Ak Partinin 6. olağan ilçe kongresi yapıldı. Parti genel merkezi tarafından Dergah Akça’nın daha önceden başkan gösterilmesine rağmen, gözler yeni seçilecek yönetim kurulu üyeliklerine kimlerin getirileceğine çevriliydi.
Parti kamuoyunun yeni yönetime dair beklentileri bir hayli yüksek olmasına karşılık, kongre sonucunda Dergah Akça’nın yönetimin ana kademesinde bir değişikliğe gitmediği görüldü.
Necati Yemenici, Gökhan Solak, Yaşar Hoşbaş, Hasan Devrim gibi parti ilçe yönetiminin karar vericileri arasında kabul edilen deneyimlileri yerlerini korurken, bunlara ilaveten Orhan Büyük ve İbrahim Öztaş gibi yeni dönemde parti çalışmalarına ciddi katkılar verecek yeni unsurlarla yönetim takviye edildi.
Parti faaliyetlerinin devamlılığı açısından genç yöneticilere daha fazla alan açma prensibine de yeterince dikkat edildiği görüldü.
Yönetimdeki yerini koruyan Gökhan Solak ve Hüccet Polat’a ilaveten Dinçer Pazvant ve Avni Biriktir gibi genç olmalarına rağmen iş ve sosyal yaşamlarında yeterince donanımlı oldukları görülen isimler ana kademe yöneticisi yapıldı.
Benzer duyarlılıkların kadın yöneticilerin tespitinde fazlaca karşılık bulduğunu ise söylemek zor.
Kadın yöneticilerin seçimlerinde dikkatli ve özenli davranılmadığı, bir miktar hatıra binaen tercihlerin yapıldığı görüldü.
İlçe yönetimine alınan kadınların 3’ünün de kadın kollarında faaliyet yürütmelerine rağmen ana kademeye alınmaları, partiye ve davaya yönelik sorumluluklar almak isteyen başkaca kadınların önünü kesmekten başka bir işe yaramadı.
Sezer Lokum’un çalışkan bir Ak partili olmasına rağmen, tam gün mesaisiyle kafeteryada çalışmaya başlamasını bilen Dergah Akça, en azından Lokum’un bu yoğunlukta çalışırken, parti broşürlerini dağıtamayacağını bilmesi gerekirdi.
Bunların yanı sıra, genel anlamda, gidenlerin yerine yeni isimlerin belirlenmesi noktasında taktiksel bir başarı yaşandığı şüphe götürmez.
Örneğin ayrılanların yerine yeni isimler belirlenirken aynı sosyolojiye hitap eden isimlerin gözetildiği dikkatleri çekiyor. Hatta bazı durumlarda yeni isim belirlenirken ayrılan yöneticilerin onay ve rızası alınmış. İşte bu taktik anlamda bir başarıdır ve iki seçim ile bir referandumdan alnının akıyla çıkmayı becermiş bir yönetim için çıtayı aşağı çekmeyecek bir hamledir.
İlçe yöneticilerinin sayısının 20’den 15’e düşmesinin yaratacağı handikapa düşülmemesi de yönetimsel bir başarı olarak okunabilir. Yönetici sayısı azalmış ama yeni listede yapılan doğru isim tercihleriyle bunun dışarıya bir eksiklik olarak yansıması neredeyse absorbe edilmiş.
Sonuç olarak , Ak Partinin ampulüne yapışmayı huy edinmiş nemacı sinekleri saymazsak, herkesin üzerinde uzlaştığı, önümüzdeki üç seçimin üzerlerine yükleyeceği sorumlulukları yerine getirme potansiyeline sahip dinamik bir yeni yönetim ortaya çıkmış.
Birkaç kusuru dışarda tutarsak, bu yönetim kurulu listesinin iyi bir liste olduğunu söylemek abartı sayılmaz.
Ne kadar yanıldığımızı ya da haklı olduğumuzu ise yaşayarak göreceğiz.