DOLAR 35,3952 0.15%
EURO 36,4822 -0.1%
ALTIN 3.039,270,24
BIST 10.000,721,11%
BITCOIN 3319592-0,52%
Düzce
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

407 okunma

Tavuk Dışkısından Biyoyakıt Üretip Satabilecekler

ABONE OL
28/05/2017 11:16
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Anadolu Ajansı Akçakoca Temsilcisi Soner Şen’in annesi Bildan Şen’e piyango vuruyor. Çayağzı köyünde gezen tavuk yumurtası üretimi yapan 200’ün üzerinde tavuğa sahip Bildan Teyze, bundan sonra tavuklarının sadece etinden ve yumurtasından değil, artık dışkısından da para kazanacak.

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici’nin geçtiğimiz günlerde  eşi ve çocuğuyla birlikte basın mensuplarını da yanına alarak ziyaret gerçekleştirdiği ve yumurta üretim çalışmalarıyla ilgili kolaylıklar dilediği Bildan Teyze, yeni sektörün kendisine sunduğu kazanç alternatifinden faydalanacak ilk isim olabilir.  

Ontrava Com. haber sitesinde yer alan bir bilimsel çalışma makalesine göre, tavuk dışkısından bundan sonra çevreye zarar vermeyen biyo yakıt üretilecek.

İşte haberin tam metni:

Tavuk dışkısı, modern endüstride daha çok gübre yapımı alanında fayda sağlıyor. Ancak uzmanlar, bu işlemin çevresel zararlarından ötürü ürünü biyoyakıt için kullanmayı öneriyor. 

Tavuk Dışkısı Biyoyakıt Oluyor

Tavuk eti tüm dünya çapında kolay üretilen ve sıkça tüketilen bir çeşit. Birleşmiş Milletler‘in bir raporunda dünya üzerinde 19 milyar tavuk olduğu belirtilmiş ancak tavuğun bu yoğun popüleritesi insanlığı ufak bir çevresel sorunla karşı karşıya bırakmış durumda: Milyonlarca tavuktan çıkan dışkıyı ne yapacağız? Son zamanlarda konunun uzmanları bu ürünü biyoyakıta dönüştürmeyi tavsiye ediyor.

TAVUKLARA VERİLEN HORMON TOPRAĞA DA ZARARLI

Tavuk dışkısı aslında şimdiye kadar gübre katkısı olarak kullanılıyordu ama yeni tarımsal araştırmalar bunun negatif çevresel etkileri olduğunu gösteriyor. Bir Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu raporu tavuk dışkılarının hormonlar, antibiyotikler ve ağır metaller içerebileceğini ifade ediyor. Tavukların çabuk büyümesi için kullanılan kimyasalların kendileri hayvanlara ve insanlara zararlı oldukları gibi, dışkıların gübre olarak kullanımında toprağa ve üretilen sebze meyvelere de geçmeleri söz konusu.

BİTKİ İLE BİRLEŞİNCE BİYOYAKITA DÖNÜŞÜYOR

Buna farklı bir açıdan bakan Nijerya‘daki Landmark Üniversitesi araştırmacıları, tavuk dışkısını biyoyakıt üretiminde kullanmak üzere bir çalışma yapmışlar. Fakat tek başına dışkıyı yakıta çevirmenin mümkün olmadığı anlaşılınca, bir yabani bitkiyi işin içine sokmak akıllarına gelmiş. Afrika‘da sıkça görülen ve tarım alanlarını tehdit eden Tithonia diversifolia, yani Meksika ayçiçeği bitkisi bu işlemi tamamlamak için ideal sonuçlar vermiş.

8 KİLOGRAM DIŞKI 3 KİLOGRAM BİYOYAKITA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Araştırmacılar tavukların dışkısını ön işlemden geçiren ve Meksika ayçiçeği ile birlikte mikroplara maruz bırakan bir süreç geliştirmişler. Süreç sonucunda 8 kilogram dışkı ve bitki, 3 kilogram biyogaza dönüştürülebiliyor. Bu da jeneratörlerde kullanılabilir bir biyoyakıt üretilmesini sağlıyor. Ayrıca işlem tamamlandığında geriye kalan zararsız kalıntılar da yine gübre üretiminde destek malzeme olmaya uygun bulunmuş. Çalışmanın sonuçları ACS Energy & Fuels yayınında bir bilimsel makale olarak yer almış durumda.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ