DOLAR 34,5857 0.11%
EURO 36,2842 0.73%
ALTIN 2.922,47-2,75
BIST 9.659,961,15%
BITCOIN 3288368-0,76%
Düzce

KAR YAĞIŞLI

06:26

İMSAK'A KALAN SÜRE

423 okunma

YİNE SINIFTA KALDIK!

ABONE OL
20/12/2017 19:39
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Düzce Ticaret Borsası tarafından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla hazırlanan “Fındık 2025 Sektör Raporunun Çevirisi ve Bölge Açısından Önemi” isimli projenin açılışı bugün yapıldı.

Burada bir konuşma yapan Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Düzce fındığını tüm dünyaya tanıtmak ve hak ettiği değeri alması adına birçok faaliyet yürüttüklerini ve bu projenin de bu faaliyetlerin bir halkası olduğunu belirtti.

Toplantıda paylaşılan sektör raporuna göre ise Türkiye fındık verimliliğinde yerinde sayıyor.

Düzce Ticaret Borsası tarafından geçtiğimiz aylarda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)’na sunulan ve 2017 Teknik Destek Programı kapsamında kabul gören “Fındık 2025 Sektör Raporunun Çevirisi ve Bölge Açısından Önemi” isimli projenin açılışı ve tanıtımı bugün yapıldı.

Düzce Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen proje açılışına Düzce Vali Yardımcısı Hasan Ruhi Yaylacı, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Şemsettin Yenersoy, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Necdet Çiçek, Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ayten Nursel Kocadağ, Akçakoca Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazım Pazvant, MARKA Düzce Müdürü İbrahim Pehlivan ve borsa üyesi firma temsilcileri katıldı.

Proje tanıtımı öncesi bir konuşma yapan Düzce Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Karslıoğlu, Düzce’nin kalkınması yönünde her türlü çalışmaya destek verdiklerini söyleyerek, açılışını yaptıkları projeye sağladıkları işbirliğinden dolayı ajans yetkililerine de teşekkür etti.

Hedef: Düzce fındığını tüm dünyaya tanıtmak

Karslıoğlu şöyle konuştu:

“Borsamız kurulmasından bugüne kadar Düzce’nin bölgenin kalkınması yönünde yapılan her türlü çalışmaya destek verdik ve öncülük ettik. Üyelerimizin önünü açmak ve Düzce fındığını tüm dünyaya tanıtmak ve hak ettiği değeri alması adına birçok faaliyete katıldık. Konuyla ilgili kuruluş ve birliklerin yönetiminde yer alarak bölgemizin sesinin daha gür çıkması için ne gerekiyorsa yaptık. Son yıllarda ülkemizin hibe, teşvik ve destekleriyle bu sektöre güç veren kurumları Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, Tarım Bakanlığı ve kalkınma ajansları gibi kurumlar ile işbirliğimi arttırarak üyelerimizin söz konusu destekleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve azami ölçüde bu desteklerden faydalanmaları adına çalışmalar yürüttük. Bugün bizleri burada buluşturan projemizde bölgemizin kalkınma ajansı olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle tamamlanmış bir projedir. Bu işbirliğinden dolayı ajans yetkililerine de çok teşekkür ediyorum. Fındık sektörünün dünyadaki 2025 yılına kadar durumunu öngören bir araştırmayı içeren bu raporu Ekonomi Bakanlığımızın ihracata verdiği destekler kapsamında satın aldık.”

39 ilde üretiliyor

Karslıoğlu’nun konuşmasının ardından proje bilgilendirmesine geçildi. Sunumlarda, fındığın 5 bin yıllık geçmişi olan ve Karadeniz kıyılarında daha çok yetiştirilen bir bitki olduğu belirtilirken, Dünya’da üretilen fındığın neredeyse yüzde 70’ini Türkiye’nin ürettiği aktarıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre; Türkiye’de yaklaşık 39 ilde 400 bin ailenin fındık üretimi yaptığı kaydedilen bilgilendirmede, fındığın 700 bin hektarlık bir alanda yetiştirildiği kaydedildi.

“Maalesef fındıkta verimli değiliz”

Türkiye’nin söz sahibi olduğu bir ürün olan fındıktaki fiyatın yine Türkiye ortalamalarına yakın olması gerektiği vurgulanırken, ayrıca verim konusunda dikkat çeken şu cümleler sarf edildi:

“Önümüzdeki 10 yıl boyunca hasat alınan ekili alanlarda değişiklik olmayacak. Yani artış da olmayacak azalış da olmayacak. Yine 9 yıllık bir periyotta bir değişiklik olmadığı tespit edilmiş verimlilikte. Raporun dediğine göre maalesef biz fındıkta verimli değiliz.”


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ