3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü öncesi engelli istihdamına yönelik bir araştırma yapan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre; engelli işçi istihdamında kotaya uyulmuyor: 10 bine yakın kota boş!
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi “Engelli İstihdam Raporu”nu açıkladı. Sendika tarafından yapılan yazılı açıklamada, raporun detaylarına ilişkin bilgiler verildi.
Engelli olmanın bir hastalık değil bir insanlık durumu olduğunun altı çizilen açıklama şöyle devam etti:
“Ancak toplumsal faktörlerin etkisiyle engelliler, eğitim, ulaşım, fiziksel çevre ve koşulların uyumsuzluğu, rehabilitasyon alanlarının kısıtlılığı ve istihdama katılımları önündeki engeller nedeniyle toplumsal yaşamın dışında kalmaktadırlar. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i engellilerden oluşmaktadır. Türkiye’de bu oran 2011 yılında TÜİK tarafından yayınlanan istatistiklerde yüzde 6.6’dır. Bu raporda, ülkemizde engellilerin kamusal alanda var olmalarını sağlayan ve bağımsız bir yaşam sürmelerinde önemli bir araç olan istihdam sorununu irdelemek ve 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü’nde engellilerin sorunlarını görünür kılmak amacıyla hazırlanmıştır. Bununla birlikte engellilere yönelik çalışma/ araştırma veya günlük kullanımda kullanılan özürlü, sakat kelimelerinin yerine engelli kelimesinin kullanılması gerektiğini belirtmek gerekir.”
“Engelli memur kontenjanının yüzde 22’si boş”
Yapılan araştırma sonucu hazırlanan raporda öne çıkan bazı başlıklar ise şöyle sıralandı:
• Engelli istihdamı yetersiz!
• Engelli işçi istihdamında kotaya uyulmuyor: 10 bine yakın kota boş!
• Çalıştırılması gereken engelli memur kontenjanının yüzde 22’si boş!
• İşyerlerinin yalnızca yüzde 2’sinde engelli istihdamı zorunlu!
• İşsizlik en önemli sorun! 2016 yılında işkur’a başvuran engellilerin sadece yüzde 19’u iş bulabildi.”