce dişbudak ve dutlarda gördüklerini ifade eden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, bu zararlının her an fındık bahçelerine geçerek, yumurta bırakacağını ve tırtılların görüleceğinin altını çizdi.

“Haziranın ilk yarısı tırtıl kolonilerine dikkat”

Yumurtadan çıkan genç larvaların yaklaşık 10 gün ayrılmadan birlikte beslenerek yaşadıklarını açıklayan Prof. Dr. Öztemiz, “Dolayısı ile zararlının tırtıl kolonileri ilk döl için haziranın ilk yarısında sayılır. Tırtıl kolonilerini saymak için dalların uçlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri fındık bahçelerinde çaprazlama olarak birer ocak atlanarak her bahçede 10 ocakta sayılmalıdır. Zararlı, ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve birinci döle karşı mücadele yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.

 “Mücadele zamanı için ışık tuzağı kullanalım”

Mücadeleye karar vermeden önce zararlının popülasyon takibinin ışık tuzağı ile yapılması gerektiğine işaret eden Öztemiz, “Mücadele zamanına doğru karar verebilmek adına bu tuzakların kullanımı önemlidir. Popülasyon takibi her yıl izlenmeli ve mücadeleye karar verilmelidir.” dedi.

“Kimyasal mücadeleyi ne zaman uygulayalım?”

İlaçlı mücadelenin, Haziran ve Ağustos aylarında, larvalar 2. ve 3. gelişme döneminde olduğunda veya yumurta kümelerindeki bütün yumurtalar açıldığında başlanması gerektiğini belirten Öztemiz, “Her döle karşı ilaçlama yapılmalıdır. Zararlı, hava sıcaklığına bağlı olarak üçüncü generasyonunu Eylül ayında da verebilmektedir. Bu durum da mücadelesinde göz ardı edilmemelidir.” dedi.

 “İlaçlarken doğal dengeyi koruyalım”

Özellikle arıcılığın yapıldığı alanlarda, ilaçlama yaparken arıcıların zarar görmemesi gerektiğini vurgulanan Prof. Dr. Öztemiz, zararlıyla beslenen çok sayıda doğal düşmanlar olduğunu, faydalı böceklere, kuşlara, doğal dengeye, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen ilaçların kullanılması gerektiğini, doğal dengeyi bozucu zehirli kimyasal ilaçların kullanılmasını uygun bulmadıklarını ifade etti.

Akçakocalı fındık üreticileriyle bir araya geldiler

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz ve Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Yıldırım, Akçakoca Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Fındık Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Yöntemleri” konulu konferansta bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Konferansa Akçakoca Tarım İlçe Müdürü Cemil Uzun, Akçakoca Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Şahin Başaran, köy muhtarları ve fındık üreticileri katılım gösterdi. Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. İsmet Yıldırım; hastalığın yayılmasını önlemek ve zararı en aza indirmek için kültürel önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yıldırım, daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra; hastalık bahçede ilk kez çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez mücadelenin yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ