Gölyaka ilçesi Kemeryanı Köyü’nde patlak veren at eti skandalı, gözleri Düzce’deki kasaplara ve denetimden sorumlu kurumlara çevirdi. Güvendikleri işletmelerden alışveriş yapan vatandaşların bile “Sığır eti diye at eti mi yedik?” şüphesi yaşamasına neden olan kaçak at eti operasyonu sonrası Öncü Haber, yılların esnaflarına mikrofon uzattı.
At eti ile dana etini birbirinden ayırmanın çok zor olduğu yönünde ortak görüş bildiren Düzceli kasaplar Muhammet Yıkın, Okan Acar ve Hasan Güler, vatandaşlara “Etlerinizi bilinen ve güvenilir kasaplardan alın.” diye seslendi.
At eti krizi derinleşiyor
Gölyaka’ya bağlı Kemeryanı Köyü’nde 2 ay içerisinde 2 kez aynı ikamete operasyon düzenleyen jandarma, kaçak şekilde kesilen yüzlerce kilo at eti ele geçirdi. Evin alt katına kurdukları soğuk hava deposunda kestikleri atların etini muhafaza eden baba-oğulun merkezdeki birçok kasaba bu etleri piyasanın çok altında fiyatlarla sattığı iddia edildi. Yıllardır babadan oğula şeklinde bu işi sürdüren ve Düzceli kasapların yakından tanıdığı bu aileye yakalandıklarında yüklü miktarda ceza kesilse de kaçak at eti kesimlerinin önüne geçilemiyor.
Sahipsiz atları toplayıp Düzce’de kesiyorlar
İstanbul başta olmak üzere sahipli ya da sahipsiz atları toplayarak kesmek için Düzce’ye getirenlerin sayısının oldukça fazla olduğu gündeme gelirken, Kemerkasım Köyü’ndeki şüphelilerin yalnızca yakayı ele verenler olduğu anlaşılıyor.
Kasaplara, lokantalara ve kafeteryalara satıyorlar.
Sadece kasaplara değil lokanta ve kafeterya gibi işletmelere de ‘ucuz’ diyerek kestikleri at etlerini sattığı iddia edilen şahıslar yüzünden Düzceliler’e göz göre göre at eti yedirildiğine kesin gözüyle bakan güvenilir esnaflar, bu işe ancak denetimlerin dur diyebileceğine dikkat çekiyor.
Denetimler sıklaştırılmalı
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Düzce’deki 5 bin gıda işletmesini bakanlığın öngördüğü kriterler çerçevesinde belli periyotlarda denetlediği bilinirken, kaçak at eti skandalı sonrası kasaplara ve yeme-içme sektörüne yönelik kontrollerin daha da sıklaştırılması bekleniyor.
At eti ile sığır eti arasındaki farkı anlamak zor
Görünüş ve pişirme süresi olarak sığır etinden farkı zor anlaşılan at etlerini reyonlarında dana eti olarak satışa sunan ya da yiyeceklerinde kullanan sahtekar işletmelerin bu işi yeni değil yıllardır yaptığını belirten mikrofon uzattığımız kasaplar, vatandaşlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
“Mutlaka kasaplardan hayvanın kesim belgelerini isteyin”
Et almak isteyen vatandaşların güvenilir kasaplardan alışveriş yapması ve mutlaka aldıkları etin kesim raporlarını istemesi tavsiyesinde bulunan Çağlar Kasap sahibi Muhammet Yıkın, “Vatandaşlarımıza öncelikle tavsiyem, etlerini bildikleri güvenilir kasaplardan almaları. İkinci bir husus, hayvanın kesim raporlarını isteyebilirler. Kesimlerin, veteriner eşliğinde Düzce Belediyesi Et Kombinası’nda yapılması lazım. Bunun da belgelerini kasaplardan isteyebilirler. Etin canlı gözükmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Tabii temizlik ve hijyen de çok önemli. Et almak isteyen vatandaşlarımız, kasapların temiz ve sağlık bilgisi olmasına dikkat etmeli. At eti ve sığır etinin nasıl anlaşıldığını biz bilmiyoruz. Ama et kendini belli eder. Düzce’nin belirli esnaflarında bu at eti bulunmaz. Çünkü kimse kendisini 3 kuruşa – 5 kuruşa lekelemez. Ama arada bir böyle istisnalar oluyor.” diye konuştu.
“At eti ile sığır etinin farkı ancak tahlille anlaşılır”
At eti ile sığır etinin birbirinden ayırt etmenin mümkün olmadığını, bunun sadece laboratuvarda yapılan analizlerde ortaya çıkabileceğini kaydeden Olgun Kırmızı – Beyaz Yönetim Kurulu Başkanı Okan Acar, “Maalesef, eskiden beri bu insanlar bu işi yapıyorlar. Defalarca yakalandılar, cezalar yendi, ama yine de yapmaktan geri kalmıyorlar. At eti ile sığır etini ayırt etmek çok zor. Bunun için etin ancak tahlile gönderilmesi lazım. Bu ancak tahlilde anlaşılabilir. Onun haricinde görsel olarak bir at eti ile sığır etini ayırt etmek mümkün değil. Burada vatandaşımızın yapabileceği tek bir şey var; güvendikleri kasaplardan alışveriş yapmaları. Bunun haricinde, at eti ile sığır etinin anlaşılması mümkün değil. Elbette toplumumuz da her sektörde böyle sahtekârlıklar olabilir. İnsanlarımız bilmedikleri yerlerden, asla fiyatlarına baktıklarında böyle şeylerle karşılaşabiliyorlar. Bu at etlerini, en rahat tüketebilecekleri yerler, pişirilip satılan yerler olur. Ama maalesef kasaplarda da olabilir. Bu konuda kanı bozuk insanlar olabilir. Lokantaları zan altında bırakmak istemiyorum; Düzce’de kaliteli, eti aldıkları yerlere çok dikkat eden esnaf arkadaşlarımız var. Maalesef merdiven altı diye tabir edilen yerlerde bu etler çoğunlukla sucuk yapılabilir. Ama Düzce’deki ciddi, kurumsal lokantalar bu tür şeylere tevessül etmez” diye konuştu.
“Ben 50 TL’ye dana kesiyorum, adam 30 TL’ye kıyma teklif ediyor”
İstanbul Adalar’da kaybolan birçok atın olduğunu hatırlatan ve bu atların Düzce’de kesilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duran Güler Kasap sahibi Hasan Güler ise, “Ben Düzceli hemşehrilerimize şunu tavsiye etmek istiyorum; her zaman bilindik ve güvenilir yerlerden et alışverişlerini yapsınlar. Çünkü et işi çok hassas bir durum. At eti ile sığır etini ayırt etme şansı yok, bizim de yok. Biz bunu nasıl tolere ediyoruz? Kendimiz yetiştirerek, pazarlardan alarak, Düzce mezbahanesinde ya da çevre illerdeki mezbahanelerde veteriner kontrolünde keserek tolere ediyoruz. Müşterilerimiz istediği zaman, kesim raporlarımızı gösterebiliyoruz. Eti müşterilerimize en güvenilir şekilde sunmaya çalışıyoruz. Benim Düzceli hemşehrilerimize tavsiyem; alışveriş yaptıkları, ticaret yaptıkları yerlerden hiç utanmadan kesim raporu istesinler. Neticede bunlar sağdan, soldan terk edilmiş, özellikle İstanbul’da biliyorsunuz birçok at kayıp. Bu tarz yerlerden bu atları temin ederek, çok ucuz paralara kesip merdiven altı yerlere bunları piyasaya sürüyorlar. Biz 5-6 aydan beri birçok firma ile sorun yaşıyoruz. Bunun sebebi de şu; diyorlar ki; ‘Bize birkaç yerden gelip fiyat teklifinde bulunuyorlar.’ Verdikleri fiyatlara bakıyorum ben bu dönem 50 TL’ye dana kesiyorum, adam 30 TL’ye kıyma teklif ediyor. İşte bunun içinde pideciler var, lokantacılar var, ufak kasap arkadaşlar var.” açıklamalarında bulundu.
63 kasap şikayet yoksa yılda sadece 2 kez denetleniyor
Öte yandan Düzce’deki 5 bine yakın gıda işyerini 2021 yılının kasım ayına aralık ayına kadar 7 bin 650 kez denetleyen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün il merkezinde kepenk açan 63 kasabı, gelen şikayet olmaması halinde yılda 2 kez denetlediği öğrenildi. 2021 yılında 63 kasaba yönelik 189 kontrol gerçekleşirken, son yaşanan gelişmeler ışığında bakanlığın Düzce’deki kasapları daha sıkı bir süzgeçten geçirmesi önem taşıyor.
.