DOLAR 35,4030 0.18%
EURO 36,4084 0.12%
ALTIN 3.026,080,18
BIST 9.961,341,33%
BITCOIN 34362852,33%
Düzce
12°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

316 okunma

Düzce Merkez ve Akçakoca Dışında Atık Sular Arıtılmıyor

ABONE OL
06/06/2017 19:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği, Dünya Çevre Günü mesajında, Düzce’de var olan çevresel sorunlara parmak bastı. Hem düzenli çöp depolama hem de atık su arıtma noktasında tesisleşme sıkıntısı yaşanan Düzce’de belediyeleri atık yönetimi konusunda etkin bir sistem kuramamakla suçlayan çevre mühendisleri, ayrıca 2016 yılında hava kalitesi sınır değerinin 1 yılda 217 kez aşıldığını açıkladı.
https://youtu.be/K4pdiV0rdlM

Yeşil Düzce’ olarak anılmasına karşılık çöp sorunundan hava kirliliğine, atık su arıtma tesisi eksikliğinden giderek artan betonlaşmaya kadar bir çok problemin yıllardır var olduğu kentte, bu önemli çevresel sıkıntılara çözümler aranmaya devam ediliyor. Her yıl 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Günü’nde çevrenin korunmasına yönelik mesajlar sıralanırken, bazı kesimler Düzce’nin kurtulamadığı sıkıntıları da gündeme getiriyor.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği Yönetim Kurulu, yayımladığı mesajında ağırlıklı olarak eleştiri oklarını yerel yönetimlere çevirdi.

  “Düzce’de hiçbir belediyede ne yazık ki yok!”

2017 yılı Dünya Çevre Günü temasının “Doğaya Dönüş” olarak belirlendiği anımsatılan açıklama, şöyle devam etti: “Türkiye`de ambalaj atıkları, oluşan belediye atıklarının ağırlıkça yaklaşık yüzde 20`sini, hacimce ise yüzde 50`sini oluşturmaktadır.

Eurostat verilerine göre Türkiye`de bir yılda üretilen belediye atığı miktarı kişi başı 400 kg civarındadır. Yani her bir insan günlük 1,1 kg atık üretirken, bunun 220 gramını ambalaj atığı oluşturmaktadır. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde ilgili tarafların sorumlulukları tanımlanmış olmasına rağmen halen etkili, verimli ve sürdürülebilir bir sistem kurulamamış olup ilimizde de hiçbir belediyenin “Ambalaj Atığı Toplama Sistemi” ne yazık ki bulunmamaktadır.”

“Etkin bir sistem kuramadılar”

Katı atıkların düzensiz depolama sorununun Türkiye’de olduğu gibi Düzce’de de hala devam ettiği vurgulanan açıklamada “Maalesef ki yerel yönetimlerimiz atık yönetimi konusunda etkin bir sistem kuramamıştır.” denildi.

  “Merkez ve Akçakoca dışında atık sular arıtılmıyor”

2006 yılında Çevre Kanunu’na getirilen Geçici 4. madde ile atıksu arıtma tesisi olmayan belediyelerden 2007 yılından itibaren nüfusu, yüz binden fazla olanlara 3 yıl içerisinde atıksu arıtma tesislerini faaliyete alma zorunluluğu getirildiği belirtilirken, “Düzce’de merkez ve Akçakoca belediyelerinin dışında atıksu arıtma tesisine sahip belediye bulunmamaktadır. Çevre Kanunu’nda belirtilen süreler üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen Düzce’de kent ve kır nüfusunun atık suları arıtılmaksızın alıcı ortama verilmeye devam edilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Sınır 1 yılda 217 kez aşıldı!

2016 yılının hava kirliliği açısından yine olumsuz geçtiğini kaydeden Çevre Mühendisleri Odası İl Yönetimi, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın istasyon verilerine göre yapılan incelemede, İlimizde PM10 değeri 361 mikg/m3 e ulaşmış, yönetmelikte belirlenen sınır değerini ise 1 yılda 217 kez aşmıştır. Mesleki sorumluluk ve etik anlayışımız kapsamında bilimin ve hukukun yol göstericiliğinde doğal varlıklarımızı koruyarak bugünden yarına taşıma yönündeki politikalarımız ve yaşamın sürdürülebilirliğinin öncelikli olarak ele alındığı yaklaşımların yanında durmaya devam edeceğimizi önemle vurguluyoruz.”


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ