ILO’nun ve Progıda fındık firmasıyla çok sayıda paydaşının sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ”Fındıkta çocuk işçiliğin önlenmesi” programı kapsamında, Akçakoca’nın Tepeköy Ortaokulu ile Esmahanım ilkokulunda hasat dönemi boyunca işçi çocuklarına eğitim veriliyor.
Ebeveynleri fındık bahçelerinde çalışan Doğu ve Güneydoğulu çocuklara derslerine yardımcı olacak eğitimler verilirken, çocukların zamanlarını keyifle geçirmelerini sağlayacak çeşitli zeka oyunları ve sportif aktiviteler de yapılıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO), özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen Mevsimlik Gezici Fındık İşçilerinin çocuklarının sosyal ve kültürel uyumlarını geliştirecek olan bu çalışmalara, mülki idare ve mahalli yöneticiler ile progıda firması destekler veriyor.
Çocukların işçi olarak çalıştırılmaları yerine, çocukluklarını yaşamaları, eğitim eksiklerinin giderilmesi, çeşitli aktivitelerle kişisel gelişimlerini destekleme programı kapsamında Akçakoca Tepeköy Ortaokulunda görevli olan ILO Akçakoca Saha Koordinatörü Ayhan Direk, projenin amacının fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çocukların sömürülen olmaktan kurtarılması olduğunu söyledi.
ILO Saha Koordinatörü Ayhan Direk yaptığı açıklamada, Tepeköy ortaokulunda tarım işçisi ailelerin çocuklarına sosyal destek hizmeti verildiğini sözlerine ekledi.
Mevsimlik fındık toplama işinde çocuk işçiliğin önlenmesine yönelik programlar geliştirdiğini ifade eden Direk, “Bu yıl ilk defa Tepeköy okulunu açtık. Esmahanım köyünde ise ikinci yılımız. Projenin amacı, fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi ve çocukların sömürülen olarak kullanılmasından kurtarılmasıdır. Geçen yıl 120 civarında çocuğa ulaşmıştık. Bu yıl 160 çocuğa ulaştık. Okulda bütün dönem boyunca çocuklara kahvaltı ve öğle yemeklerini veriyoruz” dedi.
Verilen dersler ile çocukların hoş vakit geçirdiklerini belirten Direk, şunları kaydetti:
“Okulda kırtasiye gibi yardımlarda bulunduğumuz için zeka oyunları derslerimiz var. Beden eğitimi, Fen Bilimleri, okul öncesi eğitimi veriyoruz. Okul öncesi eğitmenleri ve Rehber öğretmenlerimiz var. Öğrencilerimiz burada hoşça zaman geçiriyorlar, sosyal eksiklerini gideriyorlar, eğitim eksiklerini gideriyorlar. Bunun dışında, Toplum Sağlığı Merkezi sağlık taraması, bir başka dernek ağız diş ve sağlık taraması yapıyor. Halk Eğitim Müdürlüğü ekipleri de ebru sanatı dersleri açarak fındık sezonunu böyle geçiriyoruz. Haftalık programlarımız var. Her iki merkezde de yedişer öğretmenimiz görev yapıyor. Verdiğimiz dersleri eğitime destek amaçlı veriyoruz. Sabah ve öğlen yemeklerini de özel bir şirketten alıyoruz. ”
Direk, ayrıca projeye Progıda, ILO ile Çalışma Bakanlığı, yerelde ise Akçakoca Kaymakamlığı ve Akçakoca Belediyesinin destek vermekte olduğunu, Kaymakamlık, Halk Eğitim Müdürlüğü ile Belediye’nin de yemek ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.