Akçakoca’da son günlerin en çok konuşulan konusu bir atama değil, bir makam devri adabı meselesi oldu.
Akçakoca’daki görevinden alınarak Osmaniye Vali Yardımcılığı görevine atanan eski Kaymakam Deniz Pişkin’in, ilçe kaymakamlık lojmanını boşaltmaması kamuoyunda sert eleştirilere neden oldu.
Tepkilerin odağında hukuki değil, ahlaki ve kurumsal sorumluluk meselesi var.
YENİ KAYMAKAM LOJMANA GİREMEDİ
Akçakoca’ya atanan yeni Kaymakam Hacı Arslan Uzan, ilçeye gelerek görevine başlamasına rağmen kaymakamlık için tahsis edilmiş resmi konuta yerleşemedi.
Kaymakamlık lojmanı; önünde polis noktası bulunan, güvenlik açısından özel planlanmış ve korunaklı bir alan. Buna rağmen lojmanın boşaltılmaması nedeniyle yeni kaymakamın ilçede bir daire kiralayarak göreve başladığı öğrenildi.
Bir ilçenin mülki amirinin, resmi konutuna yerleşemediği için kirada oturmak zorunda kalması; Akçakoca’da “devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan bir görüntü” olarak yorumlanıyor.
“HUKUKEN ZORUNLU OLMAYABİLİR AMA…”
Kulislerde, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi süreci tamamlanmadığı için lojmanın boşaltılmasının hukuken zorunlu olmadığı yönünde değerlendirmeler yapılıyor.
Ancak kamuoyundaki eleştiri şu noktada birleşiyor: Devlet adamlığı yalnızca mevzuata dayanmaz. Makam devri, nezaket ve teamül gerektirir.
Yeni kaymakam ilçeye gelmeden lojmanın tahliye edilmesi, hem kurumsal saygınlık hem de devlet geleneği açısından beklenen bir davranış olacaktı.
ATAMA VE SORUŞTURMA İDDİALARI
Eski Kaymakam Deniz Pişkin’in Osmaniye Vali Yardımcılığı görevine atanması da kamuoyunda farklı yorumlara neden oldu.
Resmi bir açıklama henüz bulunmamakla birlikte, bazı çevrelerde kendisiyle ilgili bakanlık müfettişleri tarafından yürütülen bir inceleme süreci olduğu iddia ediliyor. Deniz Pişkin’in Akçakoca’da bazı iş insanlarından para aldığı yönündeki iddialar, başını ve mesleki geleceğini zora sokacak gibi görünüyor.
MESELE, LOJMANDAN DAHA ÇOK DEVLET ADABI MESELESİ
Akçakoca’da yükselen tepkinin temelinde kişisel bir husumet değil; devlet makamının temsil biçimi yatıyor.
Bir makam devrediliyorsa, o makamın tüm imkânlarının da gecikmeden devredilmesi gerektiği savunuluyor.
Yeni kaymakamın kiralık bir dairede göreve başlaması karşısında, eski kaymakamın lojman konusundaki ‘pişkinliği’ birçok vatandaş tarafından “devlet adamlığı adabına gölge düşüren bir tablo” olarak görülüyor.
Evet… Devlet; kanunla yönetilir, fakat itibarını gelenek ve edep ile korur.
Bugün ilçede tartışılan asıl mesele budur.
.
1
İhaleyi Kazanan İşadamı Tehdit Edildiğini Açıklıyor, Yetkililer Suskun!
24568 kez okundu
2
Akçakocalı Önsel Aydın Bursa’da Trafik Kazası Geçirdi…Tedavi Altına Alınan Gencin Hayati Tehlikesi Sürüyor
18547 kez okundu
3
GENÇ DOKTOR EVİNDE ÖLÜ BULUNDU…
15905 kez okundu
4
Meteoroloji’den ‘Kuvvetli Yağış’ uyarısı!..
15150 kez okundu
5
FREN YERİNE GAZA BASAN KADIN SÜRÜCÜNÜN ARACI KORKULUKLARDA ASILI KALDI
14055 kez okundu