DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BIST 9.900,25-0,76%
BITCOIN 2149915-0,83%
Düzce
19°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

YASAK OLDUĞU HALDE HAŞEMA İLE HAVUZA GİRMEYE ÇALIŞTI… YENİ BİR TARTIŞMAYI ATEŞLEDİ
4058 okunma

YASAK OLDUĞU HALDE HAŞEMA İLE HAVUZA GİRMEYE ÇALIŞTI… YENİ BİR TARTIŞMAYI ATEŞLEDİ

ABONE OL
29/07/2024 08:41
YASAK OLDUĞU HALDE HAŞEMA İLE HAVUZA GİRMEYE ÇALIŞTI… YENİ BİR TARTIŞMAYI ATEŞLEDİ
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Akçakoca’da bir sitede oturan kadın, yasak olduğu açıkça ifade edilen ve tabelalara yazılarak belli noktalara konulan kuralları ihlal etti. Haşema ile havuza girmenin yasak olduğu sitede, haşemayla havuza girmekte ısrar eden kadın, kendisini uyaran site yöneticisini dinlemediği gibi, cep telefonu ile kayıt altına aldığı tartışmayı çeşitli kurumlara ileterek yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Akçakoca’da evinin de bulunduğu bir sitenin havuzuna haşema ile giren kadın, site yöneticisi ve site görevlisi tarafından havuzdan çıkartılmaya çalışıldı. Tesettürlü kadın o anları cep telefonu ile an be an kayıt edilirken, kadın elindeki görüntülerle soluğu Akçakoca İlçe Emniyet Amirliği’nde aldı.

Yanında çocukları da bulunan kadın, site yöneticisi ve site görevlisi hakkında “Dini Özgürlüklere Müdahale” edildiği gerekçesi ile şikayette bulundu. Olayın kamuoyunda geniş yer bulmasının ardından Düzce Valiliği de açıklama yaptı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, 2 kişinin “Nefret ve Ayrımcılık” suçundan gözaltına alındığı bildirildi.

Olay, Akçakoca Aktur Sitesi’nde meydana geldi. Dini Özgürlüklere müdahale ettiği iddia edilen site görevlisi Süleyman Demirhan, haşema ile sitenin havuzuna giren, Meral Algün isimli kadını uyardı. Demirhan, haşema ile havuza girmenin yasak olmayacağını söyleyen Algün’ün bu sözlerinin üzerine kendisinin çalışan olduğunu ifade ederek, havuzun bulunduğu bölgeden ayrıldı.

Aradan birkaç gün geçtikten sonra yine haşema ile havuza girmek isteyen Demirhan, bunda başarılı olamayınca, durumu site yöneticisi Avni Kocaman’a bilgi verdi. Bunun üzerine havuz başına gelen Kocaman Algün’ün havuzdan çıkması gerektiğini, aksi taktirde havuzu kapatacağını söyledi.

Tesettürlü kadın ile tartışmaya başlayan site yöneticisi Kocaman, kadının telefonla çekim yapamayacağını belirterek “Neyi belgelemeye çalışıyorsun” diye tepki gösterdi. Ardından site yöneticisi Kocaman, havuzda yüzenlere aldırış etmeden havuzu kapattıklarını söyleyerek, vatandaşları havuzdan çıkarttı. Bu duruma havuzda mayo ile yüzen diğer vatandaşlarında tepki göstermesinin ardından, yönetici Avni Kocaman olay yerinden ayrıldı.

Genç kadın soluğu polis amirliğinde aldı…

Yaşadığı bu olay üzerine avukatı ile Akçakoca İlçe Emniyet Amirliği’nde soluğu alan Algün, site yöneticisi Avni Kocaman ve site görevlisi Süleyman Demirhan’dan “Dini Özgürlüklere Müdahale gerekçesi ile şikayetçi oldu.

İlçe Emniyet Amirliği ekipleri, “Nefret ve Ayrımcılık” suçu işleyen site yöneticisi Kocaman ve site görevlisi Demirhan’ı gözaltına aldı.

Düzce Valiliği konu ile ilgili açıklama yaptı

Yaşanan olay ile ilgili Düzce Valiliği de açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Akçakoca ilçemizde, özel bir sitede yaşanan tesettür mayo/haşema ile havuza giren vatandaşımıza müdahale edilmesiyle ilgili sosyal medyada yayımlanan görüntüler üzerine kamuoyunun aydınlatılması gereği hasıl olmuştur. Haberde yer alan kadın vatandaşımızın Ayazlı Mahallesi’ndeki bir sitede yazlığının olduğu, 24.07.2024 günü saat 18:30 sıralarında siteye ait ortak havuza tesettürlü olduğu için haşema ile girdiği ve bir müddet sonra site görevlisi ile site yöneticisinin yanına gelerek haşema ile havuza girmesinin yasak olduğunu, site yönetiminin aldığı karar nedeniyle sadece mayo veya şort ile havuza girilebileceğini, havuza haşema ile girmesi durumunda havuzu kapatacakları ifadeleri üzerine kadın vatandaşımızın site görevlisi ve site yöneticisinden şikayetçi olduğu tespit edilmiştir. Konu hakkında şüphelilerin alınan ifadelerinin ardından Cumhuriyet Savcılığınca gözaltı kararı verilmiştir. Ayrıca Valiliğimizce de ayrımcılık içeren bu konu hakkında inceleme başlatılmıştır.”

Laiklik ve dini özgürlük ekseninde yeni bir tartışma başladı 

Öte yandan, yaşanan olayın, sosyal medya platformlarında,  konuya farklı taraflardan bakan kesimlerce derin bir tartışmaya dönüştüğü görüldü. Laik bir ülkede topluluk hayatını belirleyen kurallara uymamanın dini özgürlükler ekseninde ele alınıp alınamayacağı konusunun pek yakında TBMM çatısı altında bir tatrtışmaya dönüşmesi bekleniyor.

Kuralsızlık ve her istediğini yapabilme özgürlüğü, topluluk standartları ve kollektif kararlara uymama tutumu, bugün batı toplumlarında da radikal demokrasi başlığı altında sürekli tartışılan bir konu.

Çıplak olarak plajlara ya da havuza girme özgürlüğünde ısrar edenleri frenleyen ve bunun bir kişisel özgürlük alanı olmadığını ileri süren tez sahiplerinin dayandıkları destek de yine site ve benzeri topluluk yönetimleri tarafından alınan ve üyelerin uymakla mükellef oldukları ortak kararlar.

Bakalım Akçakoca’da bir sitenin havuzu başında fitili ateşlenen laik model / dini yaşam eksenli bu tartışma, ulusal ölçekte ne şekilde sürüdürülecek. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ