Göç ve mülteci sorunlarına bilimsel tartışmalar ışığında çözümler sunmak amacıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Düzce Valiliği’nin katkılarıyla Düzce Üniversitesi’nde 1. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi düzenlendi. Kongrede konuşan Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce’nin Kafkaslar ve Balkanlar gibi birçok noktadan göç almasıyla birlikte çok kültürlü bir şehir haline geldiğini ifade etti.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Düzce Valiliği’nin katkılarıyla Düzce Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “1. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi” Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
“Göç Bir Tercih Değildir” başlığıyla dünyanın en büyük insanı dramlarından olan göç ve mülteci sorununa karşı çözüm önerilerinin tartışıldığı kongrenin açılışına; Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, protokol üyeleri, alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenler, davetli konuklar, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
Vali: Hem dram hem de realite
Programda bir konuşma gerçekleştiren Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce’de bu kongrenin yapılmasının çok anlamlı olduğunu belirterek sözlerine başladı.
Düzce’nin Kafkaslar ve Balkanlar gibi birçok noktadan göç almasıyla birlikte çok kültürlü bir şehir haline geldiğini ifade eden Dağlı, göç meselesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Göçün hem dram hem de realite olduğunu belirten Vali Zülkif Dağlı, göçün iyi yönetilmesinin önemi üzerinde durdu.
“Entegre edilemezlerde büyük sorunlar oluşabilir”
Göçü iyi yöneten ülkelerin büyüme oranlarını arttırdığını söyleyen Vali Dağlı, göç eden insanların ülkeye entegre edilememesi durumunda ise büyük sorunların oluşabileceği uyarısında bulundu.
Suriye başta olmak üzere Irak ve Afganistan gibi ülkelerden gelen mültecilerin barınma, beslenme, eğitim, sağlık ve iletişim sorunlarının çözümü için valilik bünyesinde bir oluşum kurduklarını dile getiren Düzce Valisi Zülkif Dağlı, yapılan çalışmalardan bahsederek kongrenin hayırlara vesile olmasını temenni etti.
“Bu topraklar yüzyıllardan beri göç hikayelerine konu oldu”
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise konuşmasında, çok önemli bir konu hakkında bir arada bulundukları için heyecan duyduğunu söyledi.
72 dilin konuşulduğu Düzce’nin çok kültürlü bir il olma özelliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Çakar, bu toprakların insanlarının, göçmenlere verdiği değeri paylaşmak adına kongrenin önemli bir işlevi olduğunu da sözlerine ekledi.
Programda göç ve mültecilik konulu kısa film gösteriminin ardından kongrenin açılış oturumuna geçildi. Oturumlarda, göç ve mülteci konularına ilişkin bilimsel tartışmalar ışığında çözüm önerileri paylaşılarak konu hakkında yeni bakış açıları geliştirildi.
1. Uluslararası Göç ve Mülteci Kongresi’nin ilk günü, yapılan oturumlar ve değerlendirmelerin ardından sona erdi.