Düzce’de hava kirliliğini artıracak ve kanserojen etkisine neden olabilecek yasa Mecliste kabul edildi. Düzce’de Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) yakarak elektrik üretecek santraller kurulmasına izin veren yasa Meclis’te “torba yasa” içinde kabul edildi. İnsan ve çevre sağlığını doğrudan etkiyecek olan, havaya zehir saçacak olan lastik yakma ve yenilenebilir enerji üretimine izin veren yasanın Meclisten geçmiş olması büyük tepkilere neden oluyor.
YASANIN GELİŞİ
Düzce, Kocaeli, Erzincan’da Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) yakarak elektrik üretecek santraller kurulmasına izin veren yasa, önce “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 13. maddesi olarak komisyona geldi. Maden, doğalgaz ve elektrikle ilgili pek çok maddeyi de içerisinde barından teklifin tartışmalı hükümlerinden biri araç lastiği yakılmasının biyokütle tanımı içerisine alınması oldu.
VEKİL VE BAŞKAN
Yasa teklifinin komisyonda görüşülmesinin ardından kamuoyundaki tepkiler üzerine Komisyon Başkan Vekili olan Düzce Ak Parti Milletvekili Fahri Çakır: ‘Kesinlikle böyle bir şey yok’ diyerek şu açıklamayı yaptı:
“Bununla alakalı lastikleri ne kadar süre elde tutarız, ne kadar sürede doğada yok olur üzerine konuşmalar yapıldı. Yakarak yok etme konusu kesinlikle gündeme gelmedi. Yakılarak geri dönüştürülmesi diye bir şey yok. Olursa nerede olur konusunda da bir görüşme yapılmadı. Komisyona madde olarak da gelmedi. Kanun teklifi de yok. İhtiyaç da yok. Olursa böyle bir şeye karşı çıkmamak mümkün değil”
ÖZLÜ DE YALANLADI
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü de konuyla ilgili Düzce Postasına şu demeci verdi. Özlü, “Böyle bir yasa tasarısı TBMM Sanayi Komisyonunda görüşülmüş. Ancak hiçbir il ismi zikredilmemiş. Düzce de yok. Düzce’nin de ismi yasada yok yani” ifadelerini kullandı.
TEKLİF GEÇTİ
44 maddeden oluşan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” nin 24 maddesi önceki akşam genel kuruldan geçti. Böylelikle araç lastiği yakılmasının biyokütle tanımı içerisine alınmasını içeren teklifin yasalaşması ile araç lastiği yakmak yenilebilir enerji içerisinde tanımlanacak.
NE OLACAK?
Çevre mühendisleri başta üzere birçok sivil toplum kuruluşu ilgili maddenin yasalaşması sonucunda şu açıklamayı yaptılar: “İnsan yaşam ve sağlığının, hava ve çevre kirliliğinin belirleyici olmaktan iyiden iyiye çıkartıldığı böylesi bir yaklaşım asla kabul edilemez. Güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları dururken, onlar için düzenlemeler yapılması, önceliklendirilmesi gerekiyorken, orta ve uzun vadede yaşamsal sorunlar yaratması kesin olan “lastik yakarak enerji üretimi” anlayışı kabul edebileceğimiz bir yöntem değildir.”
.