”AFAD’IN DÜZCE RAPORU DEPREM TEDBİRLERİ KONUSUNDA EKSİKLİKLERİMİZİ ORTAYA KOYUYOR
Kahramanmaraş depreminde; iktidarın yetersiz müdahalelerine rağmen depremin ilk anından itibaren sorumluluklarını yerine getiren, ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışan kurumlarımıza ve kamu görevlilerimize teşekkür ediyoruz.
Muazzam bir dayanışma gösteren, büyük bir fedakarlık ve gayretle çalışan STK’larımıza, vatandaşlarımıza, uluslararası dayanışma gösterenlere ve emek sarf eden tüm isimsiz kahramanlarımıza minnettarız.
Deprem ülkesi olan Türkiye’mizde afet öncesi gerekli hazırlıkların yapılmadığı, yeterli tedbirlerin alınmadığı apaçık ortadadır. Eskiden Başbakanlık’a bağlı olan AFAD’ın kurumsal kapasitesinin zayıflatılması, liyakatten yoksun insanlara üst düzey kadrolarda sorumluluk verilmesi, depreme dayanıksız binalara hiçbir rapor istenmeden imar affı çıkarılması ve inşaat sektöründe yolsuzluklara kapı aralayan ölçüsüz rant hırsı milletimize ölümcül bir fatura ödetmiştir.
AFAD’IN DÜZCE RAPORU NE ANLATIYOR?
23 Kasım 2022 Düzce Depremi sonrası Aralık 2022’de AFAD tarafından bir rapor hazırlandı. 20 sayfalık raporun sonuç ve öneriler bölümünde, deprem ülkesi olarak tanımlanan Türkiye için önemli noktalar bulunuyor. AFAD’ın Düzce Depremi Etki Analizi Raporu’nun altı maddelik sonuç ve öneriler kısmı şöyle:
“1. Depremden sonra afet grupları ve kurumlar yeteri kadar hazırlıklı olmaması sebebiyle TAMP devreye alınamamıştır. TAMP uygulanamadığı için afet yönetimi kaos ve karmaşaya dönüşerek görev ve yetki karmaşasına sebep olmuştur. İletişim eksikliği sebebiyle kararlar sağlıklı alınamamıştır. Afet müdahale grupları kaynaklarını etkin şekilde yönetememesi sebebiyle müdahalede yetersiz kalınmıştır.
HUKUK DEVREYE GİRMELİDİR
Unutulmamalıdır ki; jeoloji, sismoloji, psikoloji, sosyoloji, ekoloji, tıp, ekonomi, eğitim, hukuk, siyaset, şehir planlama ve mimarlık birbirlerinden asla bağımsız düşünülemez, hiçbiri ihmal edilemez.
Hemen söyleyelim; yaşanan felakete ilişkin gerçek tablonun çözümlemesi ile birlikte geleceğin kurulmasında ilk çözüm adımı, anayasal hak olan güven içinde yaşamayı teminen hukuk uygulamasının tüm kurum ve kurallarıyla işlemesidir.
Hakkaniyetli, eşitlikçi çözümler için demokrasinin tüm kurum ve kurallarının hukuka uygun işleyişinin gerçekleşmesi ve halkın bu güvenle yaşaması hedeflenmelidir. Demokratik hukuk nizamı; rantı üreten ve dağıtan değil, bireyin haklarını yöneten ve görevinden kaynaklı sorumluluk alan bir anlayışın ifadesidir.
Mesele; iktisadi, hukuksal, bilimsel tüm bilgilerin, gerçeklerin topyekûn akılcıl zihniyetle ele alınması, dürüstlükle ve vicdanla uygulanması, rasyonel yordamla denetlenmesi bahsidir. Mesele; “önce hukuk” diyen bir devlet, toplum, zihniyet olma bahsidir.
Av. Azade Ay
CHP Düzce milletvekili aday adayı
.