İl ve ilçe belediyeleri arasındaki hizmet sunumunda koordinasyon probleminin ortadan kaldırılması için aralarında Düzce’nin de bulunduğu 51 ilin ‘Bütünşehir’ statüsüne geçirilmesi için telaş başladı.
Bugün İl Genel Meclis Toplantısı’na katılan Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla uygulanması planlanan bütünşehir yasasına yönelik hazırlıkların başladığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 2017 yılı içerisinde çalışmalarına başlanan ve İçişleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığının ortak yürüttüğü çalışmaların tamamlanmasının ardından taslak Erdoğan’a sunuldu.
Son olarak meclise gelmesi beklenen taslak için aralarında Düzce’nin de bulunduğu 51 ilin yöneticisi harekete geçti. Geçtiğimiz pazartesi akşamı gerçekleştirilen Düzce Belediye Meclisi Şubat Ayı ilk birleşiminde bütünşehir yasasına ilişkin çalışmaların startının verildiğini söyleyen Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay konuyu bugün de İl Genel Meclisi Toplantısı’na taşıdı.
“Hazırlıklarımızı karşılıklı değerlendiriyoruz”
Toplantıda bütünşehir uygulaması konusunda yerel yönetimler olarak değerlendirmelerde bulunduklarını kaydeden Başkan Ay, şu ifadelerde bulundu:
“Düzce’mizde vatandaşlarımızın taleplerini doğru ve hızlı şekilde karşılayabilmek adına İl Genel Meclisimizle de sık sık fikir alışverişinde bulunmaya özen gösteriyoruz. Bu ay içerisinde yüksek ihtimalle bütünşehir ya da büyükşehir yasası çıkacak ama büyük ihtimalle bütünşehir yasası çıkacak. Dolayısıyla sizlerle beraber ortaklaşa çok yoğun bir çalışma içerisinde olacağım bu konuda, kanun kapsamındaki yasaların gerçekleşmesi için seçim dönemine kadar bir takım çalışması yapacağız. Bu konuda beraber çalışacağız.”
Bütünşehir nedir?
Belediyeciliğe yeni bir sistem getirmesi hedeflenen bütünşehir, büyükşehir olmayan illeri kapsıyor. Ancak yönetim tarzı büyükşehire benziyor. Tasarıya göre; merkez belediye sınırları il sınırına kadar genişliyor.
Daha önce il özel idareleri tarafından yerine getirilen 70’i aşkın hizmetin büyük bir kısmı belediyelere devrediliyor. Belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kaldırılıyor. Köyler mahalleye dönüştürülüyor.
Yerel Seçimlerden sonra hayata geçecek
Henüz tasarı aşamasında olan yeni düzenlemenin 2019 Yerel Seçimleri’nin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na taşınması ve onay verilirse Bakanlar Kurulu’nda görüşülerek hayata geçirilmesi planlanıyor.