DOLAR 32,3577 0.32%
EURO 35,1439 0.02%
ALTIN 2.301,101,05
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 23085453,64%
Düzce
20°

HAFİF YAĞMUR

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

BAŞSAVCI ÇELİK RAKAMLARI PAYLAŞTI VE UYARDI!..
2903 okunma

BAŞSAVCI ÇELİK RAKAMLARI PAYLAŞTI VE UYARDI!..

ABONE OL
20/01/2022 19:13
BAŞSAVCI ÇELİK RAKAMLARI PAYLAŞTI VE UYARDI!..
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, 2021 yılında dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarında tüm ülke genelinde olduğu gibi Düzce’de de artış olduğunu belirterek, vatandaşları uyardı. Başsavcı Çelik ayrıca 2021 yılında çocuğa karşı işlenen cinsel taciz ve şiddet olayları ile ilgili 54 dosyanın Düzce Adliyesi Çocuk İzleme Merkezinde (ÇİM) karara bağlandığı bilgisini verdi.

Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, 2021 Yılı Değerlendirme toplantısında, Düzce’deki basın mensupları ile bir araya geldi. Düzce Adliyesi Konferans salonunda düzenlenen toplantıda Başsavcı Çelik, Düzce’deki adli vaka ve suç dosyaları verileri hakkında bilgi verdi.

Düzce’de 2021 yılında en çok artan suç oranın, sosyal medya ve telefon dolandırıcılığı olduğunu kaydeden Çelik, vatandaşları bu tür dolandırıcılık olayları karşısında dikkatli olmaları konusunda uyardı.

“54 cinsel saldırı ve şiddet mağduru çocuğumuzun ifadeleri ÇİM’de alındı”

Cinsel saldırı ve şiddete maruz kalan çocuklar için Çocuk İzleme Merkezler’nin kurulduğunu anımsatan ve Düzce’de geçtiğimiz yıl 54 cinsel saldırı ve şiddet mağduru çocuğun ifadesinin bu merkezde alındığını dile getiren Çelik, “Cinsel suç mağdurları, özellikle çocuklar ve genç yaştaki yetişkinlerin ifadelerini Çocuk İzleme Merkezinde alıyoruz. Bu olmadan, mağdurlar kollukta, jandarmada, olayın meydana gel yer nereye bağlıysa orada alınıyordu. Düşünün; küçük bir çocuk, 12-13 yaşında bir çocuk zaten cinsel suç mağduru olmuş, böylesine vahim bir eyleme maruz kalmış bir çocuğu götürüyoruz jandarmaya ve jandarmada ifade alınıyor. Bu çocuk doğru dürüst ifade veremez, kendisini ifade edemez! Bunun ifadesini bizzat savcılıkta da alsanız fark etmiyor. Utanacak bir şey yapmamıştır, ama utanır. İşte bu ortam orada uzman eşliğinde, savcımızı görmeden telefonla oradaki uzman arkadaşı arayarak ifade almaya çalışıyoruz. Bu da çok ileri bir uygulama ve başarılı bir şekilde devam ediyor. 2020 yılı içerisinde 43 çocuğumuzun ifadesini Çocuk İzleme Merkezinde almışız, 2021 yılında ise 54 çocuğumuzun ifadesi burada alındı. Burası aynı zamanda muayenenin de yapılabildiği bir yer. Yani normalde burada ifadesini alacaksınız, hastaneye göndereceksiniz, cinsel suçlarla ilgili raporu hazırlanıyor. Burada bir odada ifadesi alınıyor, bir odada da muayenesi yapılıyor. Çok ileri bir uygulama bu da” şeklinde konuştu.

“2021 yılında 14 bin 600 dava dosyası geldi”

2021yılında Düzce Adliyesi’nde 14 bin 600 dava dosyasına bakıldığını ve bu dava dosyalarının yüzde 95’inin tamamlandığını söyleyen Başsavcı Çelik, 07:00 “2021 yılında 14 bin 600 dosya gelmiş Cumhuriyet Başsavcılığına. Bu rakam 2021 yılında biraz artmış, 16 bin 925 gelmiş. Buna 1000’de ihbar dosyasını koyarsak yaklaşık 3 bin dosya fazla geldi. Tabii bunda, bir önceki sene pandeminin yoğunluğu da var. Bu gelen dosyalardan yaklaşık yüzde 95 oranında soruşturma dosyası tamamlandı. Bu oran olarak iyi bir oran. Bu soruşturma dosyalarının içeriğine geçersek; yaklaşık 16 bin 925 dosyada 10 bin 183 tanesine takipsizlik, yani kavuşturmaya yer olmadığına dair karar vermişiz. Asliye Ceza Mahkemesinde 3 bin 85 iddianame, dava açmışız, Ağır Ceza Mahkemesinde de 365 dava açtık” ifadelerini kullandı.

“Aile içi şiddet Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de büyük bir sorun”

Aile içi şiddet olaylarının Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı olarak titizlikle üzerinde durduklarını kaydeden Çelik, 11:23- “Aile içi şiddet tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de büyük bir sorun. Düzce’de aile içi şiddet olaylarında 2020 ile 2021 arasında çok bir fark yok. Hemen hemen aynı sayıda dosya geldi. Biz Düzce Adliyesi olarak ve İlçe Adliyeleri olarak aile içi şiddet konusunda çok hassasız. Yani oradaki tedbir kararlarını derhal uyguluyoruz. İhlal edenlerle ilgili gereğini hızlı bir şekilde yerine getiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Dolandırıcılık ve sahtecilikte büyük bir artış var”

Düzce’de tüm Türkiye’de olduğu gibi dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarında büyük artış olduğunun bilgisini veren Çelik, son olarak şunları söyledi:

”Dolandırıcılık ve Sahtecilik bürosunda çok büyük bir artış var. 2020 yılı içerisinde 718 dosya gelmiş, 2021 yılı içerisinde bin 26 dosya gelmiş. Neredeyse, 300 – 400 dosya artmış. Elbette bu rakamlar tüm Türkiye genelinde artmış. Aynı zamanda bunlar zaten bu suçun şüphelileri de Düzce’de değil, suç mağdurları daha çok Düzce’de. Özellikle bu dolandırıcılık olaylarında vatandaşlarımızın bilinçlenmesi lazım. Bize gelen dolandırıcılık dosyalarının çoğunluğu sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılıklar. Yani sosyal medya kullanımına vatandaşlarımız biraz daha dikkat etmeli. Mesela siteler üzerinden alışveriş yapıyor arkadaşlarımız parasını ödüyor, ama aldığı ürün gelmiyor. Yani alışverişlerini vatandaşlarımızın güvenli sitelerden yapmaları gerekiyor. Kredi kartı çıkartılacağı, kredi puanı düşürüleceği gibi sosyal medya üzerinden gelen reklamlara vatandaşlarımız tıklamamalı. Aynı şekilde hediye çeki, kampanya ve benzeri linklere giriyor vatandaşlarımız ve bu şekilde mağdur oluyorlar. Yine dijital para üzerinden dolandırıcılık yapılıyor. Araçlarda kaparo dolandırıcılığı ile yine vatandaşlarımız mağdur ediliyor. Yaygın bir şekilde kendisini hakim, savcı, polis ve benzeri kamu görevlisi olarak tanıtarak para talepleri oluyor. Hiçbir kamu görevlisi, vatandaşlardan para talep etmez. Vatandaşlarımız lütfen buna dikkat etsin.”

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.