DOLAR 35,4431 0.27%
EURO 36,3540 -0.47%
ALTIN 3.064,191,06
BIST 9.910,61-0,90%
BITCOIN 33466530,88%
Düzce
12°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

642 okunma

ÇİMENTO FABRİKASININ BİLİNMEYENLERİ!

ABONE OL
20/06/2017 17:30
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ünlü Müteahhit Ali Ağaoğlu’nun iftar programı dolayısıyla Yığılca’ya yaptığı ziyaret, Hoşafoğlu Köyü’nde yükselecek çimento fabrikası yatırımını bir kez daha tartışmaya açtı. Peki yatırım kararı nasıl alındı, Ağaoğlu’nu kim Yığılca’ya getirdi, çevrecileri ayağa kaldıran yatırıma CHP neden sessiz kaldı?, hangi kurum önce olumsuz sonra olumlu görüş bildirdi? Karşı çıkanlar ne diyor? İşte çimento fabrikasının bilinmeyenleri ve tepkiler…

10 yıl önce fabrika kurma kararı aldı

Büyükşehirlerdeki büyük konut projelerinin yanı sıra magazin basınının da yakından takip ettiği bir isim olan İş Adamı Ağaoğlu, 10 yıl önce Yığılca’ya fabrika kurma kararı aldı ve hemen gerekli izinler için başvurularını yaptı.

7 yılda tek çivi çakılmadı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği uyarınca 16 Kasım 2007 tarihinde fabrika için “ÇED olumlu kararı”nı alan Ağaoğlu’nun şirketi Y.D Madencilik A.Ş., rapora kil ocağı işletilmesini de ekledi. Buna göre; Yığılca’nın Yılgın Köyü sınırlarında kil ocağı işletilmesi için de gerekli makamlara başvuruları yapan Y.D. Madencilik A.Ş., 7 yıl içerisinde yatırıma başlamayınca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı geçersiz sayıldı.

İlk ÇED görüşü olumsuz!

Bunun üzerine Y.D Madencilik A.Ş. 2014 yılında ÇED kararını yenileme ve işletme ruhsatı için ilgili yerlere müracaatını yaptı. Proje bedelini 250 bin TL olarak açıklayan şirket, ocaktan çıkan malzemenin yaklaşık 3,5 km mesafedeki ruhsat sahibine ait çimento fabrikasında hammadde olarak kullanılacağını açıkladı. Ancak onay için başvurulan kurumlardan birinin yazısında dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı. Orman Bölge Müdürlüğü’nün söz konusu ormanlık alanda kil ocağı işletilmesi için ilk olarak ‘uygun değildir’ şeklinde ÇED görüşü bildirdiği proje için daha sonra ‘Sehven yanlış yazılmıştır, bahse konu alanda kil ocağı işletilmesi uygundur’ görüşü kağıda döküldü.

ÇMO’dan ÇED kararı sorusu: Hukuksal olarak geçerliliğini korumakta mıdır?

Bu süreçte Çevre Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği’nden çimento fabrikasına verilen ÇED kararına yönelik kafaları kurcalayan bir bildiri yayımlandı. Yatırıma verilen ÇED olumlu kararı üzerinden endişelerini dile getiren oda yönetimi, önemli noktalara parmak bastı. Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlendiği bir çalışma olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’ne yönelik kararın çimento fabrikası için 2007 yılında 2003 tarihli ÇED Yönetmeliği uyarınca verildiğini anımsatan oda yönetimi, karara esas ÇED yönetmeliğinin defalarca değiştiğine işaret etti ve şunları kaydetti:

“Yığılca ilçesine yapılması planlanan çimento fabrikası ÇED kararı, karara esas yönetmelik uyarınca 16 Kasım 2012 tarihine kadar yatırıma başlanmaması halinde geçerliliğini yitirecekken sonradan yayımlanan yönetmelikler ile lehte olan maddeler nedeni ile bu süre 16 Kasım 2014 tarihine kadar çıkmıştır. Burada esas olan 16 Kasım 2014 tarihine kadar yatırıma ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığı konusudur. Bu durumda; çimento fabrikasının yatırımına başlanmasa da raporun taş ocaklarını içermesi nedeni ile taş ocaklarının faaliyete geçmiş olması halinde yatırıma başlanmış sayıldığı gibi hukuksal olarak tartışılabilir bir durum söz konusudur. Bu bağlamda soruyoruz: Projenin ÇED kararı hukuksal olarak geçerliliğini korumakta mıdır?”

Metin Yerlikaya- Ali Ağaoğlu- fabrika üçgeni

2007 yılından beri gündemde olmasına karşılık kamuoyu tarafından son 3 yıldır bilinen yatırım için Ağaoğlu’nun Yığılca’yı seçmesi bir sürpriz değildi. Ulusal basının bile çevre kirliliğine yol açacağı gerekçesiyle program konusu yaptığı çimento fabrikasının Yığılca’ya kurulmasının mimarları arasında ise dikkat çeken bir isim bulunuyor.

Son olarak 2015 Genel Seçimleri’nde AK Parti’den milletvekilliği için aday adayı olan Metin Yerlikaya’nın ünlü Müteahhit Ağaoğlu’nu Yığılca ile tanıştıran isim… Özellikle bölgede çıkan doğal taşların ham madde ihtiyacı için biçilmiş kaftan konumunda olmasının da etkisiyle Ağaoğlu’nun Yığılca’da fabrika kurma kararı almasında önemli rol oynadığı konuşulan Yerlikaya için ayrıca Hoşafoğlu Köyü’nde bulunan arsasını da fabrika yapacak şirkete sattığı iddiası da gündeme geldi. Yığılca Belediyesi’nin geçtiğimiz Cuma günü İş Adamı Ağaoğlu’nun finansal desteği ile düzenlediği iftar programında da Yüksek Makine Mühendisi olan Metin Yerlikaya’nın ağa gibi ağırlanan ünlü müteahhitin yanında olması dikkat çekti.

Çevrecilere göre ‘doğa katliamı’ olacak

Düzce’nin merkeze en uzak ilçesi olmasına bağlı olarak sanayi yatırımlarından mahrum kalan Yığılca’ya büyük bir şirketin fabrika kuracağı haberi ilk etapta heyecanla karşılansa da bu fabrikanın ‘çimento’ alanında hizmet verecek olması çevrecileri ayağa kaldırmıştı. Son yıllarda bölgeye has ‘Yığılca arısı’ ile adından söz ettiren ve bal ürünlerinde marka olma yolunda ilerleyen ilçenin çevre dostu bir yatırımla taçlandırılması beklenirken, karar mercilerinin kirliliğe yol açacağı öne sürülen çimento fabrikasına kucak açmasına muhalefetin ve Düzce’nin köklü sivil toplum kuruluşlarının sesi ise cılız kaldı.

Hecinler’de bastıran CHP, ‘çimento’da sınıfta kaldı

Hecinler’deki katı atık depolama tesisinin kapatılması için köylülerle nöbet tutan, sık sık konuyu meclise taşıyan ve AK Partililer’e yüklenen CHP’nin Düzce temsilciler, Yığılca’daki fabrika için “Yatırımı takip ediyoruz” demekle yetindi.

İSKİ’ye “çifte standart” eleştirisi

Yalnız bir isim konunun üzerine gitti. Düzce’nin özellikle çevresel sorunlarını mercek altına alması ve konuları TBMM’ye taşıması ile tanınan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 1 yıl önce mecliste söz alarak, şunları söyledi:

“Düzce’nin Yığılca ilçesinde Hoşafoğlu Köyü’nde vatandaş ev yapmak istediği zaman İSKİ izin vermiyor ve engelliyor. Ancak Ağaoğlu tarafından aynı köyde dere kenarında çimento fabrikası açılmasına İSKİ, il özel idaresi, orman idaresi izin vermiş durumda… Bu çifte standarttır. Böyle bir yerde çimento fabrikası açılması doğaya zarar verir, sağlığa zarar verir, arcılığa zarar verir, toprağa zarar verir. Halkın sağlıklı yaşamını etkileyecektir. Siyasi iktidardan Ağaoğlu’nun Yığılca’da yapacağı bu çimento fabrikası için -zaten Düzce’de yeteri kadar hava kirliliği var-  doğanın bu rant ile talan edilmemesini, ÇED raporunun alınmasını, gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyorum.”

DÜZDER ve vakıf suskun kaldı!

Şehre dair alınan bazı kararlarda sesini yükselterek görüşünü savunması ile tanınan Düzce’yi Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği (DÜZDER) ile yine önemli isimlerin yönetiminde yer aldığı Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı gibi örgütlerden ise bu önemli yatırım için olumlu ya da olumsuz hiçbir açıklama gelmedi.

Başkan Keleş de yatırıma karşı

Yıllardır Düzce’nin gündeminde olan yatırım için sadece Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş ile iki kuruluştan “Çimento fabrikası Yığılca’ya kurulmamalı!” açıklaması geldi ve gerekçeleri sıralandı.

En sert çıkışı Başkan Keleş yaptı

Kuşkusuz en sert açıklama Başkan Keleş’ten geldi. Öncü TV’nin Günlük programında Günlük programında çimento fabrikasına bakış açısı sorulan Başkan Keleş, söze şöyle başladı:

“Her yerde açık açık söylüyorum. Bugüne kadar da söylediğimden hiç çekinmedim. Siyaseten zarar vereceğini bile düşünsem her zaman doğru bildiğimi söylemişimdir. Bana göre Yığılca tarafına bir çimento fabrikası kurmak cinayet ile eşdeğerdir diye düşünüyorum. Asla tasvip etmem.”

“Zengin adamsın, kireç taşını oradan oraya taşısan incilerin mi dökülür!”

Çimento fabrikasını Yığılca için cinayet ile eşdeğer görerek, iddialı bir söyleme imza atan Başkan Keleş, yatırımdaki asıl amacın istihdam değil hammadde olan kireç taşının o bölgeden çıkması olduğunu savundu. Ayrıca fabrikayı kuracak ünlü işadamı Ali Ağaoğlu’na seslenen Keleş, “Bir milletin sırtına bu kadar da binilmez ki! Zengin adamsın, kireç taşını oradan oraya taşısan incilerin mi dökülür!” diyerek, “İlla Düzce ise başka bir yer seç!” dedi.

Katırcıoğlu: Yığılca ihya olmayacak, Yığılca imha olacak!

” Geçtiğimiz haftalarda Öncü TV ekranlarında yayınlanan ‘Hayatın İçinden’ programına konuk olan Yeşil Düzce Derneği Başkan Yardımcısı Ercan Katırcıoğlu da Yığılca’da yapımı süren ve tartışmaların odak noktası olan çimento fabrikasına ilişkin “Çimento fabrikası kurulur da faaliyete geçerse Yığılca ihya olmayacak, Yığılca imha olacak!” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

“En son teknoloji fabrika kurduk deseniz de oradan yükselecek toz bulutunu önleme şansınız yok”

Aynı zamanda MHP’li Düzce Belediye Meclisi Üyesi olan Ercan Katırcıoğu, “Bir çimento fabrikasının 30 km çapında bir etkileme alanı var. Hakim rüzgarlardan dolayı bu çap 50 km’ye çıkıyor. Bu 50 km’yi baz aldığınız zaman içine Yedigöller, Bolu’nun bir kısmı Düzce Ovası’nın tamamı etkilenme alanına giriyor. Siz ne kadar filtreleme sistemi kurduk, en son teknoloji fabrika kurduk deseniz de sizin oradan yükselecek toz bulutunu önleme şansınız yok. Bu konuya en fazla karşı çıkması gereken kurumların başında İSKİ gelmelidir. İSKİ’nin bu işe engel olması gerekir. Düzce nasıl İSKİ tarafından zaptedilmiş, nasıl Düzce’nin geleceğine el konulmuşsa İSKİ’nin bu projeyi de engellemesi gerekir. Nasıl bir ÇED raporu aldılar nasıl tesisi açtılar biliyorum ama burada söylemek doğru olmayacak.” şeklinde konuştu.

İstihdam karmaşası

Yatırımı savunanların ilçedeki göçü ‘dur’ diyecek olması nedeniyle istihdama işaret ettiği ancak çimento fabrikalarının insan değil makine ağırlıkta çalıştığını belirten çevrecilerin 500 kişilik istihdamın hayal olduğunu savunduğu Hoşafoğlu Köyü’nde faaliyete geçecek çimento fabrikası ile ilgili tartışmalar, uzun süre devam edecek gibi görünüyor.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ