Akçakoca Kent Konseyi olarak biz tek başımıza çalışma yürütmek değil paydaşlarımız olan kamu kurumları veya sivil toplum örgütleri ile ortak hareket etmek istiyoruz.
Bu koronavirüs öncesinde Akçakoca Belediyesi ile birlikte beraber başladığımız yine bir üniversite hocamızın öncülüğünde Avrupa Birliği Hibe projesine başvurumuz oldu.
Burada aslında bu projeyi Belediye ile yapacaktık ama belediyenin farklı sorunları çıktığı için biz bu projeyi Ziraat Odası’na götürdük. Ziraat odası başkanımızla bir araya gelip üniversitedeki hocamızla bir araya geldik. Toplandık ve o gün karar aldık. Projenin birinci aşaması olan ön başvuru yapıldı. Proje nedir? Tamamen aile işletmelerinin canlandırılması.
Projenin ilk ödeme başvurusunu yaptık. Projenin içeriği nedir? projenin içeriği bizim bölgemize uygun ‘fındıkta iyi tarım uygulamalarının’ yaygınlaşması ve bunun aktif hale getirilmesi. Küçük aile işletmelerinin kalkındırılması. Küçük aile işletmelerinin canlandırılması.
Burada lokomotif, kadın odaklı kalkınmanın öne çıkartılması amaçlı bir proje yazıldı. Projenin bütçesi 240.000 avro hibe.
Birinci aşamasında proje 12 aylık olacak şekilde çalışması yapıldı. Eğer projemiz kabul olursa öncelikle 10 – 15 kişinin eğitimi yani bu konuda fındık tarımı ile ilgili uzman kişilerin eğitimi yapıldıktan sonra Akçakoca‘nın 43 köyünde bir gezisi araç ile, tüm ekipmanlarının üstünde olacağı bilfiil uygulamaların yapılacağı bir araç ile Akçakoca‘nın tüm köylerine gidilip iyi tarım uygulamalarının hangi yöntemlerle nasıl olacağının vatandaşımıza aktarılmasını sağlamak.
Buradaki amacımız Akçakoca‘nın ana girdisi fındık. Fındık tarımını Akçakoca’da nitelikli hale getirmek. Sadece üretmek değil, üretiminden satışına kadar daha verimli ve daha rantabl hale getirilmesini sağlamak.
Yine burada temel nokta kadın odaklı olması. Kadınların üretimden satışa kadar işin içinde olmasını sağlamak. Bu amaçla bu hibe proje bütçesinden veri tabanları ve Web sitelerinin oluşturulması dahi Proje içerisinden sağlanacak.
Burada esas iki temel nokta var. Burada seçeceğimiz iki kadın üreticinin toplamda 86. Yine 50 tane genç üreticinin bunların da yaşı 35 – 40 yaşını geçmeyecek, bunların eğitimini sağlamak. Daha sonra bu arkadaşlarımızın içinden seçeceğimiz grupları İtalya’da 10 gün İspanya’da 10 gün fındık tarımı uygulamalarının en iyi yapıldığı merkezlere getirip, yerinde incelemeleri ve tespitlerinin yapılmasını sağlamak.
Burada Akçakoca‘nın temel üretim noktası ve ekonomiye sağladığı fındığın daha verimli kullanılmasını ve parçalanmış küçük toprakların birleştirilmesini buna da bir yöntem geliştirerek atıl duran fındık bahçelerinin ekonomiye kazandırılmasını sağlamaktır.