Son günlerde artan ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, özellikle kronik hastalıkları bulunanları, hamileleri ve çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun sıcaklara karşı vatandaşları uyaran İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Muhammed Emin Demirkol, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 – 14.00 saatleri arasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, su kaybına neden olabilecek davranışlardan uzak durulmasını tavsiye etti.
Hava sıcaklıklarının artması ile başta meteoroloji olmak üzere birçok kurumdan uyarılar gelmeye devam ediyor. İzzet Baysal İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Muhammed Emin Demirkol da önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının daha da artacağını belirterek, tansiyon hastalarının, çocukların, hamilelerin, yaşlıların, kalp hastalarının ve felç geçirmiş hastaların daha da dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
“11.00 – 14.00 saatleri arasında direkt güneşte kalmayın!”
Vatandaşları olumsuz bir durumda hemen acil servise müracaat etmesi konusunda uyaran Demirkol, şunları kaydetti: “Tansiyon hastaları özellikle bu dönemde çok daha dikkatli olmalı, ilaçlarını kullanmaya devam etmeli, doktor kontrollerini ihmal etmemeli. Bu süreç içerisinde güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ve 14.00 saatleri arasında güneşin altında bulunmamaları, illa bulunmaları gerekiyorsa, gerekirse çok sıcaklarda şemsiye ve şapka ile korunmalarını ve gölgede oturmalarını mutlaka tavsiye ediyoruz.”
Güneş çarpmasına dikkat!
Güneş çarpması ve belirtileri hakkında da bilgiler veren Demirkol konuşmasına şu şekilde devam etti: “Güneş çarpmasının belirtileri halk arasında da bilinir aslında vücut sıcaklığı ile ortam sıcaklığının uyuşmamasıyla ortaya çıkar. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde rastlanan vücudu iyi hissetmeme hali. Baş dönmesi, çarpıntı, yüz ve elde kızarıklık, vücut ağrısı, kas ağrısı özellikle bu sürecin belirtileri olarak öne çıkıyor. Yapılması gereken hususlar hemen böyle bir durumda serin tarafa geçilmesi, vücudun kaybettiği suyu alması, dinlenmesi ve tansiyonunu ölçtürmesi gerekmektedir, eğer bunlarla rahatlamazsa da önerilen ilaçları kullanmak yerine acil ünitesine başvurması gerekmektedir. Bazı zamanlar serum takviyesi bazı zamanlar üşütmeye yönelik ilaç takviyelerine başvuruyoruz. Stabil (normal)insanlarda vücudun toparlanması çok kolay fakat tansiyon hastaları, kalp rahatsızlığı geçirmiş kişilerde, hamilelerde, yaşlılarda ve çocuklarda daha zor tolere edile biliyor. Kişiler bu durumlar ile karşılaştığında serin bir yer, istirahat ve su alımı yapmalılar geçmediği taktirde ise acillere başvurmaları önemle rica ediyoruz.”