Doğalgaz, LPG, akaryakıt gibi ürünlere zam yağmuru altında karakış yaklaşırken vatandaş el yakan bir başka ürüne; odun ve kömüre yöneliyor. O da bir başka sorunu gündeme getiriyor; hava kirliliği. Kirlilik son 5 yıldır geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en kirli havasının ölçüldüğü Düzce’de kronikleşti. Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı, Düzce’deki hava kirliliğine dikkat çekerek, “Hava kirliliğinden ölen kişi sayısı, trafik kazalarında ölen kişi sayısından fazla” dedi.
Pandemi süreciyle birlikte bireysel araç kullanımının artması, kış ayının gelmesiyle birlikte kömür tüketiminin artması ve sıcak hava dalgası değişimleri Düzce’yi hava kirliliğinde üst seviyelere taşıdı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Temiz Hava Hakkı Platformu Koordinatörü Buket Atlı, Düzce’de hava kirliliğinin kronikleştiğini söyledi.
Yaptığımız çalışmalar Türkiye’de 2017-2019 yılları arasında Türkiye’de hava kirliliğinden ölen kişi sayısının trafik kazalarından hayatını kaybedenlerin en az 6 katı kadar olduğunu gösteriyor. Bu listede, kirli havayı soluyan kişi sayısı fazla olduğu için İstanbul en başta geliyor. 2020 yılında en yüksek PM10 yıllık ortalaması ölçülen Muş ilinde yaşayanlar, yılın neredeyse tamamında (306 gün) kirli hava solumuştur. 5 yıldır Düzce’de hava kirliliği kronikleşmiştir. Bu ilde Acil Temiz Hava Eylem Planları açıklanarak, uygulamalarda elde edilen sonuçlar düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılmalıdır” diye konuştu.
.