İstikrarlı fiyat için Devlet Müdahalesi Şart.
Stok Kontrolü Olmadan Fındık Piyasasına Hükmedemeyiz
Türkiye Dünyada Fındık Üretiminde Liderdir Ve Dünya Piyasasını Da Türkiye Yöneltmelidir.
FİSKO Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar Fındık Piyasasının İçine Düştüğü Durum Ve Fındıkta İstikrarın Nasıl Karşılanacağı Konusu İle FİSKO’nun Nasıl Bir Yol İzleyeceği Konularında Çarpıcı Açıklamalarda Bulundu.
Fındık piyasasının dengede tutulabilmesi ve istikrarlı bir fiyat politikası için devlet desteğinin ve müdahalesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Bayraktar şöyle konuştu:
” Fındık için her yönüyle güçlü bir yapı olmalı. Bu da devletten başka bir yapı olamaz. Kamuoyunda şöyle bir söylem oluyor. Fiskobirlik piyasaya girsin fiyatı belirlesin ve fındık alsın. Müdahale anlamında piyasadan fındık almak yaklaşık 1 katrilyon parayı fındığa ayırmayı ve gerekirse yaklaşık 2-3 yıl bu fındığı hiç kullanmamayı zorunlu kılabilir. Bunu Türkiye’de hiçbir kurum yapamaz.
Türkiye’nin tüm fındığını almaya talibiz
Türkiye dünyada söz sahibi olmak istiyorsa fiyatta istikrar istiyorsa mutlaka stok kontrolü yapmalı dedik, diyoruz ve diyeceğiz. Stok kontrolü yapılırsa sanayici her durumda rekolte ne olursa olsun Türkiye’den gerekli tüketimimi sağlarım diyorsa güveniyorsa işte o zaman iç ve dış piyasayı biz kontrol altına almış belirleyici olan da biz oluruz. Dünya fındığının dörtte üçünü üretiyoruz belirleyici olamıyoruz.
Biz üreticilerin fındığına talibiz. Son 3 yılda olduğu gibi ama peşin ama emanet almaya devam ediyoruz. Bu gün piyasada oluşan fındık fiyatının 20 gerekirse 30 kuruş üstünde alım yapıyoruz ve aynı gün parasını ödüyoruz. Kiloda 10 ile 50 kuruş nedir ki diye bize akıl verenler totalde bu paranın çok büyük bir yekun olduğunu gözden kaçırıyorlar.
Üretici kurumuna sahip çıksa ve fındığını bize verse bunun piyasaya etkisi çok büyük oluyor. Mesela biz piyasadan 20 kuruş fark ile fındık aldık. Bize verilen fındık direk piyasaya girmediği için sanayici fındık bulma anlamında bizi geçmek zorunda. Biz kurumuda sıkıntıya sokmadan ticaret yapma kapasitemizi de düşürmeden üreticinin bize destek vermesi oranında piyasayı az da olsa yukarıya çekiyoruz.
Böylece hem fiyatı yukarı çekmeyi sağlar hem de bu kurumun ticari hayatını devam ettiririz. Ama maalesef bizim üreticimiz belki bilgi belki bizim oluşmamızın eksikliği ile bizim üreticimiz duruma böyle bakmıyor. Üretici istiyor ki FİSKO şu fiyat desin. Ama bizim alış fiyatımız altında bir piyasa oluşursa biz batarız. Biz 4 yıldan bu yana birliğin tarihinde ilk defa kendi öz parasıyla fındık alıyoruz. Dolayısıyla biz yine bu sene de devletin müdahalesi olmazsa piyasaya gireceğiz. Bu gün sabah yatırana öğleden sonra , öğleden sonra yatırana ise bir sonraki gün öğlene kadar banka hesaplarına parayı yatıracağız. Emanet sistemine açığız. Bütün depolarımız açık.
Bunun dışında başka bir yöntem devlet olmadan mümkün değil. TMO fındık aldı. Devlet gücüyle aldı. Fiskobirlikte geçmişte aldığı zaman devlet desteğiyle almıştır. Bugünlerde TMO ile birlikte piyasaya girme görüşmelerimiz oluyor. Devlet desteğini arkamıza alırsak biz deneyimli ve donanımlı kadromuzla, altyapımızla bu işe hazırız ve üreticimizin çıkarları için çalışacağız . Özerk bir yapıda devlet desteği olmadan bir şey yapacaksa Fiskobirlik’le Üretici el ele yapmak zorundayız ki hem kurum batmasın piyasa yukarıya doğru çıksın.” dedi.