Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, günümüzde yerel yönetimlerin daha güçlü bir yapıya büründüğünü belirterek, bu doğrultuda, belediye başkanlarının da eğitimli olması gerektiğini vurguladı.
Düzce’de adeta altın çağını yaşayan inşaat sektörüyle ilgili de ciddi adımlar atılacağının mesajını veren Bakan Özhaseki, “İmar denetimleri ile ilgili yasayı değiştiriyoruz.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin güçlenmesiyle belediye başkanlarının da eğitimli olması gerektiğini üzerinde durdu.
Bu konuda bir takım kriterlerin, bilimsel bir altyapının oluşması gerektiğini söyleyen Özhaseki, gelinen noktada yerel yönetimlerin güçlendiğini ve belediye başkanlarının şehirde bulunan her şeyden sorumlu olduğunu belirtti.
Bakan Özhaseki, gündeme ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.
Altın çağını yaşayan inşaat sektörü hakkında konuştu
Önümüzdeki yıllara damga vuran sektörlerin başında inşaat, gayrimenkul ve bununla ilgili yatırımların geldiğine dikkat çeken Özhaseki, konuşmasının devamında önemli bilgiler paylaştı. Bakan Özhaseki, yeni imara açılan alanlarla birlikte son yıllarda Düzce ve ilçelerinde firma sayısı giderek artan inşaat sektörü ile ilgili ciddi adımlar atılması gerektiğine işaret etti.
Özhaseki, şöyle konuştu:
“İnşaat sektörü ile ilgili hepimizin ciddi düşünmesi ve adım atması gerekiyor. Yapılması gerekenleri kendi içimizde çalıştık ve şehircilik şurasıyla toplanmamız lazım dedik ve 10 ay sürdü. Birincisi, kentsel dönüşüm bizim birinci gündemimizdi, ikincisi özellikle günümüzde yerel yönetimlerin rolünü çalıştık. Üçüncüsü, göç ve uyum meselesi hakkında kafa yorduk, dördüncüsü kimlik sorunumuz var ve bu konudaki vizyonlarımızı ortaya koymamız lazım. Sonuç bildirgesi hazırlandı ve kendi bakanlığımız içerisinde çıkan sonuçları ilgili bölümlerimizin hepsine havale ettik. Kentsel dönüşüm konusunda ciddi çalışmalar yaptık. Bu yıl içerisindeki meclis çalışma takviminde çıkartmayı düşünüyoruz. İmar denetimleri ile ilgili yasayı değiştiriyoruz. Önceden insanlar kendi konutlarını değiştirecekleri zaman bir müteahhit ile anlaşmaya çalışıyor ve yasa bir de o binayı denetleyecek bir denetim firması lazım diyor. Fakat ev sahibi müteahhide sen yapı denetiminin masrafını ver, ben vermem diyor. O zaman da müteahhit gidip yapı denetim firması ile anlaşıyor. Kim kendisini denetlemesini hakkıyla bekleyebilir. Bunların hepsini hazırladık. Akıllı, kimlikli şehirler nasıl olur, yeşil şehirler nasıl olurun da çalışıldığı bir ortam doğdu.”