DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BIST 8.793,61-2,32%
BITCOIN 23411220,60%
Düzce
12°

HAFİF YAĞMUR

12:54

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

329 okunma

BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARININ HESAPLARI ALT ÜST OLDU

ABONE OL
20/04/2018 17:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL

24 Haziran 2018 tarihinin erken seçim tarihi olarak belirlenmesi, Tüm Türkiye’de olduğu gibi Akçakoca’da da siyaset kartlarının yeniden karılmasına yol açacak.

Bu tartışmalar oluncaya dek önce yerel seçimlerin, ardından da milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yapılması üzerine yapılan tüm siyasi hesaplar bir tarafa bırakılacak, artık yeni duruma göre yeni plan ve programlar yapılacak.

Örneğin Türkiye’nin metropolleri başta olmak üzere, birçok kentin belediyesini kazanma umudu taşıyan başta CHP olmak üzere muhalefet partileri, çok sayıda belediyeyi kazanmış olmanın avantajıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ellerinin güçlü olacağını umuyorlardı.

Erken seçim kararı alınmadan önce belediye seçimleri konuşulmaya başlanmıştı. Belediye başkanı adayı profilinin belirlenmesi, adayların ortaya çıkma süreci ile partiler arasında -eğer mümkünse- yerelde yürütülecek ittifakların biçimi düşük sesle de olsa konuşulmaktaydı.

Erken genel seçim kararının alınması, bütün bu rutin hesapları bir anlamda boşa çıkardı.

Şimdi kartları yeniden karma zamanı

Erken seçim kararı ile birlikte milletvekili seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi, yerel seçimlerden daha önce yapılacak. Bu şartlarda siyasi partiler de tüm enerjilerini Cumhurbaşkanı adaylarının seçimi kazanması için harcayacaklar.

Seçimlere 64 gün kala, özellikle muhalefet bloğunda ittifak arayışları ve işbirlikleri aşikar bir biçimde yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak olan siyasi parti, doğal olarak arkasından yapılacak belediye seçimlerinde de en güçlü parti olma avantajını elde edecek.

Eski rejimde 3-4 partinin adayları arasında geçen belediye başkanlıkları seçimi, yeni rejimde büyük ölçüde Cumhurbaşkanlığını ve Meclis çoğunluğunu elde eden partilerin adayları arasında geçecek. Çünkü Parlamento yerine seçilmiş Başkan’ın yetkilerinin arttırıldığı yeni rejimde, çoğunluk kanadında yer almayan partilerin adayları, seçmen nezdinde, hükümet imkânına sahip olmayan bağımsız aday konumunda değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanlığını Erdoğan kazanırsa Ak Parti’nin belediye başkan adayı büyük avantaj elde edecek. Aynı şekilde muhalefet bloğu adayının Cumhurbaşkanlığını kazanmasıyla CHP’nin adayı en avantajlı aday konumuna yükselecek. 

Hal böyle iken bugünlerde isimleri üç aşağı beş yukarı belli olan belediye başkan adayları için süreç başa dönecek. Muhtemel adayların isimleri, Cumhurbaşkanı seçimlerinin sonuçlarına bakılarak yerini başka isimleri bırakacak.

Örneğin erken seçim kararı alınmamış olsaydı, Akçakoca’da MHP, AKP ve CHP’nin adaylarının kafa kafaya yarışı götüreceği bir belediye seçimi süreci yaşanacak gibi görülmekteydi. İYİ Parti’nin adayına bağlı olarak bu yarış belki 4 parti arasında başabaş bir yarış olarak yaşanacaktı.  

Fakat erken genel seçim kararının alınması ile birlikte bu başabaşlık dengesi de değişecek. 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanlığını hangi blok kazanacaksa, dengeler o blok ya da partinin adayı lehine değişecek.

Bu durumda partilerin belediye başkan adayı tespit kriterleri de değişecek. Örneğin Okan Yanmaz bugünden bakıldığında MHP’den ya da İYİ Parti’den belediye başkan adayı gösterilecek gibi görülmekteydi.

Fakat erken genel seçim kararının alınmasının ardından, Okan Yanmaz’ın hangi partiden aday olacağı daha da belirsiz bir hale geldi.

Muhalefet bloğunun adayının Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, bu blok içinde yer alan İYİ Parti, Okan Yanmaz çok istese bile kendisini aday göstermeyebilir. Zira Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi saflarında çalışma yürütmemiştir.

Diğer taraftan iktidar partisinin adayı olan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, MHP ile kuracağı centilmenlik antlaşması nedeniyle, AKP ve MHP adaylarını ayrı ayrı yarıştırmak yerine adayların birini yarıştan çektirebilir. Bu ihtimal de pekâlâ Akçakoca’da yaşanabilir.

Erol Solak’ın, Abdülkadir Pandul’un ve bu isimler gibi birkaç farklı partinin kendilerini aday yapmaktan memnuniyet duyacakları isimlerin kaderleri de erken seçim sonuçlarına göre yeniden belirlenecek. 

Keza bu isimlerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde alacakları tavır ve destekleyecekleri adaylara göre, kendilerinin yerel seçimlerde aday gösterilme şansları azalıp artabilecek. 

Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi tarafta yer aldıysanız, belediye seçimlerinde karşı bloktan bir partinin adayı olarak gösterilme ihtimaliniz o kadar azalacaktır.

Erken genel seçim kararı her şeyden önce, içinden geçilen dönemde belediye başkan adaylarının tespit edilmesi sürecini durduracaktır.

Artık siyasi partiler tüm hesaplarını Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına saklayacaklar. Bugünden mahalli seçim adaylarıyla ilgili tüm çalışmalar bir biçimde askıya alınacaktır.

Erken genel seçim kararı, kuralların revize edildiği ve masadaki kartların yeniden karıldığı yeni bir oyuna başlamak demektir. İyi oynayandan çok iyi yer tutan kazanacak.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ